25 Ιανουαρίου 2014

Κινητοποίηση στην Ικαρία ενάντια στην υποβάθμιση της τοπικής κοινωνίας

Ελλάδα Πολύπλευρο το χτύπημα για τους κατοίκους του νησιού. Κλείνουν τα παραρτήματα ΙΚΑ, υποβαθμίζεται η υγεία, δεκαετίες πίσω και η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νομού.
 
Ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε "επιχειρήσεις", και την Υγεία σε "εμπόρευμα" εργαζόμενοι, άνεργοι, γυναίκες και παιδιά διαμαρτύρονται στην πλατεία του Ευδήλου στην Ικαρία, μετά από κάλεσμα των τοπικών γραμματειών ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ – ΟΓΕ.

Η κινητοποίηση έχει πολύπλευρο χαρακτήρα καθώς οι νησιώτες κινητοποιούνται παράλληλα, ενάντια στο κλείσιμο των παραρτημάτων του ΙΚΑ στην Ικαρία, ενώ απαιτούν και άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα και το αντίστροφο.
Παίρνοντας τα πράγματα όμως ένα - ένα και με τη σειρά, η συγκυβέρνηση με την αρχή του νέου έτους ξεκίνησε την προσπάθεια επιβολής νέων χαρατσιών στην υγεία. Γεγονός που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι μόνο η εφαρμογή του "μονόευρου" για κάθε συνταγή, θα αφαιρέσει απ' τις τσέπες των ασφαλισμένων 70 εκατομμύρια ευρώ -"υπέρ του ΕΟΠΥΥ".

Και όλα αυτά τη στιγμή, που η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα εκτινάχτηκε απ' το 9% το 2010 στο 24% το 2013, ενώ για το 2014 οι άμεσες πληρωμές για φάρμακα αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των παραρτημάτων του ΙΚΑ στην Ικαρία (Άγιο Κήρυκο και Εύδηλο) και στο Καρλόβασι της Σάμου.

Καθώς και το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που εμπορευματοποιεί παραπέρα το δημόσιο τομέα της Υγείας.

Απαιτώντας λοιπόν:

* Πλήρη και δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
* Να καταργηθεί το χαράτσι στα φάρμακα καθώς και το πεντάευρω χαράτσι.
* Να ανακληθεί το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Την ίδια ώρα, οι λαϊκές επιτροπές του νησιού, έχουν προχωρήσει στη συγκέντρωση υπογραφών για να μην καταργηθούν τα παραρτήματα του ΙΚΑ στην Ικαρία.
Το κλείσιμο αυτών των παραρτημάτων, θα σημάνει μια απίστευτη ταλαιπωρία για τους Ικάριους, που θα πρέπει να ταξιδεύουν στη Σάμο για την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους.

Επίσης απαιτούν να λειτουργήσει Ιατρείο του ΙΚΑ, για την πλήρη κάλυψη των ιατρικών και φαρμακευτικών αναγκών των ασφαλισμένων, με τις απαραίτητες ειδικότητες.

Τέλος και εξίσου πολύ σημαντικό θέμα, η υποβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού.

Πολλοί πλέον εκφράζουν ανοιχτά το φόβο τους, για το ενδεχόμενου ενός νέου «Σαμίνα», μετά και τη δρομολόγηση του υπέργηρου πλοίου Θεόφιλος, το οποίο κάνει 2 δρομολόγια προς Πειραιά και 1 προς Καβάλα.

Οι κάτοικοι του νομού Σάμου καταγγέλλουν για ασυδοσία την ακτοπλοϊκή εταιρεία ΝΕΛ, καθώς και για αδιαφορία το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Παράλληλα δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους απαιτώντας:

* Καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα - καλοκαίρι.
* Σύνδεση των νησιών μας με τη Βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, με δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων.
* Μείωση 50% των εισιτηρίων.
* Ουσιαστικοί έλεγχοι αξιοπλοΐας και λήψη αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια και προστασία της ζωής στη θάλασσα, κτλ.
Προς αυτή την κατεύθυνση χθες προχώρησαν σε συμβολική κινητοποίηση και στα δυο λιμάνια της Ικαρίας την ώρα που έδενε το πλοίο Θεόφιλος, ενώ παρόμοια δράση θα πραγματοποιηθεί και σήμερα αμέσως μετά το συλλαλητήριο για την υγεία στην πλατεία του Ευδήλου.

Ειρήνη Μπαλντίδη

Ρεπορτάζ απο την ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ 92,8 FM
Ikariaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου