11 Ιανουαρίου 2014

Πραγματοποιήθηκε την 10-1-14 το Ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαμοθράκης




Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου γι’αυτήν την ανοιχτή πρόσκληση προς τους δημότες, τους κοινωνικούς φορείς του νησιού και τα πολιτικά κόμματα ήταν ομόφωνη.
Σ΄αυτήν την απόφαση κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου οι δημότες να ενημερωθούν για την δυσχερή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει ο Δήμος από την μείωση των χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό εξαιτίας των μνημονίων και του Καλλικράτη.
Σοβαρό Επίσης θέμα που προτάθηκε για ενημέρωση και συζήτηση ο υπαρκτός κίνδυνος της μείωσης του υπάρχοντος προσωπικού του δήμου. Κάτι τέτοιο δήλωσε εισηγητικά ο κ. Δήμαρχος «θα είχε καταστροφικές συνέπειες» γιατί θα είναι αδύνατον πλέον στο εξής να εξασφαλιστούν ακόμη και αυτές οι περιορισμένες τα τελευταία χρόνια παροχές προς τους κατοίκους!.
Η ανταπόκριση των Δημοτών σ’ ότι αφορά την προσέλευση ήταν εντυπωσιακή.
Από τους κοινωνικούς φορείς του νησιού σοβαρή και τεκμηριωμένη ήταν η παρουσία του συλλόγου των Επαγγελματιών του νησιού που κατέθεσαν και στοιχεία και προτάσεις.
Χρήσιμη και τεκμηριωμένη ήταν και η παρουσία του Επιμελητηρίου Έβρου.
Παραβρέθηκε επίσης και ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος κ. Τζανίδης που δήλωσε φίλος του νησιού και έκανε μια χρήσιμη και αισιόδοξη παρέμβαση (ο μόνος που παραβρέθηκε από την περιφέρεια και τον ευχαριστούμε).
Από τα πολιτικά κόμματα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του  Δημοτικού Συμβουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ με επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις που τις παρουσίασε ο Συντονιστής της οργάνωσης κ. Κατεργάρης Δημήτρης. Το κείμενο της γραπτής ομιλίας του κατατέθηκε στο προεδρείο ως Υπόμνημα. Τόσο η παρουσία του κόμματος όσο και οι θέσεις και οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτυχαν θετικής αποδοχής από τους δημότες και βρήκαν σύμφωνους και σχολιάστηκαν θετικά και από τον κ. Χανό και την κ. Αντωνάκη.
Κατά την συζήτηση, από πολλούς ομιλητές έγινε η παρατήρηση ότι τέτοιες ανοιχτές συνελεύσεις θα πρέπει να γίνονται πιο συχνά στο μέλλον και ότι αυτή η συγκεκριμένη λαϊκή συνέλευση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, πριν φτάσουν τα πράγματα μέχρις εδώ.
Ειδική αναφορά έγινε από ομιλητές και για την γενικότερη εγκατάλειψη και αποψίλωση των υπηρεσιών της Σαμοθράκης, με αποκορύφωμα αυτήν της υποβάθμισης του λιμεναρχείου του νησιού που θα έχει ως συνέπεια και την αφαίρεση από το νησί της καταδίωξης που η συμβολή της τόσο
στην ασφάλεια του νησιού όσο και στην διακομιδή των έκτακτων περιστατικών υγείας είναι αναντικατάστατη!
Σ΄ότι αφορά τα οικονομικά του δήμου έγινε η παρατήρηση από ομιλητές ότι εκτός από την κρατική χρηματοδότηση υπάρχει και η ανάγκη της είσπραξης από τον δήμο των τελών ύδρευσης και άλλων πόρων..
Τέλος, αποφασίστηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα από την λαϊκή συνέλευση η έκδοση ψηφίσματος από το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και η σύσταση κατόπιν αυτοπροτάσεων των ίδιων των δημοτών η σύσταση Δεκαμελούς Επιτροπής Αγώνα.
(Το ψήφισμα και τα ονόματα της Επιτροπής Αγώνα θα ανακοινωθούν από το Προεδρείο του Δ.Σ.).

Σπιτάλας Βασίλης
Τηλ. 6974949838

                                                                                                           Σαμοθράκη 11-1-2014

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19:26

    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση κ. Βασίλη. Ένας Απόδημος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος00:48

    μπα βλέπω ότι με δημοκρατικές διαδικασίες κ σπιταλα ασκούμε λογοκρισία .εύγε σας .γιατι διαγράψατε το χθεσινό σχόλιο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιο σχόλιο διέγραψα?
    Σας παρακαλώ εξηγήστε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή