1 Φεβρουαρίου 2014

Έμφραγμα ένας ύπουλος εχθρός, ενέργειες εναντίον του



Επιμέλεια Μάνος Σιγανός
Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, παρουσιάστηκε η Κοινωνική Καμπάνια Ενημέρωσης «Δράσε Τώρα. Σώσε μια Ζωή» που αφορά στην αναγνώριση των συμπτωμάτων του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και τους τρόπους έγκαιρης αντιμετώπισης του. Διαβάστε λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζετε για το έμφραγμα. Που ξέρετε, κάποια στιγμή μπορεί να σώσετε μια ζωή ή και τη δική σας, αν είστε καλά ενημερωμένοι.
Η εκστρατεία ενημέρωσης ξεκίνησε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 με τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ που πλέον προβάλλεται από όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας. Επιπλέον, ενημερωτικό έντυπο και αφίσα που έχει διανεμηθεί σε ιδιωτικά ιατρεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας και χώρους υψηλής επισκεψιμότητας του κοινού.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κύριος Ιωάννης Καλλικάζαρος, και κύριος Στέφανος Φούσας, τόνισαν την σοβαρότητα του θέματος που προσεγγίζει η κοινωνική καμπάνια, καθώς το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την κύρια αιτία θνητότητας και νοσηρότητας στην χώρα μας.

O χρόνος μετράει
Ο Υπεύθυνος του προγράμματος Stent for Life για την Ελλάδα και μέλος του ΔΣ της ΕΚΕ, κύριος Ιωάννης Κανακάκης, παρουσίασε την εκστρατεία ενημέρωσης «Δράσε Τώρα. Σώσε μια Ζωή», όπως επίσης και αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν την σημασία του παράγοντα χρόνου στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του περιστατικού.
Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές, το 30% των συνολικών περιστατικών εμφράγματος στην Ελλάδα, απευθύνεται στο σύστημα υγείας σε λιγότερο από 3 ώρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων και συγκεκριμένα σε μέσο χρόνο τα 131 λεπτά για τους άντρες και 162 λεπτά για τις γυναίκες. Το υπόλοιπο 70% των περιστατικών αντιμετωπίζονται από κάποιον επαγγελματία υγείας σε περισσότερο από 3 ώρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Η ενημέρωση σε πρώτο πλάνο
Στόχος της καμπάνιας είναι να ενημερώσει το ευρύ κοινό και τους ασθενείς με ιστορικό οξέως στεφανιαίου συνδρόμου για τους παράγοντες που το προκαλούν, τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής σε περίπτωση εμφράγματος για την άμεση αναγνώριση τους, τα διαφορετικά συμπτώματα ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες ασθενείς καθώς και η μείωση του χρόνου μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων και της έναρξης κατάλληλης θεραπείας όλων των περιστατικών, σε λιγότερο από 60 λεπτά.


Ο χρόνος αυτός είναι επαρκής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από εμφράγματα. Μεταξύ των μηνυμάτων που προβάλλονται, εκτός από τον αριθμό του ΕΚΑΒ 166, γίνεται αναφορά και στον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 στον οποίο μπορεί κάποιος να απευθύνεται για άμεση βοήθεια από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.
Στo πλαίσιo της πρωτοβουλίας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους παράγοντες που προκαλούν περιστατικά εμφράγματος και για τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης τους, πραγματοποιείται σε δύο στάδια, πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα, απαραίτητη για την καταγραφή της  αντίληψης του κοινού.

Εσείς τι γνωρίζετε για το έμφραγμα;
Στο διάστημα 15-23 Δεκεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση της έρευνας σε περισσότερα από 600 άτομα, άνω των 18 ετών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι ερωτήσεις στις οποίες απάντησαν οι ερωτώμενοι αφορούσαν αναγνώριση συμπτωμάτων καρδιακού επεισοδίου και γνώση παραγόντων που τα προκαλούν, αναγνώριση συμπτωμάτων σε άντρες και γυναίκες ασθενείς, ορθή αντίδραση καθώς και αριθμό τηλεφώνου που θα καλούσαν για άμεση βοήθεια σε περίπτωση εμφράγματος.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν και παρουσιάστηκαν κατά την εκδήλωση, έδειξαν ότι η πλειοψηφία του κοινού, 7 στους 10, γνωρίζει ότι η αθηρωματική πλάκα ευθύνεται για την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου, ενώ 6 στους 10 θεωρούν λανθασμένα ότι τα συμπτώματα είναι κοινά σε άνδρες και γυναίκες.
Όσο αφορά τον τρόπο αντίδρασης, 7 στους 10 θα καλούσαν ασθενοφόρο για την μεταφορά του ασθενούς σε νοσοκομείο, ενώ 1 στους 10 θα οδηγούσε προς το κοντινότερο νοσοκομείο, κάτι το οποίο δεν προτείνεται για την βέλτιστη αντιμετώπιση του περιστατικού. Τέλος, με την διεξαγωγή της έρευνας αυτής καταγράφηκε ότι μόνο το 5% του δείγματος γνωρίζουν την χρήση του τηλεφωνικού αριθμού 112.
Η έρευνα θα επαναληφθεί μετά το τέλος προβολής της κοινωνικής καμπάνιας ενημέρωσης, για να καταγραφεί η επίδραση της στην αντίληψη του κοινού.
Η εκστρατεία, η οποία υλοποιείται με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Stent for Life η οποία ξεκίνησε από τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επεμβατικής Καρδιολογίας (EAPCI), του EuroPCR, της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για το Acute Cardiac Care και των Καρδιολογικών Εταιρειών των συμμετεχόντων χωρών, στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας το 2009 στην Βαρκελώνη. Μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Τουρκία.

Τα συμπτώματα του εμφράγματος
  • Πόνος ή σφίξιμο στο στήθος.
  • Πόνο που "χτυπάει" στο στήθος, στην πλάτη
  • Πιθανώς μούδιασμα ή πόνο στα χέρια.
  • Πόνο και στις ωμοπλάτες
  • Ίλιγγος, ναυτία, τάση για εμετό
  • Πόνος ή μούδιασμα στο σαγόνι.
  • Πόνο ψηλά στο στομάχι

Οι πρώτες βοήθειες
Προσπαθήστε να ηρεμήσετε το άτομο που έχει πάθει έμφραγμα. Στο μεταξύ μην χάνετε χρόνο καλέστε ασθενοφόρο αναφέροντας το περιστατικό.
Βάλτε τον ασθενή να καθίσει άνετα τοποθετώντας 1 με 2 μαξιλάρια στην πλάτη και με λυγισμένα τα γόνατα του.
Βεβαιωθείτε ότι δεν τον σφίγγει κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ. Χαλαρώστε τα ρούχα του ώστε να μην τον πιέζουν π.χ. λύστε τη ζώνη του παντελονιού του και τη γραβάτα αν φοράει.
Έπειτα σκεπάστε τον με κάποιο ελαφρύ ύφασμα π.χ. μια βαμβακερή κουβέρτα.
Συμβουλευτείτε τηλεφωνικά το γιατρό αν πρέπει να του δώσετε μια ασπιρίνη.
Αν χάσει τις αισθήσεις του, θα πρέπει να του κάνετε τεχνητή αναπνοή.

Αυτό το γνωρίζατε;
Σύμφωνα με τους ειδικούς η έκθεση σε υπερβολικά επίπεδα θορύβου από το κυκλοφοριακό, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Οι ερευνητές προτού καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό εξέτασαν περισσότερους από 57.000 άτομα, ηλικίας 50 έως 64 ετών, που έλαβαν μέρος σε παλιότερη έρευνα που αφορούσε τον καρκίνο και τους παρακολούθησαν για μια δεκαετία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που υπέστησαν το έμφραγμα εκτίθονταν επανειλημμένως σε 42 έως 84 ντεσιμπέλ θορύβου. Ακόμη ανακάλυψαν ότι για κάθε 10 ντεσιμπέλ επιπλέον θορύβου από την κίνηση, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξανόταν κατά 12%.
Σύμφωνα με άλλη έρευνα ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εμφράγματος στους μεσήλικες άντρες. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επιστήμονες από την Αυστραλία.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Heart», οι ειδικοί πριν καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, εξέτασαν στοιχεία από 559 εθελοντές ηλικίας άνω των 40 ετών, οι μισοί εκ των οποίων είχαν πάθει έμφραγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου