23 Ιανουαρίου 2014

Γ. Σταθάκης: Δεν χρειάζεται να χαρακτηρισθεί επαχθές το χρέος για να κουρευτεί


«Το χρέος για να κουρευτεί δεν έχει καμία σημασία, αν χαρακτηρισθεί επαχθές, ή μη.»  δήλωσε ο Γ. Σταθάκης στην εκπομπή της Π. Τσαπανίδου στον ΣΚΑΙ, απαντώντας με τον τρόπο αυτό, κατηγορηματικά στα «λογοπαίγνια» που χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά η μονταζιέρα της Συγγρού, για να εφεύρει ασυμφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεχίζοντας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κουρέψαμε το ιδιωτικό χρέος του PSI, αναθεωρήθηκε δύο φορές το χρέος που έχουμε από την Ευρώπη. Άρα το θέμα της τρίτης απομείωσης, που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι αποδεκτό. Δεν χρειάζεται να χαρακτηριστεί επαχθές, για να κουρευτεί.» Ενώ ξεκαθάρισε ότι: ««Δεν υπάρχει μονομερές κούρεμα του χρέους. Δεν είχε ποτέ τέτοια θέση του ΣΥΡΙΖΑ.»
Απίθανο σενάριο η διακοπή της χρηματοδότησης
Ο κος Σταθάκης εξήγησε αναλυτικά ότι είναι απίθανη η διακοπή της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως μέσο πίεσής μας σε περίπτωση σκληρής διαπραγμάτευσης, για τον λόγο ότι: «Η Ελλάδα έπαψε εδώ και ένα χρόνο περίπου να παίρνει έκτακτη χρηματοδότηση, η οποία θα μπορούσε να σταματήσει εύκολα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τώρα πια όμως έχει επανέλθει στο φυσιολογικό, θεσμικά κατοχυρωμένο πλαίσιο χρηματοδότησης που καθιστά το σενάριο της διακοπής της απίθανο.»
Ριζική επαναδιαπραγμάτευση ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ
Περιγράφοντας εκτενώς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι: βάση της διαπραγμάτευσης αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 – 4 χρόνων κατά το οποίο δεν θα εξυπηρετεί τα δάνειά της, μέχρι να αναπτυχθεί η οικονομία και να γυρίσει σε θετικό ρυθμό. Από εκεί και πέρα θα μπορεί να υπηρετεί ένα δάνειο, το οποίο θα είναι βιώσιμο.
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι: «Η διαπραγμάτευση είναι πιο ομαλή από τα φοβικά σύνδρομα που επιδεικνύουν ή δημιουργούν κάποιοι, διότι το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης είναι ουσιαστικά, η επαναδιαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, από το 2014 έως το 2020, το οποίο δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει η χώρα. Είναι γεγονός ότι χρειάζεται 9 δισ. πλεόνασμα το χρόνο, κάτι που όπως είναι κατανοητό σε όλους, είναι αδύνατο. Δηλαδή τίθεται ένα θέμα ριζικής επαναδιαπραγμάτευσης μέχρι το 2020 των τοκοχρεολυσίων.»
Η εκτίμηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα πεδία σύγκρουσης θα είναι πολλά και ακόμα πιο σημαντικά από την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους καθώς στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακύρωση επί της ουσίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα.
Τέλος όσον αφορά το ύψος του χρέους ο Γ. Σταθάκης υποστήριξε ότι είναι 100 δισ. της δεκαετίας του 80, του 90 καθώς και του 2000 που περιλαμβάνει και τη Ν.Δ. Συνεχίζοντας ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων εκείνων των περιόδων που αντί να απομειώσουν το χρέος που υπήρχε όταν υπήρχε ανάπτυξη στο 4%, η χώρα μας συνέχιζε να καταφεύγει διαρκώς σε νέα κεφάλαια δανεισμού. Αυτό είναι και μία από τις αιτίες που οδήγησαν στο οικονομικό αδιέξοδο το 2008.
ΣΥΡΙΖΑ: Άλλο το Μνημόνιο, άλλο η δανειακή σύμβαση
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισε από την πρώτη στιγμή το Μνημόνιο από τη δανειακή σύμβαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τις μνημονιακές πολιτικές επί της ουσίας και δεν θα εφαρμόσει ούτε μία μέρα το Μνημόνιο, εδώ έγκειται η μεγάλη διαφορά με την πολιτική της Ν.Δ.
Επιπλέον τόνισε ότι: «Δεν υπάρχει μονομερές στοιχείο στην διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, διότι η δανειακή σύμβαση, δεν γίνεται μονομερώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή, λέει ότι χρήζει επαναδιαπραγμάτευση το χρέος, για να γίνει βιώσιμο κάτι που το λέει άλλωστε και το ΔΝΤ μιλώντας για 40% άμεσο, ή έμμεσο κούρεμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι χρειάζεται κούρεμα σε ακόμα μεγαλύτερο μέρος του χρέους, και αυτό είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, άρα τα δύο αυτά θέματα δεν ταυτίζονται.»
Γ. Μηλιός: Πολύ καλά τα είπε ο Γιώργος Σταθάκης!
«Πολύ καλά τα είπε ο Γιώργος Σταθάκης» υποστήριξε ο Γ. Μηλιός σε συνέντευξή του στο Βήμα FM προσθέτοντας ότι, από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, πολύ πριν ανοίξει με το PSI, σε μια εντελώς διαφορετική βάση, το γερμανικό μοντέλο του 1953.
Ανέλυσε μάλιστα τον τρόπο που επιτυγχάνεται από οικονομική άποψη, η βιωσιμότητα του χρέους, είτε με τον πληθωρισμό, όπως έγινε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό δεν μπορεί να συμβεί σήμερα, είτε με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με τις πολιτικές που ακολουθούνται δεν μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη, συμπλήρωσε, άρα το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη.
«Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουμε κυβέρνηση» θα δημιουργήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, όχι όπως επιχειρείται από την Ν.Δ. με υφεσιακές πολιτικές, αλλά μέσα από την πάταξη της διαφθοράς και με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα», συμπλήρωσε καταγγέλλοντας τη διπρόσωπη πολιτική της κυβέρνησης, στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ που αλλιώς μιλάει γι' αυτήν και αλλιώς φέρεται στους εμπλεκόμενους σε αυτήν. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης.
Κατερίνα Μπρέγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου