4 Φεβρουαρίου 2014

Αισθήματα τρόμου κυριαρχούν από τις αλλαγές στην υγεία…


Τον φόβο (ή μήπως τη βεβαιότητα;) ότι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί ή δρομολογούνται για τη δημόσια υγεία θα οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη, κατέθεσαν από κοινού 5 φορείς του Έβρου. Ιατρικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Εργατικό Κέντρο, Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων, και νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, εξέφρασαν τη μεγάλη τους αγωνία για την κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας, μετά και την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ, ενώ μοιράστηκαν και καθημερινές ιστορίες συμπολιτών μας που συγκλονίζουν… Στόχος της πρωτοβουλίας των πέντε φορέων που παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου, είναι να κρούσουν των κώδωνα του κινδύνου εν όψει της κοινωνικής έκρηξης που θα επέλθει μετά από τις αλλαγές που γίνονται στην υγεία. Οι εκπρόσωποί τους κατήγγειλαν τις κυβερνητικές πολιτικές που απαξιώνουν το χώρο της υγείας, με κύρια επιδίωξή, από τη μία, να βρεθούν μερικές από τις χιλιάδες απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί για το 2014, κι από την άλλη, να περάσει στη συνείδηση του κόσμου πως η δημόσια, δωρεάν υγεία, με τα όποια προβλήματα είχε τα προηγούμενα χρόνια,  έχει πλέον παρέλθει.
 Βάρναλης: «Οδηγούμαστε στην πλήρη κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης»
«Κόκκινο πανί» για τους φορείς του Έβρου που συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου είναι το νέο νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, το οποίο πέρασε την Πέμπτη τον «σκόπελο» της πρώτης ανάγνωσης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ θα κλείσουν για ένα μήνα, γεγονός που σχολίασε δυσμενώς ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Έβρου Παναγιώτης Βάρναλης.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στο να δημιουργηθεί ένας φορέας για την α’βάθμια φροντίδα με αρχή, μέση, τέλος, όπου κάθε πολίτης θα εξυπηρετείται δωρεάν. Ωστόσο, με το νέο νομοσχέδιο, τον τρόπο που είναι γραμμένο και τη βιασύνη με την οποία κατατέθηκε, εξόφθαλμα αποδεικνύεται είναι ότι μόνος στόχος είναι καταργηθεί η όποια έννοια της δημόσιας υγείας. Το υπουργείο, σε αυτό που ονομάζει μεταβατικό στάδιο (βλέπε ΕΡΤ) κλείνει τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, για ένα μήνα, μέσα στην καρδιά χειμώνα, όπου έχουμε έξαρση της επιδημίας γρίπης και αύξηση της νοσηρότητας, και στέλνει αναγκαστικά τον κόσμο στα νοσοκομεία, τα οποία έχουν ήδη βουλιάξει ή γιατρούς ελευθεροεπαγγελματίες, συμβεβλημένους ή όχι με τον ΕΟΠΥΥ. Να σημειωθεί ότι η κατανομή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι πέρα από κάθε λογική. Για παράδειγμα, σε ολόκληρη την περιφέρεια ΑΜΘ έχουμε έναν παιδίατρο συμβεβλημένο! Στην Αλεξανδρούπολη, ως γνωστόν, δεν έχουμε ούτε οφθαλμίατρο, ούτε ωτορινολαρυγγολόγο! Σε καμία πολιτισμένη χώρα δεν έχει συμβεί αυτό. Κλείνουμε δομές υγείας και στέλνουμε τον κόσμο στους δρόμους να ψάχνει γιατρό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. μόνος στόχος αυτής της πολιτικής, δυστυχώς, είναι να τεθούν 8.500 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ σε διαθεσιμότητα», σημείωσε ο κ. Βάρναλης, τονίζοντας πως ιδιαίτερα ο χαρακτηρισμός «δωρεάν» για τη δημόσια υγεία έχει προ πολλού τελειώσει, αφού ο πολίτης πληρώνει πλέον για υπηρεσίες που παλαιότερα ήταν αυτονόητες, ενώ για τους 3 εκ. ανασφάλιστους, το νέο ν/σ δεν κάνει κουβέντα…

Τερζής: «Γιατροσόφια και φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με την τσέπη του καθενός»
«Αυτό που κινδυνεύει τα μέγιστα αυτή την στιγμή, είναι η πρόσβαση του πολίτη σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είτε σε υπηρεσίες υγείας είτε σε φάρμακα», τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου Τάσος Τερζής. Όπως σημείωσε, με τις αλλαγές στο σύστημα των φαρμάκων, ο ασφαλισμένος καταλήγει να πληρώνει περισσότερα από αυτά που πληρώνει το ταμείο για τα ίδια φάρμακα, κατά 50%.
«Συνταξιούχοι που έχουν φάει τη ζωή τους να δουλεύουν, που παίρνουν μία σύνταξη κουτσουρεμένη, αναγκάζονται να ρυθμίζουν μόνοι τους τη φαρμακευτική τους αγωγή. Παίρνουν για παράδειγμα τα χάπια τους μία φορά τη μέρα, ενώ πρέπει δύο, ή και καθόλου, προκειμένου να μπορέσουν να εξοικονομήσουν χρήματα για άλλες υποχρεώσεις τους. Ιδιαίτερα όμως οι επαγγελματίες της περιοχής μας, που αναγκάδτηκαν και έκλεισαν τα καταστήματά τους και είναι ανασφάλιστοι, λόγω αξιοπρέπειας δεν δέχονται να εξυπηρετηθούν από το κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο, το οποίο εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να καλύψει μεγάλο όγκο αναγκών. Έτσι, κάθονται σπίτι τους και προσπαθούν με διάφορα γιατροσόφια να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους. Αυτό βεβαίως θα τους κοστίσει πολλαπλάσια στο μέλλον, όταν θα φθαρεί περαιτέρω η υγεία τους…». Κι όλα αυτά, ενώ η Ελλάδα έχει σήμερα τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων στην Ε.Ε., ωστόσο οι Έλληνες, οι πιο χαμηλά αμοιβόμενοι, πληρώνουν τα φάρμακα ακριβότερα απ’ όλους…

Γκιγκούδης: «Κέντρο υγείας θα καταλήξει το νοσοκομείο Διδυμοτείχου»
«Μακάρι να διαψευστώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου Απόστολος Γκιγκούδης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την ενοποίηση των δύο νοσοκομείων του νομού, σύντομα το νοσοκομείο Διδυμοτείχου θα γίνει κέντρο υγείας και τα κέντρα υγείας Δικαιών και Σουφλίου θα κλείσουν. Όπως είπε ο ίδιος, οι άνεργοι και ανασφάλιστοι πλέον στον Έβρο είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους, χτυπώντας το «καμπανάκι» προς τους τοπικούς βουλευτές για την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί και στην περιοχή μας.
«Να τονίσουμε και στους βουλευτές μας και τους κυβερνώντες ότι η πολιτική αυτή πρέπει να σταματήσει. Να σταματήσουν να πολιτεύονται για τα νούμερα, και να αρχίσουν να πολιτεύονται για τους ανθρώπους. Οι πολίτες δεν είναι νούμερα, είναι άνθρωποι κι έχουν ανάγκες κα πρέπει αυτές να υπηρετούμε», εκτιμώντας ότι μόνος στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να βγουν οι αριθμοί για τις απολύσεις του 2014.
Μία ακόμη μεγάλη «πληγή» της δημόσιας υγείας σχολίασε ο κ. Γκιγκούδης, αναφερθείς σε προσωπική του εμπειρία αναφορικά με το κόστος των φαρμάκων που χρειάζεται ο ίδιος. «Το κόστος του φαρμάκου μπορεί να έχει μειωθεί για το κράτος, αλλά έχει αυξηθεί για τον ασθενή. Πριν 10 χρόνια, τα δικά μου τα φάρμακα, κόστιζαν 180 ευρώ και με 10% συμμετοχή πλήρωνα 18. Σήμερα, κοστίζουν τα ίδια φάρμακα 60 ευρώ και πληρώνω συμμετοχή 37… Ας μας πει ο κ. Άδωνις τι ακριβώς συμβαίνει».

Κεβρεκίδης: «Σε λίγο εγχειρίσεις στα σούπερ μάρκετ!»
Στο πλευρό των γιατρών και κατ’ επέκταση των ασθενών και όλων των πολιτών, βρίσκεται και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου. Ο αντιπρόεδρός της Κώστας Κεβρεκίδης αναφέρθηκε και στο αίτημα σούπερ μάρκετ για πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση του κλάδου. «Σε λίγο καιρό οι συγκεκριμένοι κύριοι θα ζητήσουν να γίνονται και εγχειρίσεις στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ. Εκεί θα μας καταντήσουν».
Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να δίνει 1 εκ. ευρώ για εκθέσεις 300 σελίδων του ΟΑΣΑ, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του τότε προέδρου του οργανισμού και σημερινού υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αναφορικά με την απελευθερώσω των κλειστών επαγγελμάτων,  η οποία –δήθεν- θα έφερνε έσοδα 20 εκ. ευρώ το χρόνο για το κράτος.
«Οι επαγγελματίες στηρίζουν τους γιατρούς και απαιτούν τη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη, έστω όπως ήταν πριν, όχι όμως όπως πάει να καταντήσει σήμερα».
Τσίρτσης: «Στόχος να μειωθεί ο μέσος όρος της ζωής μας»
Ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Έβρου της ΑΔΕΔΥ Παναγιώτης Τσίρτσης σημείωσε πως οι καιροί επιτάσσουν την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των φορέων, μπροστά στις αλλαγές στο χώρο της υγείας.
«Άνθρωποι επαγγελματίες, εργαζόμενοι του δημοσίου που είχαν τις παροχές υγείας τα προηγούμενα χρόνια και ζητούσαν βελτίωση των συνθηκών αυτών για μία ποιοτικότερη υγεία, τώρα όχι μόνο χάνουμε αυτά που είχαμε, αλλά υποβαθμίζεται εντελώς το θέμα υγείας. Να θυμίσουμε τη συγχώνευση και κατάργηση νοσοκομείων, κέντρων υγείας, καταστημάτων ΙΚΑ. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν μειώσεις προσωπικού σε γιατρούς και νοσοκομειακούς. Τώρα, με το νέο νόμο, όχι απλά ανησυχούμε, αλλά τρομάζουμε αν ψηφιστεί. Μας οδηγούν σε ένα άγνωστο μέλλον σχετικά με την υγεία, με στόχο τους να μειωθεί ο μέσος όρος ζωής και να αυξηθεί η θνησιμότητα».
Κική Ηπειρώτου
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου