2 Μαρτίου 2014

Ντε φάκτο κατάληψη της Κριμαίας, η Δύση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν


Εν μέσω της σοβαρότερης αντιπαράθεσης Ρωσίας-Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν πλέον τη Μόσχα με οικονομική απομόνωση και αποπομπή από την G8.

«Αυτή δεν είναι απειλή, αυτή είναι κήρυξη πολέμου στη χώρα μου» δηλώνει ο επικεφαλής της φιλοδυτικής ουκρανικής κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενιουκ για το «πράσινο φως» της ρωσικής Βουλής στον Βλαντιμίρ Πούτιν για πλήρη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.

Και απευθύνεται για βοήθεια στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ως συνυπογράφουσες χώρες της συμφωνίας του 1994 με τη Ρωσία που εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας, λέγοντας πως «η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής».

Καταγγέλλοντας ότι η Ρωσία έχει 15.000 στρατιώτες στην Κριμαία, η ουκρανική μεταβατική ηγεσία επιστράτευσε τους εφέδρους και κήρυξε το στρατό της σε ετοιμότητα μάχης, αλλά ταυτόχρονα έχει δοθεί εντολή στρατεύματα να μην απαντήσουν σε ρωσικές «προκλήσεις» υπό το φόβο αιματοχυσίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Την Κυριακή Ρώσοι στρατιώτες περικύκλωσαν ουκρανικές βάσεις απαιτώντας με το δάχτυλο στη σκανδάλη από τους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να δηλώσουν υπακοή στις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου