9 Ιανουαρίου 2014

«Φρένο» στην εγκατάλειψη της Σαμοθράκης

Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

Της Κικής Ηπειρώτου

Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους ομορφότερους εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, ενώ κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει πολιτικούς, αρχηγούς κομμάτων, μέχρι και πρωθυπουργούς, οι οποίοι έδωσαν υποσχέσεις για ανάπτυξη του τόπου δίχως κανένα αντίκρισμα. Αντ’ αυτού, υπέμεινε πολλαπλές μειώσεις στις κρατικές χρηματοδοτήσεις, απομάκρυνση ή αποδυνάμωση υπηρεσιών, αδιαφορία και απομόνωση. Σήμερα, η Σαμοθράκη, μετρά τις «πληγές»
της, τόσο από την περιβόητη οικονομική κρίση, όσο και από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», έχοντας φτάσει σε οριακό σημείο και αναγκάζοντας φορείς και κατοίκους να λάβουν δυναμικές αποφάσεις για το μέλλον του νησιού τους. 
Λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Μαΐου για τους δήμους και τις περιφέρειες, το ταμείο του Δήμου Σαμοθράκης είναι κάτι παραπάνω από μείον. Η μείωση των πόρων, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι τέτοια, που τίθεται πλέον σοβαρό ζήτημα επιβίωσης. Οι 25 υπάλληλοι του Δήμου δεν επαρκούν για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, ενώ την ίδια στιγμή, υπάρχει πληροφόρηση ότι σχεδιάζονται απολύσεις. Ένας Δήμος υπό «οικονομικό στραγγαλισμό», όπως έχει διατυπωθεί από το δημοτικό συμβούλιο, δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες, πόσω μάλλον να σχεδιάσει έργα και παρεμβάσεις για την ανάπτυξή του.
Υπό αυτό το πρίσμα, από τα τέλη της προηγούμενης ακόμη χρονιάς, το δημοτικό συμβούλιο Σαμοθράκης αποφάσισε μία σειρά πρωτοβουλιών και κινητοποιήσεων, καλώντας όλους τους φορείς και τους κατοίκους να καταθέσουν απόψεις και προτάσεις, ώστε η φωνή του νησιού προς την Αθήνα να δυναμώσει αισθητά, αναγκάζοντας τους κυβερνώντες να δώσουν λύσεις άμεσα. Η αρχή έγινε με το συμβολικό κλείσιμο του δημοτικού καταστήματος στις 2 Ιανουαρίου, ενώ για την Παρασκευή 10 του μηνός προγραμματίστηκε ευρεία σύσκεψη στο χώρο του Γυμνασίου του νησιού, με τη συμμετοχή όλων των φορέων και κατοίκων. Στο ίδιο πνεύμα και οι επαγγελματίες της Σαμοθράκης, οι οποίοι θα συναντηθούν απόψε, προκειμένου να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στις επάλξεις οι επαγγελματίες

Σήμερα στις 5.30 το απόγευμα στο Samothraki Village θα συγκεντρωθούν μετά από πρόσκληση του επαγγελματικού συλλόγου Σαμοθράκης οι επαγγελματίες του νησιού προκειμένου να διαμορφώσουν το δικό τους προτεινόμενο πλαίσιο για την άρση της εγκατάλειψης του νησιού τους.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Maximumo πρόεδρος των επαγγελματιών Γιάννης Γλήνιας, σημείωσε πως το νησί και οι άνθρωποί του έχουν πλέον φτάσει σε οριακό σημείο. Οι υπηρεσίες έχουν αποψιλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, στο κέντρο υγείας επικρατεί… ερημιά, αφού έχουν μείνει με το ζόρι 2 γιατροί, η δύναμη του στρατού μειώνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να χρειάζεται να μεταβαίνουν διαρκώς στην Αλεξανδρούπολη για πολλές υποθέσεις τους.
Από την άλλη, και το τουριστικό προϊόν της Σαμοθράκης εμφανίζει κάμψη, καθώς μετά το καλοκαίρι, η όποια κίνηση υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια για την περίοδο των Χριστουγέννων ή των Σαββατοκύριακων, έχει μειωθεί τραγικά. Όλα αυτά τα ζητήματα και οι προτεινόμενες λύσεις θα τεθούν σήμερα επί τάπητος, με κυρίαρχο προβληματισμό το κατά πόσο αξίζει τελικά να επιμένει να ζει στο νησί, αλλά και πόσο μπορούν ακόμη να αντέξουν οι επαγγελματίες σε αυτή τη συνεχόμενη υποβάθμιση.

Περικοπές παντού

Το 2013 οι περικοπές που έγιναν, δίχως πρόβλεψη, σύμφωνα με το δήμο Σαμοθράκης, ξεπέρασαν το 20%, ενώ αυτή την στιγμή, το κράτος οφείλει 250 χιλ. ευρώ στα ταμεία του Δήμου. Η σύσκεψη που διοργανώνει ο δήμος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα στο νέο Γυμνάσιο-Λύκειο.
Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Γιώργος Χανός, λόγω περικοπών και καθυστερήσεων από την πλευρά του κράτους, ο δήμος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας και βιωσιμότητας, από τις πιο σοβαρές μέχρι τις πιο καθημερινές ανάγκες του. Όπως τόνισε ο ίδιος, ένα από τα βασικά αιτήματα της δημοτικής αρχής είναι να μην μπαίνουν τα πληθυσμιακά κριτήρια ενός νησιού ως πρωταρχικά για τον κατανομή κονδυλίων, αλλά να τεθούν αντικειμενικά κριτήρια και πραγματικές ανάγκες, ώστε να αμβλυνθούν οι αδικίες.
Γιώργος Πανταζίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου