18 Σεπτεμβρίου 2013

Στην αναμονή για τη φετινή χρονιά των ΙΕΚ


«Έως τα τέλη του μήνα θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο», λέει η διεύθυνση του ΙΕΚ ΑλεξανδρούποληςΣτην αναμονή βρίσκονται χιλιάδες νέοι σε όλη τη χώρα που επιθυμούν να φοιτήσουν σε κάποιο δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), όπου, ωστόσο, το τοπίο παραμένει ακόμη θολό. Πολλά είναι τα τηλεφωνήματα που δέχεται καθημερινά και η γραμματεία του ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης, από νέους που ζητούν πληροφορίες για τη νέα εκπαιδευτική περίοδο. Ωστόσο, το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται διατάξεις και για τη λειτουργία των ΙΕΚ, ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και να μην έχει πάρει τον δρόμο της εφαρμογής. Έτσι, οι διευθύνσεις όλων των ΙΕΚ ανά την Ελλάδα βρίσκονται στην αναμονή για τις πολύ βασικές οδηγίες που θα ορίσουν τη λειτουργία τους από εδώ και στο εξής: ακριβές χρονοδιάγραμμα, πρόγραμμα σπουδών, ειδικότητες κατάρτισης, ειδικότητες εκπαιδευτικών, αριθμός καταρτιζομένων ανά τμήμα κτλ.
 Ωστόσο, ένα βασικότατο στοιχείο, το οποίο, ιδιαίτερα στις μέρες μας, «καίει» την ελληνική οικογένεια, αυτό των διδάκτρων, έχει ήδη οριστικοποιηθεί: από εδώ και στο εξής, για τη φοίτηση στα δημόσια ΙΕΚ όλης της Ελλάδας, καταργούνται τα δίδακτρα. Το ποσό των 367 ευρώ που έπρεπε να καταβάλλει κάθε σπουδαστής για κάθε εξάμηνο φοίτησής του, με το νέο νόμο, καταργείται.
Ωστόσο, όλη αυτή η καθυστέρηση, που μεταθέτει την έναρξη των μαθημάτων περίπου στα μέσα Οκτώβρη, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους εν δυνάμει σπουδαστές, ενώ στάση αναμονής για το μέλλον τους κρατούν και οι διευθυντές, η θητεία των οποίων έληξε τον Αύγουστο, ωστόσο η αξιολόγηση για παραμονή ή αντικατάστασή τους έχει, προς το παρόν, αναβληθεί, άγνωστο για πότε. Αγωνία όμως και για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα ξεκινούσαν φέτος το Γ’ εξάμηνο και σήμερα προσανατολίζονται στη λύση των ΙΕΚ, δίχως να έχει ούτε σε αυτή την περίπτωση οριστικοποιηθεί ο αριθμός των μαθητών που θα γίνουν δεκτοί σε αντίστοιχες ειδικότητες των ΙΕΚ.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» η διευθύντρια του ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης Ελένη Δημούδη σημειώνει πως φέτος υπάρχει καθυστέρηση στην ανακοίνωση των χρονοδιαγραμμάτων και των προγραμμάτων σπουδών, ωστόσο σύντομα το τοπίο θα ξεκαθαρίσει.
Σημειώνει δε, πως με το νέο νομοσχέδιο «τα ΙΕΚ όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά αναβαθμίζονται», εκτιμώντας ότι και στο ΙΕΚ της Αλεξανδρούπολης, φέτος, οι ειδικότητες υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να είναι περισσότερες.
«Εμείς είχαμε έτοιμες τις προτάσεις μας για τις ειδικότητες του ΙΕΚ μας από τον Ιούλιο, ωστόσο με το νέο νόμο υπάρχουν κάποιες αλλαγές, οι οποίες πιστεύουμε πως άμεσα θα μας γνωστοποιηθούν και επισήμως, ώστε να προχωρήσουμε απρόσκοπτα στο επόμενο στάδιο και να ξεκινήσει η νέα περίοδος, εκτιμούμε, περί τις 15 Οκτώβρη».
Όπως σημειώνει η κα Δημούδη, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους που επιθυμούν να φοιτήσουν στο ΙΕΚ της Αλεξανδρούπολης, ενώ και οι μαθητές των ΕΠΑΛ ζητούν πληροφορίες για να δουν με ποιον τρόπο θα συνεχίσουν τις σπουδές τους, μετά τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών τους. «Υπάρχουν ειδικότητες των ΙΕΚ με παρεμφερή αντικείμενα με κάποιες ειδικότητες των ΕΠΑΛ, που φέτος θα συνέχιζαν με το Γ’ εξάμηνο. Ωστόσο, περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από τη ΓΓ Δια Βίου Μάθησης, προκειμένου να ξέρουμε πώς και πόσους μπορεί να απορροφήσει το ΙΕΚ μας».
Κική Ηπειρώτου   
Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ
Τρίτη, 17 Σεπτέμβριος 2013
http://www.gnomionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου