24 Ιανουαρίου 2014

Ώρα εξωτερικής αξιολόγησης για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Μία πολύ σημαντική και κρίσιμη διαδικασία, που θα σηματοδοτήσει πολλά για το μέλλον του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στο τμήμα ιστορίας και εθνολογίας.  Πρόκειται για τη λεγόμενη «εξωτερική αξιολόγηση», ένα «στοίχημα», κατά τον κοσμήτορα της σχολής Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, καθώς η επιτυχία της αξιολόγησης θα δώσει το πράσινο φως για την ίδρυση των πολυπόθητων και πολυαναμενόμενων μεταπτυχιακών τμημάτων της σχολής. Τέσσερα πρόσωπα αποτελούν την επιτροπή αξιολόγησης του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ, που καταφθάνει σε λίγες μέρες στην Κομοτηνή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χρόνος»: Michele Bacci, καθηγητής του Πανεπιστημίου Freiburg της Ελβετίας, Jean-Paul Demoule, καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris 1 της Γαλλίας, Victor Papacosma, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου του Kent State των ΗΠΑ και Dimitrios Gondicas, Lecturer του Πανεπιστημίου του Princeton των ΗΠΑ. 
Τι προβλέπει η διαδικασία
Πρόκειται για μία διαδικασία που την προβλέπει ο νόμος και οργανώνεται από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Πρόκειται για ανεξάρτητη 15μελής διοικητική αρχή εποπτευόμενη από τον υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Ειδικότερα η Α.ΔΙ.Π.: Εγγυάται τη διαφάνεια των διαδικασιών αξιολόγησης, τυποποιεί, συμπληρώνει και εξειδικεύει τα κριτήρια και δείκτες της αξιολόγησης, υποστηρίζει τις ακαδημαϊκές μονάδες στην πραγματοποίηση των διαδικασιών που στοχεύουν στη διασφάλιση, καταρτίζει, τηρεί και ανανεώνει το Μητρώο εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, οργανώνει, προγραμματίζει, συντονίζει και υποστηρίζει τις διαδικασίες αξιολόγησης των ΑΕΙ, δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων και ενημερώνει την Πολιτεία και τα ΑΕΙ για τις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις σε συναφή θέματα, εκπονεί μελέτες και προάγει την έρευνα στον τομέα της διασφάλισης της ποιότητας. Η Α.ΔΙ.Π. εφαρμόζει ένα αποτελεσματικό εσωτερικό σύστημα διασφάλισης ποιότητας υψηλών απαιτήσεων, το οποίο θα της επιτρέψει να εξασφαλίσει τη διεθνή αναγνώριση τόσο του έργου της ως οργανισμού διασφάλισης της ποιότητας, όσο και – κυρίως – του έργου των ελληνικών ακαδημαϊκών μονάδων ανώτατης εκπαίδευσης.
Της εξωτερικής αξιολόγησης, προηγείται η εσωτερική αξιολόγηση, η οποία γίνεται κάθε χρόνο. Σε κάθε πανεπιστήμιο υφίσταται η μονάδα διασφάλισης ποιότητας του πανεπιστημίου. Στο ΔΠΘ υπάρχει με επικεφαλής τον αντιπρύτανη Παντελή Μπότσαρη. Παράλληλα κάθε τμήμα έχει την δική του ομάδα εσωτερικής αξιολόγησης.
Στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας επικεφαλής της ομάδας εσωτερικής αξιολόγησης είναι ο καθηγητής, κοσμήτορας, Κωνσταντίνος Κ. Χατζόπουλος.
Από το 2009 το τμήμα εφαρμόζει την εσωτερική αξιολόγηση, όπως έκανε γνωστό, μιλώντας στο «Χ», ο κοσμήτορας κ. Χατζόπουλος, αναφέροντας παράλληλα ότι έφτασε η στιγμή της εξωτερικής αξιολόγησης, η οποία γίνεται ανά πενταετία.

Αξιολόγηση στην πράξη
Στις 27, 28 και 29 Ιανουαρίου 2014 θα επισκεφτεί το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας στην παλιά Νομικής Κομοτηνής η τετραμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής, προκειμένου να πραγματοποιήσει την εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τα μέλη της επιτροπής θα συναντηθούν και με φοιτητές, προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους θέματα που αφορούν στο πρόγραμμα σπουδών, στα μαθήματα, στο σύστημα των εξετάσεων, στην πρακτική άσκηση κ.ά.
Η ομάδα των επιστημόνων, τόνισε ο κ. Χατζόπουλος «έχει ήδη όλα τα στοιχεία από το τμήμα μας, τα οποία τους έχουμε στείλει και περιλαμβάνουν απογραφικούς πίνακες και ό,τι στοιχείο χρειάζονται. Έχουν βέβαια και την έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης, που έχουμε συντάξει, στην οποία περιγράφουμε το τμήμα με κάθε λεπτομέρεια. Αυτά τα έχουνε και πρέπει να τα δούνε και στην πράξη. Θα δούνε τις εγκαταστάσεις του τμήματος τις οποίες έχουμε περιποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παρότι το κτίριο είναι 40 ετών. Από το 2010 και μετά που ήμουν πρόεδρος έκανα ό,τι μπορούσα για να κάνω ανθρώπινες τις συνθήκες. Έχει σημασία να το σέβονται και οι φοιτητές και οι δικοί μας φοιτητές το σέβονται και οφείλω να το καταθέσω δημοσίως. Από εκεί και πέρα θα εξετάσουν τη στελέχωση. Θα έχουν συναντήσεις με τα μέλη ΔΕΠ, δηλαδή τους καθηγητές και τους λέκτορες. Θα συζητήσουν τα ζητήματα που αφορούν τον τομέα της διδασκαλίας και της έρευνας». Σημειώνεται ότι οι αξιολογητές ομιλούν την ελληνική.
Συναντήσεις με προσωπικό και φοιτητές
Οι ξένοι επιστήμονες θα συναντηθούν με το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Στο πρόγραμμα επίσκεψης προβλέπεται και συναντήσεις των αξιολογητών με τους φοιτητές. «Θα ρωτήσουν για το πρόγραμμα σπουδών, για τις δυνατότητες που παρέχει το τμήμα για πρακτική άσκηση, για συμμετοχή σε έρευνα, για τις σπουδές και τα μαθήματα, αν το πρόγραμμα είναι ευέλικτο ή δύσκαμπτο. Έχουμε ένα πρόγραμμα σπουδών που πραγματικά είναι ευέλικτο, γιατί από τα 48 μαθήματα που πρέπει να κάνει ο φοιτητής μόνο τα 18 είναι υποχρεωτικά και όλα τα άλλα είναι επιλεγόμενα. Τους ενδιαφέρει βέβαια η επαγγελματική αποκατάσταση. Θα ακούσουν και τα παράπονα των φοιτητών και των καθηγητών. Θα συζητήσουν επίσης για το πρόγραμμα σπουδών.
Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα γιατί είναι ο σκελετός του τμήματος. Θα δουν αν ανταποκρίνονται στις ανάγκες ή όχι, σε ποιο σημείο υστερεί ή χρειάζεται βελτίωση. Θα δούνε και το εξεταστικό σύστημα», ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος. Γι’ αυτό καλούνται όσες/όσοι φοιτήτριες/φοιτητές επιθυμούν να συναντηθούν με τους αξιολογητές να βρίσκονται στο κτίριο του Τμήματος τα πρωινά της Τρίτης και της Τετάρτης, 28 και 29 Ιανουαρίου 2014.
Η εξωτερική αξιολόγηση είναι ένα στοίχημα για το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, επισήμανε ο Κων. Χατζόπουλος, «είναι πολύ σημαντικό για εμάς να περάσουμε αυτή τη διαδικασία για να ιδρύσουμε τα μεταπτυχιακά τμήματα που τα περιμένουμε εδώ και τρία χρόνια. Χωρίς την εξωτερική αξιολόγηση το υπουργείο δεν εγκρίνει κανένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα».
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου