28 Μαΐου 2013

Περί καταγγελίας κατοίκων οικισμού Ξηροποτάμου

                                                                      Ξηροπόταμος

                                                                   Η βάθρα Ξηροποτάμου
                                                     Φωτογραφίες Β. Σπιτάλας

Περί καταγγελίας κατοίκων οικισμού Ξηροποτάμου . .

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σαμοθράκης της 25-5-2013,
1. Περί καταγγελίας κατοίκων οικισμού Ξηροποτάμου για την έγκριση    
   περιβαλλοντικών όρων του έργου ¨Λιμνοδεξαμενή Ξηροποτάμου Νήσου
   Σαμοθράκης¨

 Με αφορμή το έργο της λιμνοδεξαμενής στον Ξηροπόταμο που συζητήθηκε προχθές σαν έκτακτο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από αίτημα κυρίως κατοίκων του οικισμού και τις καταγγελίες τους προς τον δήμο, τόσο για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέχρι και την δημοπράτηση του έργου, αλλά κυρίως, για τις άμεσες συνέπειες στον οικισμό τους και στη ζωή τους, καθώς επίσης και στο περιβάλλον γενικότερα, θέλω να καταθέσω κάποιες σκέψεις και απόψεις μου για τον γενικότερο τρόπο που λειτουργούμε ως τοπική κοινωνία στο νησί μας.
Θα ξεκινήσω από τον όρο αυτοδιοίκηση που σημαίνει ότι εμείς οι δημότες, τα άμεσα θέματα που αφορούν την καθημερινή μας ζωή και τον δήμο μας τόσο από θεσμική όσο και από ουσιαστική άποψη, πρέπει και οφείλουμε να τα διαχειριζόμαστε μόνοι μας. Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι δημότες, οφείλουμε και έχουμε την ευθύνη και τον πρώτο λόγο, εκτός των άλλων, για την αναγκαιότητα των έργων στο νησί μας, για την ιεράρχησή τους, για τον προγραμματισμό τους αλλά και για την σωστή υλοποίησή τους.


Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου και του δημάρχου είναι ρόλοι συμβολικοί ή μόνον εκτελεστικοί!  Η ιστορία της αυτοδιοίκησης έχει να παρουσιάσει λαμπρούς δημάρχους και λαμπρά δημοτικά συμβούλια που άφησαν την σφραγίδα τους στον τόπο τους γιατί αξιοποίησαν τις δυνατότητες της περιοχής τους και μαζί με τους δημότες τους τις αξιοποί-ησαν με τον καλύτερο τρόπο.

Επειδή δεν είναι στην πρόθεσή μου σ' αυτό το άρθρο να αναφερθώ κυρίως στις ευθύνες των εκλεγμένων εκπροσώπων μας (Περιφέρεια, Δημοτικό Συμβούλιο, Δήμαρχο), αλλά κυρίως σε εμάς τους ίδιους τους δημότες, καταθέτω κάποιες σκέψεις και απόψεις μου.
.
Γιατί κάθε φορά σε κάθε σοβαρό θέμα να ενεργούμε με τρόπο «πυροσβεστικό»;
Γιατί πρώτα αφήνουμε να δημιουργηθεί το πρόβλημα «να φτάσει ο κόμπος στο χτένι» που λέει ο λαός και κατόπιν να ανησυχούμε και να σπεύδουμε να αντιδράσουμε;

Παραδείγματα:

1.      Έπρεπε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια να μείνει το νησί μας επί 3,5 μήνες ουσιαστικά χωρίς καράβι για να αποφασίσουμε να συνεννοηθούμε επιτέλους σαν τοπική κοινωνία και να αντιδράσουμε όλοι μαζί δυναμικά επιβάλλοντας έτσι  τις προτάσεις μας στην Πολιτεία και να πάρουμε την επιδότηση της «άγονης γραμμής»; (Εδώ μη μας ξεφεύγει το γεγονός ότι την επιδότηση την πήρε το νησί σαν προίκα του για την εξασφάλιση τουλάχιστον μιας γραμμής και για να έχουμε τουλάχιστον ένα αξιόπλοο καράβι μέχρις και το 2019). Ήταν μια μερική λύση του προβλήματος της συγκοινωνίας μας και δεν πρέπει να περιοριστούμε μόνον σ' αυτήν.

2.      Γιατί την χρονιά που μας πέρασε και ενώ γνωρίζαμε όλοι μας ότι ουσιαστικά και τυπικά δεν υπήρχε συνεταιρισμός και ότι θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργία του ελαιουργείου μας αδιαφορήσαμε; Γιατί επιτρέψαμε στους εαυτούς μας να εφησυχάσουν και να φτάσουμε την τελευταία στιγμή και με μια πρωτοφανή παραγωγή για τα χρονικά ελιάς,  να τρέχουμε ως και την τελευταία στιγμή και μάλιστα στα όρια της νομιμότητας για να βρούμε λύση;
Πόσοι γνωρίζουμε άραγε αυτήν την στιγμή ότι το πιθανότερο είναι φέτος να μην προλάβει να λειτουργήσει το νέο λιοτρίβι;

3.      Σ’ ότι αφορά αυτό το συγκεκριμένο έργο της λιμνοδεξαμενής του Ξηροποτάμου,  έπρεπε να φτάσουν τα πράγματα στην στην τελική τους φάση, λίγο δηλαδή πριν ξεκινήσει ο εργολάβος την υλοποίησή του, για να ανησυχήσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αλλά και όλοι οι άλλοι στο νησί μας για τις συνέπειές του στον οικισμό, στη ζωή τους καθώς επίσης και για τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις; Γιατί έγκαιρα δεν απαιτήσαμε από την Περιφέρεια και τον Δήμο μας μια ουσιαστική συζήτηση που να ξεπερνάει προκαταλήψεις, να ξεδιαλύνει ασάφειες και να προλαβαίνει δυσάρεστες καταστάσεις;

Αυτές τις σκέψεις μου τις καταθέτω στους φίλους του samothrakisnea2, προκειμένου να γίνουν αφορμή για να ξεκινήσουμε επιτέλους σαν δημότες και κάτοικοι της Σαμοθράκης έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο για μια άλλη Σαμοθράκη, και που να λειτουργεί στο εξής δημοκρατικά, υπεύθυνα και αποτελεσματικά για το καλό όλων μας.

- Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αν δεν ενδιαφερθούμε εμείς οι ίδιοι δεν θα ενδιαφερθεί κανένας για τη ζωή μας.
- Οι «κυβερνώντες» από μόνοι τους ούτε μπορούν να γνωρίζουν τα προβλήματά μας, ούτε χωρίς έναν ζωντανό διάλογο μαζί μας θα ενστερνιστούν τις καλύτερες λύσεις για το νησί μας.
Η κρίση που περνάμε σήμερα και που θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμη, είναι πριν απ' όλα συνέπεια της δικής μας αδιαφορίας για την ίδια μας τη ζωή και για την ζωή των παιδιών μας.

Αγαπητοί φίλοι, σας καλώ με αφορμή αυτό το άρθρο να ανοίξουμε έναν διάλογο για το τι φταίει και πως πρέπει να ξεπεράσουμε αυτές τις αδυναμίες.


   Σπιτάλας Βασίλης
        Διαχειριστής του blog

13 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21:10

    Αυτό το έργο χρόνια το ακούμε και
    δεν το βλέπουμε.
    Τώρα ξύπνησαν οι κάποιοι και θέλουν να το σταματήσουν.
    Έτσι δεν θα γίνει ποτέ τίποτε στο νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14:49

    Δεν υπάρχει διάλογος στο νησί ούτε δεύτερη γνώμη, υπάρχει μόνο ο Χανός. Εσύ καλά κάνεις και τα λες αλλά δεν γίνεται τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18:19

    Aytoi poy diamartironte giati
    den maw lene ti zori travane

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10:01

    Εως σήμερα έχω δει αναρτημένες δύο Αποφάσεις οι οποίες αναφέρουν περίπου 7 εκατομμυρια ευρώ για τον ταμιευτήρα....αντί λοιπόν ο καθενας να λέει τα δικά... του....ας σκεφτούμε όλοι τη μελέτη σκοπιμότητας του εργου! Δηλαδή στη Σαμοθρακη σε καιρούς ύφεσης με τα βασικά προβλήματα υποδομών η Πολιτεια αποφάσισε ότι θα δαπανήσει 7 εκατ ευρώ για έναν ταμιευτήρα καταστρέφοντας παράλληλα έναν μικρό παράδεισο; Αυτά δεν λέγονται!! Και το νερό σκεφτηκε κανένας ότι αργότερα θα μας το πουλήσουν χρησιμοποιώντας χρήματα που εμεις δικαιούμαστε για Υποδομές; Πείτε την Αλήθεια στον κόσμο τι φοβάστε; Ολοι καλά κανουν και αντιδρούν ακόμα και αργα ο κόσμος πρέπει να μάθει να σκεφτεται!!!!!Τα μπετά δεν είναι Ανάπτυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ν.Λ11:26

    Είναι κατά βάση σωστές οι επισημάνσεις του συγγραφέα του blog, και η έκκληση του για συμμετοχή των πολιτών στα τεκταινόμενα του τόπου του και όχι μόνο.
    Είναι ένας ρόλος που πρωτίστως ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι ο ρόλος αυτός έχει απολεσθεί.
    Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν είναι του παρόντος για να επεκταθεί κανείς.
    Όμως δεν νομίζω ότι θα διαφωνήσει κανείς αν πει ότι σ ένα μεγάλο ποσοστό οι δήμοι αποτελούν απομίμηση της λειτουργίας του κεντρικού κράτους.
    Αν αυτό είναι πράγματι μια διαπίστωση ,τότε μπορεί εύκολα κανείς να δώσει εξηγήσεις για τα φαινόμενα του χάσματος που δημιουργείτε μεταξύ της ΄΄εξουσιας΄΄ και των πολιτών.
    Και στην περίπτωση μας ένας από τους λόγους είναι και αυτός.
    Δεν συζητήθηκε φαίνεται επαρκώς η σημασία του, η σκοπιμότητα του, η αναγκαιότητα του , η εξέταση όλων των παραμέτρων ώστε σήμερα στη φάση της υλοποίησης να κινδυνεύει να ακυρωθεί.
    Όμως πέρα από την ελλιπή όπως φαίνεται λύση διαδικαστικών και θεσμικών προϋποθέσεων το όλο εγχείρημα θα πρέπει να το δει κανείς και από την τεχνική του διάσταση.
    Εκεί πιστεύω ότι δοκιμάζεται σήμερα η ‘’αξιοπιστία’’ του έργου.
    Θα πρέπει προκαταβολικά να απορριφτούν ως λαθεμένες και δογματικές απόψεις- και όσων στοιχίζονται πίσω απ αυτές- ότι το έργο θα πρέπει να γίνει πάση θυσία ,η αυτών οι οποίοι τάσσονται κατά της υλοποίησης.
    Ένα έργο είναι καλό η κακό υπό προϋποθέσεις.
    Και εδώ είναι η καρδιά του προβλήματος.
    Είναι μια πλήρης και ολοκληρωμένη μελέτη που εξετάζει ενδελεχώς όλες τις παραμέτρους ;’η είναι μια μελέτη χωρίς τα στοιχεία αυτά, αλλά αρκείτε μονό στα τυπικά απαιτούμενα;
    Ας μην βιαστούμε λοιπόν να πάρουμε θέση στην μια η στην άλλη πλευρά ,αλλά να δούμε πως μπορούν να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε το έργο να λύνει και όχι να δημιουργεί προβλήματα
    Ένα άλλο σημείο καθοριστικό στην αξιοποίηση και σωστή λειτουργία του έργου είναι η σύσταση και ύπαρξη φορέα που να διαχωρίζεται το παραπάνω αλλά και κάθε άλλο έργο.
    Είναι καιρός πλέον η σύλληψη, κατασκευή και λειτουργία ενός έργου να μπαίνει στη βάση του κόστους –οφέλους, να παρακολουθείτε και όχι απλα να αριθμείτε στην λίστα των εκτελεσμένων έργων .

    Ν.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14:40

    ΑΦΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟ ΛΑΚΩΜΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΣΤΡΩΣΑΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΠΑΝΤΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙΚΑΙ ΕΦΕΡΑΝ ΠΛΟΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΤΩΡΑ ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΑΚΟΥΓΕΤΕ [BRE DE PA NA PNIGOYN]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11:52

    Τα πολλά λόγια είναι φτώχια....δειτε τι εργα γινονται και γιατι ξυπνηστε επιτελους μας έχουν γραμμενους! Ούλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος14:48

    giati den dimosieuses to sxoleio ti kako perilambani laki;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το σχόλιό σας δεν δημοσιεύτηκε από λάθος μου. Δεν υπήρχε πρόθεση και να με συγχωρείτε. To δημοσίευσα μετά την υπόμνησή σας και σας ευχαριστώ. Δεν υπήρχε λόγος να μην το δημοσιεύσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος20:15

    μου μυρίζει πολύ διαπλοκή κάποιοι μύρισαν παραδάκι όχι πως τους νοιάζει και πολύ το έργο σαν έργο.Τα λεφτά θα μπορούσαν να πάνε κάπου αλλού,και να χρησιμεύσουν καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος20:23

    Ο/Η Ανώνυμος είπε Δεν είναι σωστό να μην ενημερώνονταιεπίσημα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι από τους αρμόδιους για το τι σκοπεύουν να κάνουν. Η διαβούλευση άλλωστε είναι και υποχρέωσή μας σύμφωνα με την Ευρωπαική νομοθεσία.
    Αν δεν κάνω λάθος κάπως έτσι χάθηκε και το έργο του βιολογικού στην Καμαριώτισσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος22:21

    κάποιοι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος13:32

    παίδες Ελλήνων βαστάτε γερά να τελειώνουμε με αυτήν την ΟΛΙΓΑΡΧΊΑ μια ώρα νωρίτερα,να αποφασίζουν οι πολλοί, και όχι 2-3για μας, χωρίς εμάς.Οι πολυφωνία είναι ο πλούτος στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή