Απατηλή και επικίνδυνη η άποψη ότι για να βελτιωθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να επιβληθεί λύσις στο Κυπριακό – Το βλέμμα της Τουρκίας παραμένει στραμμένο στην Θράκη μας
Την παρελθούσα εβδομάδα, οι Ένοπλες Δυνάμεις εδώ σαν ένα μήνυμα πραγματοποιώντας την βολή αποδοχής πού σήμανε την ένταξη του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 στον αμυντικό σχεδιασμό τής χώρας μας.
Ίσως να ήταν η καταλληλότερη στιγμή, για μια κίνηση αποφασιστικότητας από την Αθήνα και την Λευκωσία (παρίστατο και ο Κύπριος υπουργός Αμύνης στην βολή αποδοχής), αφού σχεδόν ταυτόχρονα η τουρκική πλευρά προέβαινε σε μία από τις συνήθεις επιδείξεις αδιαλλαξίας, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου να τορπιλίζει την διαδικασία διαλόγου στην Κύπρο, καλώντας υποκριτικά την διεθνή κοινότητα να «συμβάλει εποικοδομητικά στην εξεύρεση λύσεως».
Βεβαίως το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό.
Και πέρα από τις στρατιωτικές ενέργειες οι όποιες καταδεικνύουν ότι παρά την κρίση η Ελλάς διατηρεί ισχυρή και αποτελεσματική άμυνα, απαιτείται από την Κυβέρνηση να δίδει τις δέουσες απαντήσεις στις προκλήσεις τής Τουρκίας.
Πού ακόμη και όταν εμφανίζεται διαλλακτική δεν υποχωρεί ούτε χιλιοστό στις μονομερείς της διεκδικήσεις.
Απεναντίας, με την υποκριτική πολιτική της προσκλήσεως σε διάλογο, προσπαθεί να μας παγίδευση σε διαδικασίες με πολύ αβέβαια έκβαση.
Για τον λόγο αυτό, πρέπει να αντιμετωπίζουμε με πολύ σκεπτικισμό τις πληροφορίες σύμφωνα με τις όποιες κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Νταβούτογλου συνεζήτησε με τον κ. Βενιζέλο το ενδεχόμενο, στις εξελισσόμενες διερευνητικές επαφές Αθηνών – Άγκυρας να περιληφθούν και τα θέματα της οριοθετήσεως υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Και επειδή οι συμφωνίες πού συνάπτονται κατά εποχές, ελάχιστα αντανακλούν έννοιες δικαίου, άλλα μάλλον αντικατοπτρίζουν τις ισορροπίες ισχύος της εποχής, πρέπει μια χώρα να είναι πολύ προσεκτική στην επιλογή τής στιγμής κατά την οποία θα προχωρήσει στην μία ή την άλλη διαπραγμάτευση.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η Τουρκία έκανε τις μοναδικές υποχωρήσεις στα χρόνια πού πέρασαν από την εισβολή του 1974, μόνον στην περίοδο κατά την οποία ή διακήρυξις του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος – Κύπρου ανέτρεψε την ισορροπία ισχύος της εποχής.
Η παραγγελία του συστήματος S-300 υπήρξε κομβική απόφασις για την εφαρμογή αυτού του δόγματος.
Και ήταν απόφασις καθαρώς πολιτική, μια και από καθαρά στρατιωτικής – τεχνοκρατικής απόψεως δεν ήταν και η πλέον ενδεδειγμένη.
Και η υποχώρησις την όποια σηματοδότησε η μη εγκατάστασις των S-300 στην Κύπρο ήταν και πάλι πολιτική και έδωσε στην Τουρκία την δυνατότητα να εκμεταλλευθεί εκ νέου την κατάσταση, κατά τρόπον ώστε, μετά την περιπέτεια του σχεδίου Αννάν, να εμφανίζεται και πάλι ως ή πλευρά πού επιδιώκει τον διάλογο και την λύση.
Σε αντίθεση με μια ιδεοληψία πού επικρατεί μεταξύ πολλών συμπατριωτών μας, δεν μπορεί να ύπαρξη βελτίωσις στα ελληνο-τουρκικά αν δεν έχει επιβληθεί βιώσιμος λύσις στο Κυπριακό.
Η αντίληψις μάλιστα, ότι αν τα «δυο θέματα ξεχωρίσουν θα βρούμε έναν συμβιβασμό ευκολότερα, δεν είναι μόνον απατηλή αλλά και επικίνδυνη.
Εξυπηρετεί μόνον τις επιδιώξεις της Τουρκίας, η οποία θα επωφεληθεί από την ενδεχομένη διαφοροποίηση των ελληνικών θέσεων.
Το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει.
Η δεδομένη πολιτική συμπαράταξη Ελλάδος και Κύπρου απέκτησε πραγματική υπόσταση και έφερε απτά αποτελέσματα μόνον όταν στηρίχθηκε στον ισχυρό βραχίονα του ενιαίου αμυντικού χώρου.
Αυτή την πραγματικότητα τείνουμε να την λησμονούμε.
Και περισσότερο την ελησμόνησαν οι Κυβερνήσεις μας, οι όποιες αγνόησαν την πραγματικότητα.
Την πραγματικότητα την οποία μας υπενθύμισε αυτές τις ήμερες ο Αχμέτ Νταβούτογλου επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις και τα συνήθη τεχνάσματα τής τουρκικής διπλωματίας.
Οι θέσεις αυτές τής Τουρκίας, βεβαίως, δεν περιορίζονται στην Κύπρο.
Διότι και η αμφισβήτησις των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην Θράκη είναι διαρκής.
Δεν είναι λίγες φορές πού τόσο ο Νταβούτογλου, όσο και ο πρωθυπουργός Ερντογάν μας προκαλούν μιλώντας για εδάφη τα οποία «άνηκαν» στην οθωμανική αυτοκρατορία.
Και το βλέμμα τους είναι στραμμένο στην Θράκη…
Ευθ. Π. Πέτρου
http://www.elthraki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου