31 Οκτωβρίου 2013

Εξεταστική του Ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας στον Νότο

                               

Ο κ. Κάρας -αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου-, που θα ηγηθεί των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας σε αυτές τις χώρες, δήλωσε χθες ότι εάν η τρόικα λειτουργούσε με μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοτούσε για τις αποφάσεις και πράξεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα φτάναμε σε μειώσεις ακόμη και του ελάχιστου μισθού στην Ελλάδα.Για αδιαφάνεια στις επιλογές και τις πρωτοβουλίες της στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής, υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχό της, κατηγόρησε χθες την τρόικα ο Αυστριακός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας.
Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας προέρχονται από την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή, θ' αρχίσουν στις 5 Νοεμβρίου και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου 2014. Εκτός του κ. Κάρας (Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα - ΕΛΚ), που θα είναι ο ένας από τους δύο εισηγητές, θα μετάσχουν σ' αυτή την επιτροπή και ο Γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Λιέμ Οάνγκ Νγκόε, ως δεύτερος εισηγητής, ενώ σκιώδεις (αναπληρωτές) εισηγητές ορίσθηκαν ο Βέλγος Φιλίπ Λάμπερτς και ο Ολλανδός Ρερκ Γιαν Έπικ.
Η επιτροπή αυτή θα εξετάσει τον ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο και θα καλέσει να εκφράσουν τις απόψεις τους πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό αν το ΔΝΤ θα δεχθεί να πάρει μέρος σε αυτή την προσπάθεια ελέγχου της τρόικας.
Ο ρόλος αυτής της Επιτροπής, εξήγησε ο Ότμαρ Κάρας, δεν είναι να καταδικάσει την τρόικα, αλλά να αξιολογήσει το έργο της και να θέσει υπόψη της ολοκληρωμένες, συγκεκριμένες και συγκροτημένες προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη λειτουργία της. Στις συνεδριάσεις αυτής της Επιτροπής δεν πρόκειται να υπάρξουν λαϊκισμοί και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, ξεκαθάρισε ο κ. Κάρας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα εμφανίζουν οι πρώτες διαπιστώσεις του κ. Κάρας, σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα ξεκινάει από το γεγονός ότι ήταν μια προσωρινή λύση, που την επέλεξαν οι δανειστές των τεσσάρων (μνημονιακών) χωρών, με αρμοδιότητες και δράσεις που εκδηλώθηκαν και συνεχίζουν να εκδηλώνονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις και οι απόψεις γι' αυτές των κοινοτικών θεσμών. Θα πρέπει, λοιπόν, συνέχισε ο ίδιος, αυτή να ενταχθεί εντός του κοινοτικού πλαισίου, έτσι ώστε να υποχρεωθεί να λογοδοτεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τέλος, ο Ότμαρ Κάρας είπε ότι θεωρεί πως ο τρόπος με τον οποίο οι εκπρόσωποι των δανειστών, δηλαδή η τρόικα, επιβάλλουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις στις τέσσερις χώρες, δεν είναι καθόλου διαφανής. Δεν είναι δυνατόν υπάλληλοι να λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις, χωρίς κανέναν δημοκρατικό έλεγχο και ότι εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εμπλακεί από την αρχή στη διαδικασία λήψης αυτών των αποφάσεων, είναι πολύ πιθανόν ότι δεν θα αποφασιζόταν ποτέ η μείωση του ελάχιστου μισθού στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ουδέποτε την τελευταία τετραετία της κρίσης οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Παπαδήμου (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) και Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την παρέμβαση του μοναδικού εκλεγμένου δημοκρατικά κοινοτικού θεσμικού οργάνου, δηλαδή, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να αναλάβει τις ευθύνες του και, πιθανότατα, να μετριάσει τη λαίλαπα της λιτότητας που επέπεσε επάνω στη χώρα με τις αποφάσεις της τρόικας.
Δαράτος Γιώργος
31-10-13 avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου