3 Σεπτεμβρίου 2013

Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ Φιλίας

«Καθαρή Θάλασσα»

 12-15 Σεπτεμβρίου 2013
ΣαμοθράκηΊμβρος

Η Defne (Κωνσταντινούπολη) και η Νέα Δάφνη (Αθήνα) συνιστούν την πρώτη οργάνωση της κοινωνίας πολιτών που δημιουργήθηκε για να προάγει την ανάπτυξη των σχέσεων τόσο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 Ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες κι από τις δύο χώρες έθεσαν τα θεμέλια αυτής της πρωτοβουλίας χάρη στην οποία διοργανώνουμε συναντήσεις και κοινές δράσεις που οδηγούν στη γένεση συνεργασιών σε ευρεία κλίμακα και σε διαλόγους μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής κοινωνίας.

 Τα πρώτα βήματα που κάναμε το έτος 1999 και η ολοένα εντεινόμενη δραστηριοποίηση της κοινωνίας πολιτών μάς οδήγησε στο σήμερα. Συνεχίζουμε να οικοδομούμε γέφυρες φιλίας με εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, υποτροφίες, σεμινάρια, επιστημονικές έρευνες, δημοσιογραφικές συνεργασίες, τουριστικές συνέργειες, οικολογικές δράσεις, γιορτές πολιτισμού και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

 Έχοντας πάντα ως πρότυπο την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεγαλύτερη δράση για την ειρήνη στη σύγχρονη εποχή, συνεχίζουμε το πολυπολιτισμικό ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ.

 Για «Καθαρές Θάλασσες»

12ο Φεστιβάλ Φιλίας – Σαμοθράκη και Ίμβρος

Το Αιγαίο είναι ο κοινός χώρος όπου ενώνονται οι ζωές των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Όμως οι θάλασσές μας, αυτές που εμπνέουν όχι μόνο τους δύο λαούς μας αλλά ολόκληρο τον κόσμο, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με τη μόλυνση.
Οι Σύλλογοι Δάφνη-Defne αυτή τη χρονιά καλούν σε μία κοινή συνάντηση με θέμα την «Καθαρή Θάλασσα» ακαδημαϊκούς και διπλωμάτες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και λογοτέχνες, δημοσιογράφους, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις δύο χώρες.
Στόχος μας, να κάνουμε βιώσιμες τις θάλασσες και τις ακτές και να τις παραδώσουμε στις επόμενες γενιές καθαρές και με άθικτο τον φυσικό τους πλούτο. 
Διαλέξαμε ως «σημεία συνάντησης» της φιλίας μας δύο μοναδικά νησιά με φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, με πλούσια υποθαλάσσια και επίγεια βιοποικιλότητα: τη Σαμοθράκη και την Ίμβρο.

Το φεστιβάλ αυτό, που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς βεληνεκούς, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα βήμα για την υιοθέτηση κοινών στόχων σχετικά με τις «Καθαρές Θάλασσες» εκ μέρους των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των πανεπιστημίων και των τοπικών αυτοδιοικήσεων προωθώντας παράλληλα τη δημιουργία μόνιμης πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει πρόσωπα από διαφορετικούς χώρους όπως αυτούς της τέχνης, του πολιτισμού, των  ΜΜΕ, της επιστήμης και της επιχειρηματικότητας.

Η Σαμοθράκη, που είναι το πλησιέστερο ελληνικό νησί στην Κωνσταντινούπολη, είναι ταυτόχρονα και ένας επίγειος παράδεισος με τους ορμητικούς της καταρράκτες, το όρος Σάος με τα πυκνά του δάση και τις κατακάθαρες ακτές της. Η δε Ίμβρος είναι ένας άλλος φυσικός παράδεισος με ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα, που απέχει μόνο μισή ώρα από εκεί.

Πάμε για τη φιλία, για ένα υγιεινό και ειρηνικό μέλλον: στη Σαμοθράκη και στην Ίμβρο…

  
1η ΗΜΕΡΑ
12 Σεπτεμβρίου 2013 – Πέμπτη (αναχώρηση από Αθήνα και Κωνσταντινούπολη)
13 Σεπτεμβρίου 2013 Παρασκευή
10:00        Αναχώρηση για Σαμοθράκη όσων έρχονται από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη.
11:00        Αναχώρηση για Σαμοθράκη όσων έρχονται από Κωνσταντινούπολη, Τσανάκκαλε και Ίμβρο.
12:00        ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στο λιμάνι της Σαμοθράκης
                 Εναρκτήριες ομιλίες
                 «Φυτεύουμε δύο φυτα για την ειρήνη» από Ίμβρο και Σαμοθράκη
13:00        Ελεύθερος χρόνος και μεσημεριανό γεύμα.
15:00        Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης, κέντρο της λατρείας των Καβείριων Μυστηρίων κατά την αρχαιότητα. Εδώ βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών το περίφημο άγαλμα «Νίκη της Σαμοθράκης» που σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.
16:00        Περιήγηση στο νησί.
18:00        Αναχώρηση από το λιμάνι με δελφίνι για την Ίμβρο.
20:30        Μετάβαση στο χωριό Αγρίδια και ξενάγηση.
21:00        Δείπνο (ειδικό κάλεσμα για τους συμμετέχοντες) στο Οινοποιείο του «Μπάρμπα-Γιώργου»


ΗΜΕΡΑ
14 Σεπτεμβρίου 2013 – Σάββατο

09:00   Αναχώρηση από το ξενοδοχείο για περιήγηση στο νησί.
10:00   Άφιξη στο χωριό Γλυκύ (Bademli).
11:30   Επίσκεψη στο χωριό Σχοινούδι (Dereköy). Έκθεση φωτογραφίας και περφόρμανς με τίτλο «Λευκό» στο χώρο του Μεγάλου Πλυσταριού, μια καλλιτεχνική δραστηριότητα με τη συμμετοχή του κοινού.
13:30   «Μαγειρεύοντας για την Ειρήνη» στην παραλία της περιοχής «Κέφαλος». Ετοιμάζουμε όλοι μαζί «τουρλού», μία σπεσιαλιτέ του νησιού. Κολύμπι, ξεκούραση.
15:00   Δημόσια συζήτηση.     (inter-active)
17:00   Επιστροφή στο ξενοδοχείο.
18:30   Αναχώρηση για το χωριό Άγιοι Θεόδωροι (Zeytinli).
19:30   Συζήτηση. Χώρος: Οικολογικό Πάρκο. Θέμα: Περιβάλλον και τουρισμός.
20:30   Δείπνο.


ΗΜΕΡΑ
15 Σεπτεμβρίου 2013 – Κυριακή

09:00 «Φυτεύουμε δύο φυτά για την ειρήνη» στο Κάστρο (Kaleköy).

Επιστροφή για τους συμμετέχοντες από την Ελλάδα με λεωφορείο προς Αλεξανδρούπολη και για τους συμμετέχοντες από την Τουρκία με λεωφορείο προς Κωνσταντινούπολη.

Το θέμα του 12ου Φεστιβάλ Φιλίας είναι «Περιβάλλον και τουρισμός».  Αν ληφθεί υπόψη ότι η Ίμβρος είναι εύκολα προσβάσιμη από το κοντινότερο ελληνικό νησί,  τη Σαμοθράκη, και δεδομένου ότι θα ανοίξει τελωνείο στο νησί, η διοργάνωση αυτή θα είναι επωφελής για τον τουρισμό του τόπου. Πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, θα διασφαλιστεί η σωστή παρουσίασή του σε εκδήλωση για τον Τύπο στην Κωνσταντινούπολη. Το πρόγραμμα ενδέχεται να υποστεί αλλαγές.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18:52

    Γιατί μπαίνουν σε τόσο κόπο κι επισκέπτονται την Σαμοθράκη γι λίγες μόνο ώρες? Θα μπορούσαν απλά να την δουν από μακριά αγναντεύοντάς την από καμία παραλία της Ίμβρου!
    Δηλαδή δεν μπορούσαν να μείνουν και μια βραδιά στο νησί μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19:59

    ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν ξέρουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή