11 Οκτωβρίου 2013

Ρύθμιση-ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ


Ρύθμιση-ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ
                   Από τη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Ρύθμιση-ανάσα για 97.343 οικογένειες εργαζομένων που έχουν λάβει στεγαστικά τραπεζικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Βάσει της ρύθμισης, όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι τράπεζες θα δέχονται επιμήκυνση των δανείων κατά μέγιστο 10 έτη, χωρίς να χάνεται η επιδότηση επιτοκίου και έτσι θα επιτυγ­χάνεται μια σημαντική μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση που -κατ' εκτίμηση- θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 50% (ανάλογα και σε ποιο στάδιο της διάρκειας του δανείου βρίσκεται).
Δικαιούχοι ένταξης στη ρύθμιση είναι όλοι οι δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί το συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών.
Τα δάνεια αυτά ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον τ. ΟΕΚ Τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011.
Για την υλοποίηση της ρύθμισης θα ακολουθήσουν:
1. Νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα αναληφθεί εντός του  Οκ­τωβρίου.
2. Έκδοση Κ.Υ.Α. του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρό­νοιας και του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Η ρύθμιση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή υπό τον υπουργό Γ. Βρούτση και στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότη­τας Θανάσης Σκορδάς, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρήσ­τος Γκόρ­τσος, ο διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γιώρ­γος Καμπουράκης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγ­λου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου