24 Ιουνίου 2017

Το πρώτο βήμα για τη δόση: Τι περιλαμβάνει η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν για την επόμενη αξιολόγηση

Η έκθεση συμμόρφωσης από την Κομισιόν, η οποία αποτελεί το εναρκτήριο βήμα για την εκταμίευση της δόσης δημοσιοποιήθηκε. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε αυτήν το ελληνικό πρόγραμμα τηρείται κανονικά, κάτι το οποίο ανοίγει το δρόμο  για την εκταμίευση του ποσού που είναι απαραίτητο για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας ως την επόμενη αξιολόγηση αλλά και χρημάτων για να αποπληρωθεί ένα σημαντικό κομμάτι ληξιπρόθεσμων στο πλαίσιο του σχεδιασμού.
Όπως σημειώνεται υπάρχουν τρία προαπαιτούμενα που δεν ολοκληρώθηκαν και αφορούν την επέκταση της εθελοντικής φορολόγησης των εφοπλιστών, τον επαναυπολογισμό και την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ όπου θα γίνει περισσότερη τεχνική εργασία πριν κλείσει ο τρέχον μήνας.
Σε ό,τι αφορά τους εφοπλιστές σημειώνεται ότι το Δ.Σ. της Ένωσης συμφώνησε στις 12 Ιουνίου την επέκταση της φορολόγησης και το 2018 και αυτό θα επιβεβαιωθεί στη Γενική Συνέλευση στις 26 Ιουνίου.
Φυσικά, τα παραπάνω δεν αποτελούν «κόλλημα» για την εκταμίευση της δόσης, η οποία προγραμματίζεται να γίνει στο διάστημα 6-7 Ιουλίου, με τα 6,9 δισ. ευρώ από το σύνολο των 7,7 δισ. ευρώ να αφορούν κάλυψη υποχρεώσεων σε λήξεις ομολόγων και 800 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Ληξιπρόθεσμα
Η έκθεση αποτυπώνει τη σχέση ίδιων πόρων έναντι των εκταμιεύσεων από τον ESM, σε αναλογία 1 προς 2 έναντι των εκταμιεύσεων δανειακών κεφαλαίων για αυτό το λόγο. Επομένως για να πάρει τα επόμενα 800 εκατ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να έχει αποπληρώσει με έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ληξιπρόθεσμες οφειλές 400 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, στο κείμενο περιλαμβάνονται αναλυτικά όλες οι δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες με επόμενο ορόσημο την αξιολόγηση του φθινοπώρου στην οποία κεντρικά ζητήματα είναι το εργασιακό, τα προνοιακά επιδόματα, το δημόσιο. Η επάρκεια των μέτρων του 2018, αλλά και η εφαρμογή μίας σειράς από μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη θεσπιστεί: στις τράπεζες, στις αγορές, στα κλειστά επαγγέλματα.
Σενάρια για χρέος
Ακόμη, στο βασικό σενάριο βιωσιμότητας χρέους τα πρωτογενή πλεονάσματα, από το 3,5% του ΑΕΠ το 2022, υποχωρούν σταδιακά: στο 3% το 2023, στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2025 έως το 2060. Δηλαδή κατά μέσο όρο, το πρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο 2019-2060 διαμορφώνεται στο 2,4% του ΑΕΠ. Τα άλλα τρία εναλλακτικά σενάρια περιλαμβάνουν πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο από 2,2% του ΑΕΠ έως και 1,7% του ΑΕΠ.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου