6 Μαρτίου 2014

«Άστραψε και βρόντηξε» για τα απορρίμματα ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης


Στο θόρυβο που έχει ξεσπάσει εδώ και λίγες μέρες, μετά και την εκδήλωση της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος  υπεραμύνθηκε της κατασκευής και λειτουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Αποριμμάτων και ΧΥΤΥ στην Αλεξανδρούπολη. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα, εκπρόσωποι κομμάτων και πολίτες, εξέφρασαν προβληματισμό αναφορικά με τη δημιουργία της ΜΕΑ, αλλά και φόβους ότι αυτή θα δέχεται τα απορρίμματα όλης της περιφέρειας, τα οποία αν προωθηθεί η δυνατότητα της καύσης,  θα δημιουργήσουν τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα στην περιοχή. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, σημείωσε αρχικά πως όποια διαδικασία ακολουθεί ο δήμος για το θέμα, προκύπτει μέσα από την απόφαση εγκρίσεως του σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας ΑΜΘ. Στα πλαίσια αυτής της απόφασης, δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες, η διακήρυξη που προκηρύσσει το έργο της ΜΕΑ, στην Εφημερίδα της Ε.Ε., στην ιστοσελίδα της ειδικής γραμματείας των ΣΔΙΤ του υπουργείου οικονομικών, στην ιστοσελίδα του δήμου, καθώς και σε 5 εφημερίδες. Ο κ. Λαμπάκης διερωτήθηκε γιατί αυτοί που αντιδρούν αποφάσισαν να αντιδράσουν τώρα, κάνοντας λόγο για «παρθενογενέσεις» και «συγκεκριμένες λαϊκίστικες συμπεριφορές συγκεκριμένων κομματικών παραγόντων, με στόχο να χτυπήσουν το πρόσωπο του δημάρχου, ενόψει των εκλογών». 
Ο κ. Λαμπάκης σημείωσε πως ήδη σε 4 περιφέρειες, μετά από τη β’ φάση του ανταγωνιστού διαλόγου, έχουν καθοριστεί 4 ανάδοχοι, οι οποίοι θα προχωρήσουν στην κατασκευή των αντίστοιχων ΜΕΑ, δίχως καύση. «Υπάρχει δαιμονοποίηση επ’ αυτού. Όντως στη διακήρυξη υπάρχει η δυνατότητα να προτείνει κάποιος καύση, όπως και άλλοι εγκεκριμένοι μέθοδοι. Εμείς όμως λέμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προκριθεί μελέτη από ανάδοχο που προκρίνει την καύση. Γι’ αυτό είπα ότι είναι στο χέρι μας, ρητά και κατηγορηματικά, θα πούμε όχι».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο τονάζ που προβλέπεται και αφορά έως 155.000 τόνους ετησίως, σημειώνοντας πως «αυτό το νούμερο είναι ως πρόβλεψη, προκειμένου να συμμετέχουν με τυπικά προσόντα οι ανάδοχοι, δεν έχει να κάνει με πραγματικό ύψος τόνων, το οποίο, σε ό,τι αφορά τη ΜΕΑ που θα επεξεργάζεται απορρίμματα από Έβρο και Ροδόπη, ανέρχεται σε 110.000 τόνους ετησίως, ενώ οι εγγυημένοι τόνοι απορριμμάτων είναι 60.000».
Σε ό,τι αφορά τη δήλωση Χατζηδάκη στη διυπουργική για συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη όλων των απορριμμάτων της ΑΜΘ, ο κ. Λαμπάκης είπε ότι όταν έγινε αυτή η αναφορά, ο ίδιος είχε αποχωρήσει και πληροφορήθηκε αργότερα το τι ειπώθηκε. Ο ίδιος επιχείρησε να εξηγήσει αυτή τη δήλωση Χατζηδάκη, λέγοντας πως έγινε μόνο για να μη χάσει η Ελλάδα τα 23 εκ. ευρώ, τα οποία έχει ήδη λάβει από την Ευρώπη. «Δέχθηκα να μπει στη διακήρυξη και ενδεχόμενη επέκταση της λειτουργίας της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης και για τους 3 άλλους νομούς, γιατί από τη μία ο περιφερειακός σχεδιασμός μιλά για 2 ΜΕΑ σε κάθε Περιφέρεια, ενώ η Ε.Ε. για τουλάχιστον 1. Ο υπουργός είχε κατά νου να βάλει στις διακηρύξεις και τη δυνατότητα επέκτασης, για να κρατήσει τα 23 εκ. ευρώ που έχει ήδη εισπράξει η Ελλάδα».
Ο δήμαρχος περιέγραψε με μελανά χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση στον ΧΑΔΑ του Άβαντα, κάνοντας λόγο για μία ωρολογιακή βόμβα, στην οποία μπορεί να μπει τέλος, μόνο με τις δύο νέες υποδομές της ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ. Ακόμη, αναφέρθηκε στα τεράστια πρόστιμα που ενέχει η διαιώνιση αυτής της κατάστασης, στις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από την κατασκευή (100) και λειτουργία (70) της ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ, στον οποίο θα καταλήγει, αφού υποστεί βαθιά επεξεργασία, το 40% των απορριμμάτων, το οποίο δεν θα περνά στον  υδροφόρο ορίζοντα, όπως γίνεται σήμερα.
Σε ό,τι αφορά το κόστος για τους δημότες, ο κ. Λαμπάκης υποστήριξε ότι ο κάθε δημότης θα πληρώνει 22 ευρώ ετησίως, κι όχι 400 και 500 όπως έχει ακουστεί.
Σχετικά με τις διαμαρτυρίες για τη διαδικασία του ΣΔΙΤ μέσω της οποίας θα επιχειρηθεί να γίνουν τα έργα αυτά, ο δήμαρχος σημείωσε πως όσοι διαμαρτύρονται το κάνουν σε λάθος χρόνο και απευθύνονται σε λάθος πρόσωπο, ενώ διαβεβαίωσε πως ο δήμαρχος Καβάλας, σε αντίθεση με όσα ακούστηκαν, επιθυμεί η λειτουργία της δεύτερης ΜΕΑ της ΑΜΘ, να γίνει στην περιοχή ευθύνης του.
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου