21 Μαρτίου 2014

Με 19 γιατρούς σε όλο τον Έβρο κάνει πρεμιέρα το ΠΕΔΥ


Με μόλις 19 γιατρούς σε ολόκληρο τον Έβρο κάνει πρεμιέρα το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, υπό την ονομασία ΠΕΔΥ, που αντικαθιστά τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Μετά από τις απεργίες και την αδρανοποίηση των δομών υγείας τον τελευταίο μήνα, σήμερα οι μονάδες του ΠΕΔΥ θα ανοίξουν τις πύλες τους, μόνο όμως για ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς η εξυπηρέτηση του κοινού τοποθετείται χρονικά σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα. Το νέο σύστημα προβλέπει δωδεκάωρη λειτουργία, από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ., πέντε ημέρες την εβδομάδα, με διπλή βάρδια γιατρών και παροχή υπηρεσιών προς όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, χωρίς χρέωση.
Σήμερα λοιπόν, τα 120 πολυϊατρεία πρώην ΕΟΠΥΥ παραδίδονται στις υγειονομικές περιφέρειες και το προσωπικό τους –όσοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν– επιστρέφει σε αυτά. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι οι γιατροί τους θα αρχίσουν να δέχονται ραντεβού από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αφού θα πρέπει να γίνουν κάποιες διοικητικές διαδικασίες (δημοσίευση στο ΦΕΚ των αποφάσεων μετάταξης, υπογραφή πράξης ανάληψης καθηκόντων).
Επανατοποθετούνται στις θέσεις τους όσοι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ δήλωσαν ότι επιθυμούν να συνεχίσουν στο ΠΕΔΥ και εμφανιστούν να αναλάβουν καθήκοντα. Συνολικά δήλωσαν 4.983 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 2.319 γιατροί, που θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση ή αντίγραφο της αίτησης διακοπής λειτουργίας του ιδιωτικού τους ιατρείου.
Σε κάθε μονάδα θα οριστεί τουλάχιστον ένας ελεγκτής γιατρός και τουλάχιστον ένας γιατρός υποδοχής ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας. Οι γιατροί υποδοχής θα δέχονται χωρίς τηλεφωνικά ραντεβού και θα αντιμετωπίζουν τα έκτακτα περιστατικά. Από τις μονάδες θα εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Ο γιατρός υποδοχής θα μπορεί να παραπέμψει τυχόν έκτακτα περιστατικά σε ειδικευμένο γιατρό της μονάδας. Οι υπόλοιποι γιατροί θα δέχονται πολίτες μέσω τηλεφωνικού ραντεβού. Δυνατότητα συνταγογράφησης έχουν όλοι οι γιατροί, όπως επίσης όλοι οι γιατροί των μονάδων του ΠΕΔΥ μπορούν να εκδίδουν παραπεμπτικά σημειώματα προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Λίγοι οι γιατροί στις μονάδες ΠΕΔΥ του Έβρου
Τα περισσότερα προβλήματα στελέχωσης αναμένεται να αντιμετωπίσουν αρκετές μονάδες της περιφέρειας, καθώς οι μισοί γιατροί επέλεξαν να μην ενταχθούν στο νέο φορέα. Από το ιατρικό προσωπικό που στελέχωνε τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, επιστρέφει στη θέση του το 49,9%. Το ποσοστό διαφοροποιείται ανά υγειονομική περιφέρεια, με αποτέλεσμα σε κάποιες να ανοίξουν μονάδες με μόλις έναν από τους τρεις γιατρούς που είχαν. Για παράδειγμα, στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης γαστρεντερολόγοι και ρευματολόγοι γύρισαν την πλάτη, αφού μόλις ένας από τους έξι και ένας από τους τέσσερις αντίστοιχα δέχτηκαν να εργαστούν για τη νέα πρωτοβάθμια.
Ειδικότερα, στην περιοχή μας, οι νέες μονάδες θα λειτουργήσουν, σε πρώτη φάση, ως εξής:
Αλεξανδρούπολη: 3 παθολόγοι, 2 παιδίατροι, 1 νευρολόγος, 1 οδοντίατρος, 1 μικροβιολόγος.
Φέρες: 1 παθολόγος, 1 καρδιολόγος
Ορεστιάδα: 1 οδοντίατρος, 1 καρδιολόγος, 1 δερματολόγος, 1 γυναικολόγος, 1 ωτορινολαρυγγολόγος
Διδυμότειχο: 2 οδοντίατροι, 1 δερματολόγος
Σουφλί: 1 οδοντίατρος.

Αλεξανδρούπολη: 8 γιατροί μόνο!
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου Δημήτρης Λαζόπουλος, σημείωσε πως η πρεμιέρα της λειτουργίας του νέου σχήματος συνοδεύεται από αρκετές ελλείψεις, τόσο σε αριθμό γιατρών, όσο και σε ειδικότητες. Στον υπόλοιπο Έβρο, οι διαφοροποιήσεις δεν είναι μεγάλες, σε σχέση με την προηγούμενη δυναμική των πολυϊατρείων, ωστόσο προκαλεί προβληματισμό η περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, καθώς οι ασφαλισμένοι (πλέον και οι ανασφάλιστοι) της πρωτεύουσας του νομού, που είχαν 40 γιατρούς στη διάθεσή τους στο παλαιό σχήμα, πλέον, θα έχουν 8 με 10. «Στην πορεία  θα γίνουν προκηρύξεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού, ενώ θα συνεχιστούν οι συμβάσεις με τους ιδιώτες», αναφέρει ο κ. Λαζόπουλος, ωστόσο, μέχρι να προχωρήσει αυτό, και δεδομένης της τρίμηνης ουσιαστικά διακοπής λειτουργίας του πρώην ΕΟΠΥΥ, οι ανάγκες θα είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετηθούν. Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, με τις απεργίες και τις ανακατατάξεις, το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης παρουσίασε μία αύξηση στην υποδοχή ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά και στα επείγοντα, της τάξης του 20%.

Προβληματισμός στους γιατρούς
Τον προβληματισμό τους για το πρώτο διάστημα λειτουργίας του ΠΕΔΥ εκφράζουν και οι γιατροί της περιοχής. Ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και μέλος της επιτροπής αγώνα των γιατρών του πρώην ΙΚΑ, Νίκος Ραπτόπουλος, ο οποίος έχει κάνει αίτηση για να εργαστεί στο ΠΕΔΥ, εκφράζει στο Θράκη Νετ, την ανησυχία του αναφορικά με την εξυπηρέτηση των πολιτών, στο νέο σχήμα. «Παλαιότερα, με 40 γιατρούς στη διάθεσή μας, μπορεί να είχαμε αναμονή για ορισμένες ειδικότητες 1 και 2 μήνες. Σήμερα, με 8 ή 10 γιατρούς, πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες;», εκτιμώντας ότι το πρώτο διάστημα λειτουργίας του ΠΕΔΥ τα προβλήματα θα είναι μεγάλα, ενώ υπάρχει προβληματισμός αναφορικά με τον χρόνο ανανέωσης των συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι μπορούν να αποσυμφορήσουν την κατάσταση.
Να σημειωθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις, η συμμετοχή των γιατρών στο νέο σχήμα γίνεται «πειραματικά», δίχως να αποκλείουν την αποχώρησή τους εάν δεν κριθεί η νέα συνθήκη αποτελεσματική και συμφέρουσα.
Κική Ηπειρώτου
http://www.gnomionline.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου