27 Ιανουαρίου 2014

Ορατός κίνδυνος μεγάλης ανατροπής

Επιβάλλεται οι πολιτικοί να σοβαρευθούν, η δημόσια διοίκηση να εξυπηρετεί τον πολίτη και τον επιχειρηματία, οι θεσμοί και οι νόμοι να εφαρμόζονται χωρίς καμμιά εξαίρεση
VOULI-EKSO

Ποτέ, μα ποτέ κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν εξουθένωσε τόσο πολύ και τόσο μεθοδικά τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, τις ελπίδες και την αξιοπρέπεια του βιοπαλαιστή.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν, κάποιοι υπουργοί και άλλα στελέχη εξακολουθούν τις ανεύθυνες συμπεριφορές τους, οδεύοντας σταθερά μαζί με τη χώρα προς την περιπέτεια.
Τα πράγματα είναι εξαιρετικώς σοβαρά. Εκλογές έρχονται ούτως ή άλλως. Με κίνδυνο να σημειωθεί μεγάλη ανατροπή.
Γράψτε το…
Άρα χρειάζεται αίσθημα ευθύνης απ” όλους για να την αποτρέψουμε.
Επιβάλλεται οι πολιτικοί να σοβαρευθούν, η δημόσια διοίκηση να εξυπηρετεί τον πολίτη και τον επιχειρηματία, οι θεσμοί και οι νόμοι να εφαρμόζονται χωρίς καμμιά ολιγωρία ή εξαίρεση. Βρισκόμαστε μπροστά στο αδυσώπητο δίλημμα.
Είτε παίξαμε κι εμείς ρόλο στην παρακμή του τόπου είτε όχι. Από εδώ και πέρα έχουμε προσωπική ευθύνη βαριά.
Αν δεν απαιτήσουμε Δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς, αν δεν πιστέψουμε σε μια δίκαιη χώρα, δεν έχουμε κανένα λόγο να διατηρούμε ελπίδες.
Η ζωή μας προμηνύεται δύσκολη, βασανιστική, σχεδόν τραγική. Δεν είναι απαισιόδοξες σκέψεις. Είναι η αυτογνωσία πού τις επιτρέπει.
Η αίσθηση της γενικευμένης στέρησης, οι απαιτήσεις και η οργή πηγάζουν από τις καθημερινές εμπειρίες τής πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών. Είμαστε υποχρεωμένοι να αυτοσχεδιάζουμε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι νόμοι και οι θεσμοί δεν μας προστατεύουν.
Είτε λόγω της πρωτοφανούς πολυνομίας και της ανεπάρκειας των μηχανισμών είτε λόγω της ανικανότητος των στελεχών, όπου μεγάλοι κλέφτες επιβραβεύονται ενώ οι αδύναμοι πάνε στη φυλακή. Σε τέτοιο κλίμα δύσκολα θα λειτουργήσει το Κράτος. Ακόμη και μέσα στο κυβερνών κόμμα οι συγκρούσεις οδηγούν στην παράλυση.
Και ένας ή σχεδόν ένας, ο κ. Σαμαράς αγωνίζεται. Αλλά δεν είναι αρκετός. Ένας κούκος είναι αδύνατο να φέρει την Άνοιξη.
Οι δε νεήλυδες επιτελείς του ασκούν την πολιτική ωσάν να παίζουν πόκερ. Αδιαφορούν για τα χάλια του Κράτους και για τον κόσμο πού εξουθενωμένος και δυστυχής ζει με την προσδοκία ότι κάτι πρόκειται να αλλάξει.
Όμως, όταν συνεχίζονται αδιακρίτως και γενικώς περικοπές και εξοντωτική της φτωχολογιάς φορολογία, αποκλείεται το Κράτος να καταστεί λειτουργικό και να γίνει παραγωγικός ο ρυθμός ζωής της χώρας.
Η λογική τους είναι φανερά λογική του παίκτη πού απλώς θέλει να κερδίσει την παρτίδα, όχι ανθρώπων πού μάχονται για να αλλάξει κάτι στον τόπο. Και βεβαίως ποτέ για τίμια επανίδρυση του διεφθαρμένου Κράτους, για κοινωνική δικαιοσύνη και ποιότητα ζωής.
Δυστυχώς δεν μπορούν οι κυβερνητικοί παράγοντες να σκεφθούν με τέτοιες προτεραιότητες. Αν μπορούσαν, θα είχαν πάψει πολλοί από αυτούς να ψευδολογούν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για την δήθεν ανάκαμψη και τα όμοια με τα οποία η παπανδρεϊκή καμαρίλα είχε οδηγήσει την Ελλάδα σε οικονομικό καταποντισμό.
Και ο μεν Πρωθυπουργός είχε το θάρρος να ομολογήσει σε δημόσια ομιλία του ότι ήταν λάθος το πρώτο Μνημόνιο και ότι γι” αυτό το άλλαξε.
Σήμερα λοιπόν είναι προφανές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να ανοίξουν τα παράθυρα να μπει φρέσκος αέρας για να μη γίνουν παρόμοια λάθη στο μέλλον.
Διότι, όπως προκύπτει από όλες τις πληροφορίες, όταν ο υπόλοιπος κόσμος βγαίνει από την ύφεση, η ελληνική οικονομία -παρ” ότι είχε πρωτογενές πλεόνασμα- σέρνεται με χαμηλούς ρυθμούς σε ανατροπές της κοινωνικής ζωής προς το χειρότερο.
Το 2014 θα είναι σκληρό για πολλούς. Θα είναι έτος δυσχερειών. Η ψυχολογία μετά τη συνεχιζόμενη φορολογική παράνοια, θα γίνει εξαιρετικά αρνητική. Η οικονομία και η αγορά δεν ανακάμπτει, το χρήμα δεν κυκλοφορεί.
Και στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται ίχνος βιώσιμης ανάπτυξης. Γι” αυτό οι εχέφρονες ανησυχούν, καθώς μάλιστα όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με τον ΣΥΡΙΖΑ πλησίστιο στην Εξουσία.
Ο Πρωθυπουργός επέλεξε προ ήμερων τη στιγμή να μιλήσει με κάπως συγκρατημένη αισιοδοξία για τα πολιτικά πράγματα.
Αλλά όλοι οι έμπειροι παρατηρηταί, διέκριναν κάποιον σκεπτικισμό στους λόγους του, οι όποιοι απετέλεσαν την αυστηρότερη προειδοποίηση προς στελέχη και οπαδούς.
Προειδοποίηση, διότι όλα δείχνουν ότι οι προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις θα είναι πραγματικά δύσκολες.
Και καλό είναι -έκτος των άλλων- οι υπουργοί να μη μιλούν πολύ και να μη λέγουν άρρητα αθέμιτα.
Διότι αυτό, αν μη τι άλλο, προδίδει κυβερνητικό τραγέλαφο.
 
Πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, βουλευτής Επικρατείας και βουλευτής Α” Αθηνών
 
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ
http://www.elthraki.gr/

1 σχόλιο:

  1. Ειρηναίος15:24

    Η ανατροπή πρέπει να έρθει από τον λαό χωρίς κάλπη, να διώξει οτιδήποτε παλιό, οποιονδήποτε φταίει ακόμη και κατά ένα κόκκο της άμμου, με λαϊκές συνελεύσεις να ορίσει το πολύ 50 άτομα των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών, της δικαιοσύνης, της εκκλησίας και των Ε.Δ., οι οποίοι θα προχωρήσουν σε κάποια χρήσιμα δημοψηφίσματα, όσα δεν έγιναν 40 χρόνια από την ημέρα των γεγονότων που έγιναν ή δεν έγιναν στο Πολυτεχνείο και μετέπειτα, για Ε.Ε, €, πολιτειακό (εκλογή Προέδρου από τον λαό, νέο σύνταγμα. Από κει και πέρα να δρομολογηθούν εκλογές για μια βουλή 100-130 ατόμων και πολλά είναι και με αυστηρότερα κριτήρια έγκρισης κομμάτων, ώστε να μην μπορεί ο κάθε πικραμένος να κάνει κόμμα.
    Ας γίνουν αυτά και μετά τα ξανασυζητάμε.
    Με λίγα λόγια να ξαναγίνουμε Έθνος, όπως πορευτήκαμε για χιλιάδες χρόνια κι όχι κουκίδα της παγκόσμιας διακυβέρνησης και της νέας τάξης πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή