6 Μαρτίου 2014

Ο μαγικός κόσμος του Δέλτα του Έβρου

Μαγικές εικόνες και μοναδικές στιγμές συνεχίζει να προσφέρει ο υγροβιότοπος του Δέλτα του Έβρου, λίγο πριν το τέλος του χειμώνα. Οι επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε ό,τι αφορά στην παρουσία διαφόρων ειδών στην περιοχή, ενώ οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, αυξάνονται μέρα με τη μέρα… Εκτός από τους μεγάλους αριθμούς λευκών κύκνων (Βουβόκυκνοι, Αγριόκυκνοι, Νανόκυκνοι)  που παρατηρούνται στο Δέλτα του Έβρου το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου, παρατηρήθηκαν και 2 Μαύροι Κύκνοι Cygnus atratus. Η φυσική κατανομή του είδους είναι στην Αυστραλία, ενώ στην Ευρώπη συναντάται σε ζωολογικούς κήπους, πιθανή προέλευση και των πουλιών που παρατηρήθηκαν στο Δέλτα του Έβρου. Η παρατήρηση και φωτογράφηση έγινε από τους συνεργάτες του Φορέα Διαχείρισης D. Vangeluwe, S. Rozenfeld και N. Calin.
Παράλληλα, η νέα καταγραφή που έγινε στο Δέλτα Έβρου από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και τους πολύτιμους συνεργάτες, στις θέσεις κούρνιας, στις 24 Φεβρουαρίου, έδωσε νέα εξαιρετικά στοιχεία και αριθμούς ρεκόρ!
Πρωτοφανής ήταν η μέτρηση πάνω από 4.100 Καστανόπαπιων, οι οποίες καταγράφηκαν κατά τη μετακίνησή τους στη θέση διανυκτέρευσής τους στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας Δράνας και αποτελεί τη μέγιστη μέτρηση για το Δέλτα Έβρου και για την Ελλάδα.
Επίσης, οι κύκνοι συνεχίζουν την παραμονή τους στην περιοχή και συνολικά καταμετρήθηκαν 6.100 κύκνοι (και από τα τρία είδη) με πολυπληθέστερο είδος τους Νανόκυκνους, που έφτασαν τους 3.300, αριθμός που αποτελεί επίσης νέα μέγιστη μέτρηση για το Δέλτα Έβρου και για την Ελλάδα και καταρρίπτει το ρεκόρ της προηγούμενης μέτρησης της 14ης Φεβρουαρίου!

Πίσω στη φύση..
Δύο Γερακίνες απελευθερώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Δέλτα του Έβρου από το Φορέα Διαχείρισης. Τα πουλιά προέρχονται από περίθαλψη και την απελευθέρωσή τους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές του 1ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Φερών που επισκέφτηκαν το Δέλτα του Έβρου.
«Ευχαριστούμε πολύ τη Δράση για την Άγρια Ζωή που μας έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα υπέροχα αυτά πουλιά και να τα έχουμε κοντά μας», σημειώνει το προσωπικό του Φορέα.
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου