27 Απριλίου 2014

Σας προσκαλούμε στο Νησί των «Μεγάλων Θεών»…

φωτο 1

Γενικά έχω μια μανία! Καλώ τον κόσμο στο νησί αυτό! Στο νησί μου…
Σε όποια παρέα, γνωστή ή άγνωστη, κι αν βρεθώ ή συζήτηση, όταν φτάνουμε στην ερώτηση « Από πού είσαι εσύ κοπελιά;» και απαντάω  «Από Σαμοθράκη», η έκπληξη τους  πάντα με εκπλήσσει και εμένα. Κάποιοι την έχουν ακουστά και σκέφτονται να ταξιδέψουν, άλλοι την έχουν επισκεφθεί και λατρέψει, άλλοι πάλι δεν έχουν ιδέα που ακριβώς στο χάρτη πέφτει.
Εγώ πάντως τους προσκαλώ όλους, και εσάς φυσικά που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, γιατί πραγματικά ξέρω ότι θα είναι μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες της ζωής σας!

Ταξίδι για την Σαμοθράκη
Το νησί κοσμεί το βορειοανατολικό σημείο του Αιγαίου Πελάγους και αναδύεται δίπλα στην Θάσο και την Ίμβρο. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με την  Αλεξανδρούπολη   και το δρομολόγιο διαρκεί 2 ώρες και ένα τέταρτο.
Αν  έρχεστε από Θεσσαλονίκη θα πρέπει να πάρετε λεωφορείο μέχρι την Αλεξανδρούπολη ή αν έρχεστε από Αθήνα είτε με λεωφορείο είτε με αεροπλάνο μέχρι την πόλη αυτή. Ίσως ακούγεται κουραστικό αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Η Φύση
Η φύση του νησιού θα σας συνεπάρει. Δροσερές πηγές, ρυάκια με κρυστάλλινα νερά, λιμνούλες ( οι επονομαζόμενες  βάθρες), απόκρημνοι καταρράχτες (οπωσδήποτε να κάνετε τη διαδρομή για τον καταρράχτη του Φονιά), πυκνή βλάστηση και βοτσαλωτές παραλίες είναι λίγα από τα χαρακτηριστικά της. Το υπέροχο τοπίο επίσης συνθέτουν πλούσια πλατάνια που κατεβαίνουν μέχρι τις ακρογιαλιές και τελειοποιείται με  το ασταμάτητο τραγούδι των τζιτζικιών το καλοκαίρι.
Φυσιοδίφες και μη, αυτό το νησί θα το ερωτευθείτε! Ακόμη και τα βράχια του έχουν κάτι το αριστοτεχνικό που σε κάνει να τα θαυμάζεις. Η θάλασσά του, το γαλάζιο του είναι τόσο απέραντο, βγάζει κάτι νοσταλγικό που σε μαγεύει.

φωτο 2

φωτο 2 (2)

Η Ιστορία – Η Περιπέτεια
Δεν θα μπορούσα να σας το περιγράψω καλύτερα, αλλά  ο στίχος του Ρίτσου στη Ρωμιοσύνη  « Η ρίζα σκοντάφτει στο μάρμαρο…»  έχει κάτι πολύ έντονο  από Σαμοθράκη! Η Νίκη της Σαμοθράκης, το υπέρτατο στολίδι της και για το οποίο είναι γνωστό το νησί παγκοσμίως  δεσπόζει στο Λούβρο.
Στον Αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης μπορείτε να δείτε τα μνημεία και τα μάρμαρα του Ιερού των Μεγάλων Θεών, των Καβείρων. Η λατρεία και το περιεχόμενο των  αποκρυφιστικών τελετών  που λάμβαναν χώρα στα Καβείρια Μυστήρια κατά την αρχαιότητα δεν έχει διαλευκανθεί ακόμη μέχρι σήμερα.
Πύργοι ( ο Πύργος του Φονιά, οι Πύργοι των Γατελούζων)  και κάστρα ( Το Κάστρο των Γατελούζων) στολίζουν άλλα τοπία  του νησιού και εντείνουν το ενδιαφέρον  του ταξιδιού σας.

φωτο 3

φωτο 4

Δραστηριότητες
Όπως θα καταλάβατε με τόση φύση δεν μπορεί να λείπει από το νησί Ορειβατικός Σύλλογος, ο οποίος διοργανώνει υπέροχες εκδρομές και αναβάσεις σε διάφορα μονοπάτια.  Το Βουνό λέγεται Σάος και η ψηλότερη κορυφή του Αιγαίου (πέρα απ της Κρήτης και της Εύβοιας)  βρίσκεται εδώ και ονομάζεται Φεγγάρι …  η ανταμοιβή σας… θέα που κόβει την ανάσα!
Δεν είναι μόνο αυτό όμως! Η θαλάσσια περιοχή του νησιού θεωρείται από τις πλουσιότερες της Μεσογείου. Οι λάτρεις της υποβρύχιας ζωής λοιπόν αναζητήστε το Καταδυτικό Κέντρο. Ο βυθός είναι μοναδικός πιο δελεαστικός και από τροπικούς! (Δοκιμασμένο άθλημα οι καταδύσεις – Must!) .
Επίσης μοναδική εμπειρία είναι ο Γύρος του Νησιού που γίνεται με καραβάκι. Δεν θα θέλατε να χάσετε τον 11ο  υψηλότερο καταρράκτη του κόσμου ( 180 μ.) και μοναδικό  που χύνεται σε Θάλασσα… Το Κρεμαστό! Προσβάσιμο μόνο δια θαλάσσης, και όχι μόνο αυτό αλλά και άλλες μοναδικές παραλίες, αμμουδιές, ναυάγια και σπηλιές λαξευμένες στα βράχια!

φωτο 5

φωτο 6

φωτο 7

Ρομαντζάδα
Αν θέλετε να έρθετε με την/τον σύντροφό σας για να χαλαρώσετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι ήρθατε στο σωστό νησί. Υπάρχουν ονειρεμένα δωμάτια και ξενοδοχεία που μπορείτε να μείνετε. Απλά πρέπει να τα αναζητήσετε!
Το Must εδώ είναι  να περπατήσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια της Χώρας απογευματάκι με βραδάκι και να αράξετε για ποτάκι στα καλντερίμια. Οι καλοκαιρινές μυρωδάτες βραδιές είναι ότι πρέπει για βόλτες χέρι χέρι στα μαγαζάκια, στα παραδοσιακά καφενεία και στις δροσερές πλατείες του χωριού.
Πολύ συχνά διοργανώνονται και συναυλίες ή θεατρικά  κάτω από  δροσερά πλατάνια οπότε αν είστε τυχεροί θα απολαύσετε μια υπέροχη βραδιά! Άλλες πάλι ο Θερινός Κινηματογράφος θα σας γοητεύσει όπως και να έχει!

φωτο 8

Παραλίες
Με τέτοιες παραλίες που έχει το νησί δεν θα ξέρετε ποια να πρωτοδιαλέξετε για να αράξετε! Βότσαλο, βοτσαλάκι, αμμουδιά, σπηλιές στα βράχια κτλ κτλ…  Το σημαντικό είναι τα καθαρά κρυστάλλινα νερά και το τοπίο.
Οι πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού είναι οι Κήποι με το χαρακτηριστικό μαύρο βότσαλο στο τέρμα του δρόμου στα βόρεια του νησιού και η παραλία της Παχιάς Άμμου που αντίθετα έχει χρυσαφένια άμμο και βρίσκεται στο τέρμα του δρόμου στη νότια μεριά. ( Must είναι μια βόλτα στο εξωκκλήσι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας στο δρόμο για Παχιά Άμμο… Η θέα είναι τουλάχιστον  breathtaking!)

φωτο 9

φωτο 10

φωτο 11

148170_382795798468415_1341019982_n

Φαγητό
Στην Καμαριώτισσα τα ταβερνάκια και τα φαγάδικα  είναι πάντα γεμάτα με καλές παρέες τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Φρέσκο ψάρι και θαλασσινά που θα σας μείνουν αξέχαστα. Σε ολόκληρο το νησί όμως υπάρχουν ψαγμένες ταβέρνες με το καλύτερο φαγητό που έχετε φάει από το Φονιά και τα Θέρμα, μέχρι τις Καρυδιές και Μακρυλιές !!!
Μη ξεχάσετε να πάτε για κατσικάκι  στον Προφήτη Ηλία (όλα αυτά είναι ονομασίες χωριών!), το παραδοσιακό ας το πούμε φαγητό του νησιού! Θα το θυμάστε μια ζωή και θα με ευχαριστείτε που επέμεινα τόσο!

φωτο 12

Διασκέδαση
Το νησί διαθέτει  πολλές καφετέριες και μπαράκια κυρίως στην Καμαριώτισσα, στο λιμάνι δηλαδή! Η παραλιακή είναι γεμάτη με μαγαζιά, μουσική και φώτα και ο κόσμος κάνει τη βόλτα του ήσυχα όλη τη διάρκεια της ημέρας και φυσικά της νύχτας!
Όπου και να πάτε καλό κόσμο θα δείτε, χορεύουμε κι εμείς πολύ αλλά εντάξει δεν είμαστε και Πάρος! Beachόμπαρα πάντως έχουμε, συγκεκριμένα τρία.  Ένα λίγο έξω από τη Καμαριώτισσα , δύο (πλέον από φέτος) στα Θέρμα και στην Παχιά Άμμο το τρίτο. Διοργανώνουν πάρτι και συναυλίες πολλές καλοκαιρινές βραδιές. Το μοχίτο σας και alle!!!

φωτο 13

Διαμονή
Όπως είπαμε και παραπάνω το νησί διαθέτει πολλούς ψαγμένους ξενώνες, ονειρεμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια είτε με θέα, είτε παραδοσιακά, είτε σε κατάλληλη/ στρατηγική τοποθεσία.
Ένας εναλλακτικός τρόπος διαμονής είναι το κάμπινκ, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές στο νησί. Υπάρχει  το Δημοτικό Κάμπινκ αλλά και το Ελεύθερο και θα τα βρείτε μετά το χωριό των Θερμών προς τον καταρράχτη του Φονιά.

Ενθύμια
Περιπέτεια, χαλάρωση, φύση, διασκέδαση… οι αναμνήσεις που θα κουβαλάτε  φεύγοντας θα κρύβονται σ τις τσάντες παραλίας σας, θα μοσχοβολούν αρμύρα, ηλιόλουστο απέραντο γαλάζιο  και θα ξεχειλίζουν αμμουδιά.
Πέρα από τα καθιερωμένα σουβενίρ, μαγνιτάκια, φλιτζανάκια , βραχιολάκια κτλ κτλ αυτό που αξίζει είναι ένα αγαλματάκι της Νίκης της Σαμοθράκης  και  μια εικόνα της Παναγίας Κρεμνιώτισσας … Φυσικά πολλές φωτογραφίες για να σας θυμίζουν πάντα την ξεγνοιασιά και αυτήν την «έντονη ενέργεια» (όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί) του νησιού!
Αν πάλι είστε λίγο πιο μερακλήδες εφοδιαστείτε από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό  «Αξιόκερσα» ρίγανη, δυόσμο (γενικά αρωματικά φυτά), νοστιμότατο λάδι, ελιές, χειροποίητα σαμοθρακίτικα ζυμαρικά και παραδοσιακά  γλυκά του κουταλιού!

φωτο 14

φωτο 15

 Για όσους πεισθούν και μας τιμήσουν  αλλά και για εκείνους που έχουν βρεθεί και ταξιδέψει, θα ήταν φανταστικό  να μας στέλνατε  λίγα λόγια για την εμπειρία σας  ή να κάνετε κάποιο σχόλιο αν θέλετε! Περιμένω  με ανυπομονησία εντυπώσεις!!!

Της Πέλλιας Βαϊκούζη,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου