2 Μαρτίου 2014

Αισιοδοξία ΟΛΑ για δημιουργία υδατοδρομίων


Με σταθερά και προσεκτικά βήμα προχωρά ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης τις απαραίτητες διαδικασίες για την προετοιμασία του φακέλου αναφορικά με την εγκατάσταση και λειτουργία υδατοδρομίων στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη. Μετά από μία μικρή περίοδο σύγχυσης αναφορικά με την ετοιμότητα του Ο.Λ.Α., διευκρινίστηκε πως με το πρόβλημα που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, αναφορικά με τη συμβατότητα του Master Plan κάθε λιμένα με την χορήγηση άδειας υδατοδρομίου, ξεπεράστηκε κατά ένα σημαντικό βαθμό με νομοθετική ρύθμιση, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία υδατοδρομίων. «Αναγνωρίζοντας τη σημαντική αναπτυξιακή προοπτική που δημιουργεί η λειτουργία υδατοδρομίων στην περιοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ και ειδικότερα στη ζώνη αρμοδιότητας του, ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου. Επίσης, επισημαίνεται πως κατά την πρόσφατη αναθεώρηση του Σχεδίου Ασφάλειας Λιμένα Αλεξανδρούπολης, έχουν προβλεφθεί οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις ασφαλείας στην περιοχή όπου προβλέπεται η χωροθέτηση υδατοδρομίου.
Για το θέμα πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα συσκέψεις και επαφές, τόσο μεταξύ προέδρου του ΟΛΑ και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και όλου του ΔΣ με εκπροσώπους της ιδιωτικής εταιρείας Ελληνικά Υδροπλάνα. Όπως αναφέρει ο κ. Σταύρος Σταυράκογλου, ο Οργανισμός Λιμένα είναι αισιόδοξος πως το θέμα των υδροπλάνων θα έχει αίσιο τέλος και η Αλεξανδρούπολη, μαζί με τη Σαμοθράκη, θα ενταχθούν στον σχεδιασμό για τη δημιουργία  υδατοδρομίων άμεσα.
«Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σχολαστικοί, ώστε με τη συνδρομή των ειδικών να βρούμε λύσεις σε ό,τι προκύπτει, προκειμένου ο φάκελός μας να είναι πλήρης και η ένταξή μας στο πρόγραμμα των πρώτων πτήσεων σίγουρη υπόθεση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΛΑ, ο οποίος έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική προσπάθεια, η οποία πρέπει να μπει σε σωστές βάσεις.
Από την πλευρά της, η εταιρεία Ελληνικά Υδροπλάνα εξέφρασε την ετοιμότητά της για την προμήθεια των σκαφών, εφόσον φυσικά υπάρξει η ανάλογη υποδομή και ζήτηση.
Στο 5% του ναύλου τα τέλη για τα υδατοδρόμια.
Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται και ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες των τελών λειτουργίας υδατοδρομίων σε όλη την επικράτεια, υπεγράφη από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και  Δικτύων, Μιχάλη Παπαδόπουλο.
Καθορίζει ένα τέλος λειτουργίας υδατοδρομίου, ποσοστού 5% επί του καθαρού ναύλου ανά επιβάτη, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, που επιβάλλεται στα εισιτήρια των επιβατών που προσθαλασσώνονται σε ή αποθαλασσώνονται από υδατοδρόμιο και εισπράττεται με ευθύνη αυτών που εκδίδουν εισιτήρια.
Από την επιβολή του τέλους απαλλάσσονται παιδιά έως πέντε ετών, ασθενείς και συνοδοί τους, καθώς και επιβάτες υδροπλάνου που προσθαλασσώνεται λόγω έκτακτης ανάγκης.
«Τα τρία υπουργεία υπηρετώντας το στόχο διαμόρφωσης αναπτυξιακού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ανάπτυξη υδατοδρομίων στη χώρα. Η συγκοινωνιακή θαλάσσια διασύνδεση των απομακρυσμένων νησιών, η ευκαιρία ανάπτυξης σε κεντρικά λιμάνια της χώρας αλλά και σε παραμεθόριες περιοχές και η τουριστική αναβάθμιση θα αποτελέσουν οφέλη από την χρήση υδροπλάνων σε όλη τη χώρα» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΥΝΑ.
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου