Ο επαγγελματικός κόσμος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης βουλιάζει στα προβλήματά του και η κρίση τον έχει πλήξει ανεπανόρθωτα.Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Αρης Γιαννακίδης αναλαμβάνει πρωτοβουλία και μεταφέρει τα αιτήματα των Επιμελητηρίων της περιοχής για την αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας που διαπιστώνεται, στους υπουργούς Επικρατείας και Εργασίας. Με επιστολή που τους απέστειλε, αναφέρεται στο θέμα των οφειλετών του ΟΑΕΕ ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των επιμελητηρίων και των ΟΕΒΕ της Περιφέρειας. «Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων στο δείκτη της κοινωνικό-οικονομικής δυσπραγίας και πως η δραματική μείωση στους τζίρους και η σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων-ιδιαίτερα των ληξιπρόθεσμων-έχουν οδηγήσει σε “λουκέτα” και σε απώλειες θέσεων εργασίας και πολύτιμων πόρων για την αγορά και την οικονομία του τόπου» υπογραμμίζει ο κ. Γιαννακίδης. Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης καλεί τους υπουργούς να παρέμβουν στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους, ώστε «να δοθεί λύση-ανάσα σε εκείνους που μόνιμα η Πολιτεία απαιτεί να είναι συνεπείς απέναντί της, ενώ αυτή έχει επιδείξει παροιμιώδη ασυνέπεια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. |
Σε μία περίοδο πρωτοφανούς κρίσης, ο επαγγελματικός κόσμος της Περιφέρειας δίνει τον δικό του αγώνα επιβίωσης υπό συνθήκες σκληρές και κρίσιμες. Όλοι δε ομολογούν ότι οι επαγγελματίες είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν διέξοδο απασχόλησης και αξιοπρεπούς διαβίωσης στους δεκάδες χιλιάδες.
Κατά τα τελευταία 4 χρόνια, η παρατεταμένη και διαρκώς διευρυνόμενη ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία της περιοχής μας έχει διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βάσει των πρόσφατων στατιστικών στοιχείων, η Περιφέρειά μας συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων στον δείκτη της κοινωνικο-οικονομικής δυσπραγίας .
Η δραματική μείωση στους τζίρους και η σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων – ιδιαίτερα των ληξιπρόθεσμων - έχουν οδηγήσει σε «λουκέτα» και σε απώλειες θέσεων εργασίας και πολύτιμων πόρων για την αγορά και την οικονομία του τόπου μας.
Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε μία πραγματικά δραματική κατάσταση που ζουν καθημερινά χιλιάδες τέως και νυν επαγγελματίες οι οποίοι σηκώνουν στους ώμους τους ένα μαρτυρικό σταυρό χρεών και ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως φανερώνουν και τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας: 560.000 οφειλέτες βρίσκονται έχουν περάσει ή βρίσκονται στο κατώφλι της λήψης αναγκαστικών μέτρων κατά περιουσιακών τους στοιχείων ή ακόμη και στέρησης, λόγω χρεών της προσωπικής τους ελευθερίας.
Ο Επιμελητηριακός κόσμος έχει καταθέσει ήδη την πρότασή του την οποία και σας αναφέρω επιγραμματικά ως επιλογή διεξόδου από την επικείμενη κρίση:
▶ Καθιέρωση μίας «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Η κεφαλαιοποίηση θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Από της κεφαλαιοποίησης και εφεξής, το ενιαίο κεφάλαιο παύει να διογκώνεται με επιπλέον πρόστιμα και προσαυξήσεις αλλά επιβαρύνεται μόνο με ένα συμβολικό επιτόκιο.
▶ Υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης σε αυτούς.
▶ Ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οφειλέτες (και τις οικογένειές τους) που μετέχουν στην κεφαλαιοποίηση, με άμεση θεώρηση των ατομικών ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας.
▶ Κατά την συνταξιοδότηση, μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου, η οποία δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα και λογιστικές απώλειες στον Οργανισμό.
Η πρόταση στηρίζεται επάνω στην αρχή ότι ο ασφαλισμένος, ως συνταξιούχος, θα εισπράξει τελικά την αναλογία αυτών που έχει δώσει προς τον ΟΑΕΕ και αυτό που οφείλει θα συνυπολογιστεί στο τελικό ύψος της σύνταξης που θα του δοθεί.
Η Περιφέρεια, με την εφαρμογή του αναπτυξιακού της προγράμματος, θεωρεί τους
μικρομεσαίους επαγγελματίες του τόπου ως τους κινητήριους μοχλούς δια των οποίων θα καταφέρουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία, θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη και φυσικά νέες θέσεις εργασίες που έχουμε τόσο ανάγκη.
Για να συμβεί αυτό είναι εκ των ουκ άνευ να μην διαρραγεί έτι περεταίρω ο κοινωνικός ιστός της ευαίσθητης περιοχής μας.
Απευθύνοντάς σας κραυγή αγωνίας, σας ζητώ να παρέμβετε στο μέτρο των αρμοδιοτήτων σας, προκειμένου να εισακουστεί η φωνή απόγνωσης των επαγγελματιών της Περιφέρειά μας και να δοθεί λύση –ανάσα απέναντι σε εκείνους που μόνιμα η πολιτεία απαιτεί να είναι συνεπείς απέναντί της ενώ αυτή επί μακρώ επέδειξε παροιμιώδη ασυνέπεια έναντι των.
Συντάχθηκε απο τον/την News-Admin
http://www.gnomionline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου