18 Οκτωβρίου 2013

“ΝΟΣΕΙ” ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Καταρρέουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, χωρίς συντήρηση, αλλά και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου – Φθορές σε κομοδίνα, κρεββάτια χωρίς φρένα κ.λπ. – Τα πάντα είναι χαλασμένα – Όσον αφορά το χαρτί τουαλέτας, μην το ψάχνετε, γιατί αποτελεί πλέον σπάνιο είδος.


DOMATIO-NOSOKOMEIOU2013-10-14-18.29.36


2013-10-15-20.22.33 2013-10-14-18.46.16

Νοσεί το σύστημα υγείας, αλλά πιο πολύ νοσούν, για να μην πούμε  καταρρέουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης
Όσοι έχουν επισκεφθεί τελευταία στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και ειδικότερα αν είχαν και την ατυχία να νοσηλευτούν, διαπιστώνουν ότι τα πάντα είναι χαλασμένα.
Ξεκινώντας, θα σας πούμε ότι πολλά είναι τα παράπονα πολιτών σχετικά και με την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ράμπες για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα στο Πανεπιστημιακό Γενικό νοσοκομείου Έβρου.

Οι φθορές είναι εμφανείς από την πολυχρησία και τα καιρικά φαινόμενα με την πρόσβαση των ευπαθών αυτών ομάδων και των συνοδών τους να καθίσταται δύσκολη, με τους αρμόδιους φορείς να καλούνται να επιλύσουν άμεσα το ζήτημα.
Τα παράπονα των πολιτών πληθαίνουν για την κάκιστη κατάσταση στην οποία βρίσκονται όχι μόνο οι ράμπες για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και τα σκαλιά  που οδηγούν από το πάρκινγκ στα εξωτερικά ιατρεία.
Οι φθορές φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού και ο κίνδυνος ατυχήματος καθημερινός για χιλιάδες πολίτες απ’ όλη την Θράκη που επισκέπτονται το νοσοκομείο.
Πολλά κρεβάτια, έχουν χαλασμένα τα φρένα σταθεροποίησής τους, και δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που όταν θέλουν να ανεβοκατεβούν από το κρεββάτι τους, πέφτουν κάτω, αφού το κρεβάτι κινείται αυτοβούλως!
Τα κομοδίνα τα περισσότερα δεν έχουν πια χερούλια, ή είναι σπασμένα τα συρτάρια τους, γεγονός που τα καθιστά άχρηστα για χρήση όπως και τα τραπεζάκια του φαγητού που είναι σπασμένοι οι μοχλοί σταθεροποίησής τους, οπότε ή είναι πολύ χαμηλά ή πολύ ψηλά και δεν διευκολύνουν σε καμία περίπτωση τους ασθενείς.
Οι δε περίφημες πολυθρόνες που γίνονται κρεβάτι για να διευκολύνουν τους συνοδούς τα βραδιά να ξαπλώνουν, είναι σχεδόν όλες σπασμένες
Τα πατώματα σε πολλούς θαλάμους έχουν μεγάλες φθορές και έχουν αλλάξει χρώμα, είναι πια μαύρα, αν όχι από βρωμιά, από φθορά με τρύπες σε πολλά σημεία.
Ακόμα και οι τοίχοι έχουν βαθουλώματα από συγκρούσεις με φορεία, ενώ τα βοηθητικά στηρίγματα στους διαδρόμους, είναι σπασμένα και ξεχαρβαλωμένα. Αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για όσους τολμήσουν να κρατηθούν και να στηριχθούν από αυτά.
Όσο για χαρτί τουαλέτας δεν γίνεται συζήτηση. Είναι ένα σπάνιο είδος και το βρίσκεις σπάνια, ειδικά σε τουαλέτες επισκεπτών και στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κάπνισμα στα σκαλιά του νοσοκομείου, επιτρέπεται “σιωπηρά” όπως μας είπαν επισκέπτες.
Σε όλα τα πλατύσκαλα (όπου οι τοίχοι είναι γραμμένοι με συνθήματα), υπάρχουν κάδοι δήθεν για τα απορρίμματα, που όμως ουσιαστικά είναι σταχτοδοχεία, και επισκέπτες και ασθενείς καπνίζουν.
Λυπηρό, αλλά καπνίζουν και πολλοί γιατροί και νοσηλευτές στα γραφεία προσωπικού.
Τα δε παράθυρα στις σκάλες δεν ανοίγουν πλέον αφού τα χερουλάκια τους είναι σπασμένα, με αποτέλεσμα σε πολλές κλινικές να φτάνει ο καπνός του τσιγάρου.
Παράλληλα οι ελλείψεις είναι εμφανείς σε όλα τα ιατρικά υλικά αλλά και βοηθητικά υλικά.
Ασθενείς μας είπε ότι του ζήτησαν επιδέσμους για να του κάνουν τις αλλαγές σε τραύμα του.
Όμως εκείνο που είναι ακόμα πιο εμφανές είναι οι ελλείψεις προσωπικού.
Η κούραση εμφανής στα πρόσωπα νοσηλευτών και γιατρών και το χαμόγελο και  καλός λόγος απουσιάζει.
Οι συνοδοί των ασθενών, αναγκάζονται να αλλάζουν σεντόνια όταν αυτά λερωθούν από τους ασθενείς και φυσικά να βάζουν πάπιες.
Συγγενής ασθενούς μας ανέφερε ότι του τηλεφώνησαν να πάει επειγόντως στο νοσοκομείο γιατί η γριά συγγενής του που νοσηλευόταν λερώθηκε με περιττώματα και οι νοσοκόμες αδυνατούσαν να την αλλάξουν και να την καθαρίσουν.
Ασθενής μας ανέφερε ότι όταν τον πήγαν για ακτινογραφίες ο νοσοκόμος και η υπεύθυνη του εργαστηρίου ακτινολογικού, στην προσπάθειά τους να τον ανεβάσουν στο μηχάνημα τον έριξαν κάτω, λόγω του ότι ήταν υπέρβαρος!!!
Το πιο τραγικό ίσως από τα παραπάνω είναι ότι γονέας που είχε το παιδί του άρρωστο στην παιδιατρική, μας έδειξε φωτογραφίες από ψωμί μουχλιασμένο που δώσανε στο παιδί του.
Οι συνθήκες για ασθενείς, επισκέπτες, αλλά κυρίως για τους εργαζόμενους μέσα στο νοσοκομείο καθημερινά γίνονται και πιο δύσκολες, κάποιες φορές και επικίνδυνες για την ασφάλεια τους.
Κατανοούμε τις δυσκολίες που επέφερε η οικονομική κρίση και όλες τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.
Ξέρουμε ότι ίσως πολλοί πιστεύουν ότι οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν γιατροί και νοσηλευτές με το φιλότιμο τους είναι αυτό που έχει σημασία και όχι η κατάσταση του κτιρίου και του ξενοδοχειακού εξοπλισμού.
Όμως η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και ίσως η διοίκηση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης να έπρεπε να ασχοληθεί κάποια στιγμή και μας αυτές τις… λεπτομέρειες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ
Λεμονιά Σακαλάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου