Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην χθεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης, με τους εργαζόμενους να δηλώνουν πως δεν θα επιτρέψουν να προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, με τα οποία «άκριτα και τυφλά μπαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι στην κρεατομηχανή».
30 άνθρωποι στον δρόμο
Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης εργάζονται 15 σχολικοί φύλακες και 11 δημοτικοί αστυνομικοί. Πρόκειται για οικογένειες που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν άλλο εισόδημα και είναι πολύ πιθανό σε λίγες εβδομάδες να βρεθούν στον δρόμο. «Θα κοιμηθούν εργαζόμενοι και θα ξυπνήσουν άνεργοι, έτσι απλά, γιατί έτσι ορίζει το μνημόνιο», σχολιάζει μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Δήμο Αλεξανδρούπολης Κώστας Κυριαλάνης. «Από τη μία, οι σχολικοί φύλακες, με το έργο που έχουν προσφέρει όλα αυτά χρόνια, απαλλάσσοντας τα σχολεία μας από ‘αγκάθια’ του παρελθόντος, κι από την άλλη οι δημοτικοί αστυνομικοί, που τρέχουν όλη μέρα για ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, λένε ότι μέρος τους θα απορροφηθεί από την ελληνική αστυνομία, χωρίς όμως καμία εκπαίδευση και εξειδίκευση, την στιγμή που στη θέση αυτή μπήκαν μέσω ΑΣΕΠ. Αυτό ειδικά για όσους λέγανε πως όσοι μπήκαν στο δημόσιο με διαφανείς διαδικασίες, σαν του ΑΣΕΠ, δεν κινδυνεύουν…Μιλούμε για περίπου 30 μισθούς που θα στερηθεί άμεσα η ήδη ΄τραυματισμένη’ τοπική μας αγορά».
Ωστόσο, όπως λένε οι εργαζόμενοι, κυβέρνηση και τρόικα δεν θα σταματήσουν εδώ.
«Έρχονται κι άλλες, χιλιάδες οριζόντιες απολύσεις ως το τέλος του έτους. Είμαστε όλοι υποψήφιοι για απόλυση! Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του, κανέναν ανυπεράσπιστο. Θα ακολουθήσει σειρά κινητοποιήσεων, με κυλιόμενες απεργίες, καταλήψεις και συλλαλητήρια, σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε όλη τη χώρα. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι θύματα της ίδιας μνημονιακής πολιτικής», αναφέρει ο κ. Κυριαλάνης, ενώ υπογραμμίζει πως οι εργαζόμενοι καλούν επιτακτικά τις ηγεσίες των δήμων να πάρουν σαφή θέση, προστατεύοντας όχι μόνο τους υπαλλήλους, αλλά και τις ίδιες τις υπηρεσίες και την απρόσκοπτη λειτουργία τους στο άμεσο μέλλον.
Την ίδια ώρα οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες…
Κι όλα αυτά, την στιγμή που οι ελλείψεις προσωπικού και στο Δήμο Αλεξανδρούπολης είναι μεγάλες και οι προσωρινές λύσεις με τους διμηνίτες δεν επαρκούν για να καλύπτουν τα κενά. «Είναι φανερό πως αυτός ακριβώς είναι ο στόχος τους: να απολύονται μόνιμοι υπάλληλοι και να έρχονται άλλοι, με απαξιωτικούς μισθούς και συνθήκες εργασίες, μόνο όποτε τους χρειάζονται και μπορούν να τους πληρώσουν τα 300 και 400 ευρώ», τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων, ενώ ερωτηθείς για την περίφημη αξιολόγηση, σημειώνει: «Ήταν λόγια του αέρα, μία επικοινωνιακή μπαρούφα και τίποτε άλλο. αποδείχθηκε ότι τα περί αξιολόγησης ήταν ένα μεγάλο παραμύθι και μάλιστα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Πότε άλλωστε αξιολογήθηκαν οι σχολικοί φύλακες, οι δημοτικοί αστυνομικοί ή ακόμη και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και αποφασίστηκε ότι δεν είναι άξιοι;». Όσο για τους επίορκους, ο κ. Κυριαλάνης σημειώνει: «Κανένας συνδικαλιστής δεν είναι υπέρ των επίορκων, είμαστε όμως όλοι υπέρ μία τίμιας δίκης που θα πρέπει να έχουν όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Τώρα, εάν και αυτό καθυστερεί, επειδή οι ρυθμοί απονομής δικαιοσύνης κινούνται με τους ρυθμούς αυτούς, δεν φταίει κανείς από εμάς».
Ο σχεδιασμός του υπουργείου
Σύμφωνα με το σχεδιασμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προβλέπεται να φύγουν άμεσα, ως τα τέλη Ιουλίου, οι 2.200 σχολικοί φύλακες και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα βγουν σε διαθεσιμότητα οι 3.500-3.600 δημοτικοί αστυνόμοι, καθώς η Δημοτική Αστυνομία, ως υπηρεσία έχει αποφασιστεί να καταργηθεί. Στα κυβερνητικά σχέδια ορίζεται πως το 5%-10% από τους δημοτικούς αστυνόμους θα παραμείνουν στους δήμους, προκειμένου να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις και η πλειονότητα των υπολοίπων θα απορροφηθεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
«Η διαπραγμάτευση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Τρόικας για τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του κατέληξε στα εξής: Το Υπουργείο εξασφάλισε παράταση στην ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας (12.500) μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 με την πρόβλεψη ότι ένα μέρος (4.200) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013.
Η πρώτη αυτή φάση της κινητικότητας (4.200) θα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και εργαζόμενους στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο καθεστώς της κινητικότητας περιορίζεται από τους 12 μήνες που είναι σήμερα, στους 8», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ - Κική Ηπειρώτου 10-7-2013
http://www.gnomionline.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου