9 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σαμοθράκη 9 Σεπτέμβρη 2013

Επαφές με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εξωτερικών είχε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης στην Αθήνα στις 3-5 Σεπτεμβρίου για τα προβλήματα της Σαμοθράκης. 

Συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και τον Υφυπουργό Εσωτερικών πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης στους οποίους και έθεσε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του Δήμου σε σχέση με τις κρατικές επιχορηγήσεις. Η θέση του Δήμου Σαμοθράκης έγινε απόλυτα κατανοητή και υπήρξε δέσμευση για παροχή οποιασδήποτε δυνατής βοήθειας. Επισυνάπτεται σχετική επιστολή Δημάρχου που είχε προηγηθεί της συνάντησης.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και των Γενικό Γραμματέα Μεταφορών τέθηκε το θέμα σχετικά με το αεροδρόμιο Σαμοθράκης και αποφασίστηκε η μελέτη του σχετικού φακέλου και η πραγματοποίηση εκ νέου σύσκεψης ανάλογα με τα δεδομένα που υπάρχουν. Επίσης τέθηκαν θέματα σχετικά με τη δημοτική συγκοινωνία και την προμήθεια λεωφορείων απαραίτητων για την αναβάθμιση και την καλύτερη λειτουργία της τοπικής συγκοινωνίας.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου τέθηκαν τα προβλήματα του γεωργικού τομέα της Σαμοθράκης και αποφασίστηκε  η κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και Υπουργείου για την αξιοποίηση της δημοτικής γης. Επίσης τέθηκε το θέμα της βιώσιμης κτηνοτροφίας σχετικά με την απόσυρση και άλλα θέματα που αφορούν την αλιεία. Προβλήματα που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις των νέων σφαγείων και άλλα θέματα σχετικά με το περιβάλλον, όπως επίσης για την λειτουργία του γραφείου  αγροτικής ανάπτυξης.


Τέλος επαφή με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κο Γεροντόπουλο είχε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης στην οποία συζητήθηκαν διάφορα θέματα τόσο για τα 150 χρόνια της Νίκης της Σαμοθράκης καθώς επίσης και το θέμα της δημιουργίας τελωνείου υποδοχής σε σχέση με τη σύνδεση της Σαμοθράκης  με την Ίμβρο.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Χώρα
Τ.κ. 68002
Τηλ.: 2551350800
Fax 2551041204
Email: dim@ samothraki.gr                                                                       
 Σαμοθράκη 2/9/2013   
                                                                                                                           Αρίθμ. Πρωτ.: 5668

 Προς

1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
     κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ
2. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
     κ. ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟ
     Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 27
      Τ.κ. 101 83 Αθήνα

Για μια ακόμη φορά ο Δήμος Σαμοθράκης κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες και εξάντλησε τις δυνατότητές του οικονομικές και σε ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες τις θερινής περιόδου (αποκαταστάσεις δικτύων οδοποιίας και ύδρευσης, πυρασφάλεια- πυροπροστασία, καθαριότητα  και μεταφορά απορριμμάτων σε επιλεγμένους χώρους της Περιφέρειας εκτός  νήσου, λειτουργία τουριστικών και λοιπών υποδομών κάμπινγκ, υδροθεραπευτήριο, σφαγεία, συγκοινωνία, δράσεις πολιτισμού και τουριστικής προβολής κ.ά), προκειμένου να μη δυσφημιστεί το νησί.
Παρά τις επανειλημμένες  προσπάθειές μας να αναδείξουμε την αδικία  ως προς τις κρατικές χρηματοδοτήσεις του Δήμου Σαμοθράκης σε σχέση με άλλα νησιά, οι υφιστάμενες κατανομές από κρατικούς πόρους μηνιαίως φτάνουν μόλις στο ποσό  39.000,00 € για κάλυψη λειτουργικών και 11.500,00 € για κάλυψη επενδυτικών δαπανών και το ίδιο εξακολουθεί να ισχύει και με τις νέες κατανομές.
     Είναι προφανές ότι τα ποσά αυτά δεν επαρκούν  για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών ενός νησιωτικού, ορεινού και τουριστικού δήμου όπως είναι ο Δήμος Σαμοθράκης και σας καλώ να συγκρίνεται τις χρηματοδοτήσεις του Δήμου Σαμοθράκης με άλλων ομοειδών νησιών.
Έχω να δηλώσω με λύπη μου ότι είμαι υποχρεωμένος να προβώ σε αναστολή λειτουργίας του Δήμου ή παραίτησή μου και σας παρακαλώ να μου υποδείξετε άμεσα τρόπους βιώσιμης λειτουργίας του Δήμου Σαμοθράκης σε αυτή την περίοδο ύφεσης κατά την οποία φαινόμενα όπως άρνηση προμηθευτών και αναδόχων να συνδιαλλαγούν με το δημόσιο, απαίτηση προπληρωμών για προμήθειες διαφόρων ειδών, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.λ.π., διαμορφώνουν μια δυσχερέστατη πραγματικότητα που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί εντός θεσμικών πλαισίων.
Εδώ και δυόμισι χρόνια έχω υποβάλει επανειλημμένα προτάσεις και υπομνήματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς και δυστυχώς δεν έχω πάρει καμία απάντηση.


                                                              Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης
                                          
                                                                    Χανός Γεώργιος 


Κοινοποίηση:

  1. Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης  κ.  Αθανάσιο Καρούτζο-  Ταχ. Δ/νση: Καθηγητή Ρωσίδη 11 – τ.κ. 54008 Θεσσαλονίκη
  2. Βουλετή Έβρου κ. Γεροντόπουλο Κυριάκο- Ταχ. Δ/νση: Δημοκρατίας 288 –τ.κ. 68100
  3. Βουλευτή Έβρου κ. Δερμετζόπουλο Αλέξανδρο- Ταχ. Δ/νση: Ελ. Βενιζέου 49 – τ.κ. 68100 Αλεξανδρούπολη
  4. Βουλευτή Έβρου κ. Ντόλιο Γεώργιο- Ταχ. Δ/νση: Ελ. Βενιζέλου 38 – τ.κ. 68100 Αλεξανδρούπολη
  5. Βουλευτή Έβρου κ. Ουζουνίδη Μαρίνο- Ταχ. Δ/νση: 14ης Μαΐου 52-54 – τ.κ. 68100 Αλεξανδρούπολη
  6. Πρόεδρο ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη – Ταχ. Δ/νση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8 – τ.κ. 106 78 Αθήνα
  7. Πρόεδρο ΠΕΔ Α.Μ.Θ. κ. Σιμιτσή – Ταχ. Δ/νση: Στίλπωνος Κυριακίδη 17 – τ.κ. 69100 Κομοτηνή

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος10:06

    Ποικίλα ερωτηματικά προκύπτουν από την δημοσίευση του δελτίου τύπου το οποίο εξέδωσε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης μετά την επιστροφή του από τις επαφές με τα σχετικά υπουργεία ,καθώς και με την προσωπική επιστολή που εξέδωσε και κοινοποίησε προς διάφορες κατευθύνσεις.
    Είναι δραματικός ο τόνος που εκπέμπει για την οικονομική δυσπραγία που περιήλθε ο Δήμος
    Χωρίς να μπει κανείς στην ουσία των ζητημάτων τα οποία τίθενται στην επιστολή εύλογα αναρωτιέται αν όλα αυτά –τα τόσο σοβαρά – θα έπρεπε να τεθούν σε πρώτη φάση στο Δημοτικό συμβούλιο και στην συνεχεία στο σύνολο των κατοίκων.
    Η συνέχιση λειτουργίας του Δήμου πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών έχει αναμφίβολα και το στοιχείο της υποκειμενικής κρίσης και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι αντικείμενο προσωπικών επιλογών .
    Είναι προσωπική μου άποψη ότι ο Δήμαρχος όφειλε πρώτα και κύρια να απευθυνθεί τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στους κατοίκους παρουσιάζοντας την σημερινή εικόνα αλλά και ταυτόχρονα ένα επεξεργασμένο ρεαλιστικό πλάνο το οποίο θα περιείχε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν ίσως να καθιστούν την βιωσιμότητα του δήμου ικανή.
    Οι αόριστες εκκλήσεις και τα SOS που εκπέμπονται προς όλες τις κατευθύνσεις μάλλον συσκοτίζουν παρά διαλευκάνουν και βοηθούν στην εξεύρεση λύσης.
    ΛΑΖΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή