7 Απριλίου 2014

Μαθαίνοντας την ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία μας


Το 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης επισκέφθηκε η συγγραφέας του ιστορικού μυθιστορήματος «Ο ύπατος της Σμύρνης» (εκδόσεις Κέδρος)  Σωτηρία Μαραγκοζάκη έπειτα από πρόσκληση της διευθύντριας Μάρθας Γκενοπούλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Εκατό περίπου παιδιά από όλα τα τμήματα της Γ’ τάξης του Γυμνασίου συμμετείχαν στη συνάντηση, εξέφρασαν απορίες και ερωτήματα σχετικά με τη δημιουργία ενός βιβλίου γενικότερα, θέλησαν να πληροφορηθούν για τα μυστικά της «κουζίνας» του συγγραφέα, ζήτησαν να μάθουν για τις δυσκολίες που παρουσιάζει το ιστορικό μυθιστόρημα ως λογοτεχνικό είδος καθώς και για το συγκεκριμένο βιβλίο της συντοπίτισσάς τους δημιουργού.
Μια ομάδα μάλιστα παρουσίασε μικρά αποσπάσματα από τον «Ύπατο της Σμύρνης», τα οποία είχαν επιλέξει οι ίδιοι οι μαθητές και έκαναν αρκετές ερωτήσεις για τον ρόλο του Αριστείδη Στεργιάδη ως ύπατου αρμοστή. Να σημειωθεί ότι στο μάθημα της Ιστορίας είχαν ήδη διδαχτεί τα γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής.
Η δημοσιογράφος- συγγραφέας απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται ο ρόλος του μυθιστοριογράφου με εκείνον του επιστήμονα ιστορικού ή του χρονικογράφου και μίλησε για την έρευνα που προϋποθέτει η συγγραφή ενός ιστορικού μυθιστορήματος προκειμένου να αποδοθεί καλύτερα η ατμόσφαιρα της εποχής στην οποία αναφέρεται.
Στο τέλος της συνάντησης που διήρκεσε δύο ώρες ευχαρίστησε μαθητές και καθηγητές για την τιμή και τη χαρά της γνωριμίας και επικοινωνίας μαζί τους και προέτρεψε τα παιδιά να διαβάζουν λογοτεχνία, όχι όμως από υποχρέωση μα για την απόλαυση, τη γνώση, την καλλιέργεια της γλώσσας και της αισθητικής. Είναι άλλωστε γνωστό ότι: «Τα ρήματα αγαπώ, διαβάζω και ονειρεύομαι δεν παίρνουν προστακτική»!
Γιώργος Πανταζίδης
http://www.gnomionline.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου