28 Ιανουαρίου 2014

Επιμένουν και διεκδικούν οι κάτοικοι της Σαμοθράκης


Τη φωνή τους ενώνουν οι κάτοικοι της Σαμοθράκης με τους υπόλοιπους φορείς του νησιού, συμμετέχοντας στον αγώνα που έχει ξεκινήσει για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου τους. Δήμος Σαμοθράκης, επαγγελματίες και απλοί πολίτες διεκδικούν άμεσα λύσεις στα οικονομικά αδιέξοδα του Δήμου, αλλά και αναπτυξιακή προοπτική για το νησί που παρά τα προβλήματα συνεχίζει να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Η επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, εστιάζει κυρίως στα οικονομικά ζητήματα του Δήμου, στις αδικίες που διαπιστώνει ότι υφίσταται η Σαμοθράκη σε σύγκριση με άλλα νησιά, ζητώντας πόρους, διατήρηση των  θέσεων εργασίας, διεξόδους ανάπτυξης, ίση μεταχείριση, για κατοίκους και επαγγελματίες.
Η επιστολή-τα αιτήματα

Κε Υπουργέ,
Μετά την ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαμοθράκης που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014 προέκυψε μια Επιτροπή Αγώνα η οποία στελεχώθηκε από κατοίκους του νησιού, με σκοπό να μεταφέρει σε εσάς τα προβλήματα του τόπου και να διεκδικήσει την άμεση λύση τους.
Ο Δήμος Σαμοθράκης που αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης του νησιού, προσπαθεί για σειρά ετών να αναδείξει ότι οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει από το κράτος δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του νησιού. Από την εφαρμογή του Καλλικράτη η κατανομή πόρων γίνεται με τα προβλεπόμενα κριτήρια σε συνάρτηση με τις αποφάσεις κεντρικών οργάνων. Διαπιστώνουμε ότι ορισμένα νησιά έχουν ευνοηθεί και ορισμένα έχουν σαφώς αδικηθεί, διότι λαμβάνεται υπόψη κυρίως το  πληθυσμιακό κριτήριο και άλλα όπως η έκταση, αλλά όχι οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε τόπου (γεωμορφολογία,  αριθμός οικισμών, ιδιάζουσες καιρικές συνθήκες και φυσικά η αύξηση πληθυσμού κατά την τουριστική περίοδο κ.λ.π.)
Τα τρία τελευταία έτη έχουν γίνει περικοπές αναλογικά σε όλους τους Δήμους, αλλά για τον Δήμο Σαμοθράκης,  ιδιαίτερα τα τελευταία δύο έτη οι περικοπές αυτές με τις ανάλογες κρατήσεις και τις παρακρατήσεις από προκαταβολές που είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να λαμβάνει, έχουν ως αποτέλεσμα η μηναία κατανομή ΚΑΠ να μην ξεπερνάει τα 39.000,00 ευρώ η δε μείωση της ΣΑΤΑ ειδικά για το έτος 2014 έχει χάσει το χαρακτήρα της (75.000,00 ευρώ), ενώ οι ανελαστικές δαπάνες του Δήμου αγγίζουν τις 120.000 μηνιαίως.
Οι περικοπές πόρων στους Ο.Τ.Α τα τελευταία δύο έτη ξεπερνούν το 50% , ωστόσο αιτούμαστε να λάβετε υπόψη σας τις καθαρές αποδόσεις σε κάθε νησιωτικό δήμο, διότι διαπιστώνουμε ότι έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου νησιά με λιγότερες ανάγκες εισπράττουν αναλογικά περισσότερα χρήματα.
Η πολυαναμενόμενη αλλαγή κριτηρίων στην κατανομή πόρων στους Ο.Τ.Α. φαίνεται ότι εξακολουθεί να στηρίζεται στο πληθυσμιακό κριτήριο που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Για το λόγο αυτό και κατόπιν της 1η συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 10-1-2014 και είχε χαρακτήρα λαϊκής συνέλευσης αποφασίστηκε ομόφωνα η χωρίς αναβολή κινητοποίηση του νησιού για την διεκδίκηση των και αιτημάτων του:

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1ο Απόδοση τουλάχιστον του 50% των απολεσθέντων πόρων για λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες των τελευταίων ετών προκειμένου να καταστεί άμεσα βιώσιμος ο Δήμος μας, με στόχο, την σε βραχύ χρονικό διάστημα οικονομική ανάκαμψη του από ίδιες πλουτοπαραγωγικές πηγές που διαθέτει και παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Επισυνάπτουμε έγγραφο της ΚΕΔΕ που αναγνωρίζει τα οικονομικά ζητήματα που θέτει ο Δήμος μας.
2ο Την διασφάλιση όχι μόνο του υπάρχοντος προσωπικού του Δήμου Σαμοθράκης και των Νομικών Προσώπων του αλλά και την επαρκή στελέχωσή τους με ειδικευμένο προσωπικό για την άσκηση των αρμοδιοτήτων.
3ο Την προώθηση επιτέλους των λοιπών αναπτυξιακών ζητημάτων του νησιού από την Ελληνική Πολιτεία.
4ο Να σταματήσει η υποβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών που λειτουργούν στο νησί προκειμένου να διασφαλιστούν όλες οι παράμετροι ασφάλειας, υγείας και γενικότερα ποιότητας ζωής. Συγκεκριμένα θα πρέπει να αναφερθούν, η απογύμνωση του ΚΥΣ από επιστημονικό - ιατρικό προσωπικό η κατάργηση του τελωνείου που καθιστά αδύνατη τη σύνδεση του νησιού με κοντινά νησιά και τα παράλια της Τουρκίας καθώς και την επίσκεψη τουριστικών πλοίων  η υποβάθμιση του Υπολιμεναρχείου Σαμοθράκης σε Λιμενικό Τμήμα με ότι αυτό συνεπάγεται, καθώς και του Δασαρχείου, η έλλειψη Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως και η κατάργηση του Ειρηνοδικείου και άλλων κοινωφελών υπηρεσιών (ΟΤΕ, ΔΕΗ).
Τα παραπάνω αιτήματα μας σας τα υποβάλλουμε στα πλαίσια της αυτονόητης ισότιμης αντιμετώπισης μας σαν Έλληνες πολίτες και του υγιούς βιοτικού και τουριστικού ανταγωνισμού μεταξύ των νησιών.
http://www.gnomionline.gr/

1 σχόλιο:

  1. ΦΩΝΤΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ21:01

    ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΥΤΑ ΕΓΡΑΨΑ ΤΟ 2010 ΛΥΠΑΜΑΙ Ο Καλλικράτης ο δαίμονας των μέχρι τώρα δημάρχων
    23 Απριλίου 2010 στις 2:44 μ.μ.
    Τελικά πόσο έτοιμοι είμαστε να υποδεχθούμε τον Καλλικράτη; Και δεν μιλάω εμάς σαν πολίτες εξάλλου ποιος μας ρωτάει.. μιλάω όμως για όλους αυτούς τους πανικόβλητους δημάρχους οι οποίοι παρακαλούν τις τράπεζες για δάνεια μπας και κλείσουν καμιά μαύρη τρύπα…. Σήμερα από τη Πάτρα ο βουλευτής της Ν.Δ Νικολόπουλος εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αν τα αναφερόμενα είναι αλήθεια τότε θα πρέπει να μιλάμε όχι για Καλλικράτη αλλά για Χαλιακράτη. Δηλώνει λοιπόν ο κ. Νικολόπουλος «Οι αιρετοί άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ετοιμάζονται να κατεβάσουν ρολά στους Δήμους, μετά την πραξικοπηματική περικοπή από την κυβέρνηση κατά 35% της κρατικής επιχορήγησης, γεγονός που τους οδηγεί μαθηματικά στην αδυναμία καταβολής μισθού Μαρτίου και δώρο του Πάσχα, στους 85.000 υπαλλήλους τους. Η απόφαση αυτή, σε μια εποχή που οι οφειλές των Δήμων προς ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και τρίτους ξεπερνούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, θα υποχρεώσει πολλούς Δήμους να βάλουν λουκέτο ή να καταφύγουν σε δανεισμό, με επαχθείς όρους, σε ξένες και ελληνικές Τράπεζες. Η κατάσταση φαίνεται πως θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μειωθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) της Τ. Α., μέχρι και 50%». Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο ζοφερή είναι η κατάσταση στα οικονομικά των δήμων για κάτι που βέβαια δεν ευθύνονται οι πολίτες. Ευθύνονται όμως οι αιρετοί άρχοντες , όπως τους αποκαλεί ο βουλευτής, που πολλοί από αυτούς, θέλοντας να μοιάσουν στους …..άλλους άρχοντες της κεντρικής εξουσίας η να τους σιγοντάρουν δεν σεβάστηκαν το δημόσιο χρήμα, το σπατάλησαν είτε για ψηφοθηρικούς σκοπούς ή ακόμα (ελπίζουμε σε μικρό βαθμό) και για να αυξήσουν την προσωπική τους περιουσιακή κατάσταση. Όμως δεν συνειδητοποίησαν έναν μεγάλο για αυτούς παράγοντα κινδύνου, ότι αυτοί δεν έχουν την βουλευτική και υπουργική ασυλία. Και τώρα τρέχουν…..μιας και ο λογαριασμός έρχεται! Πάντως εμεις συστήνουμε σε όλους τους ...άρχοντες να διαβάσουν το πολύ καλο βιβλίο του Αndrew Nicoll με τίτλο " Ο καλός Δήμαρχος" Υ.Γ Ζητούμε συγνώμη από κάποιους δημάρχους οι οποίοι έχουν στην κυριολεξία ....ματώσει για τον δήμο τους, όμως πιστεύουμε ότι δυστυχώς δεν είναι η πλειοψηφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή