15 Απριλίου 2014

Αυθαιρεσίες με την βούλα της πολεοδομίας


Όπως είναι γνωστό το πάρκο Κυκλοφορικής Αγωγής ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, όπου παραχωρήθηκε με απόφαση της Κυβέρνησης. Η χρήση βέβαια ανήκει στο Δήμο της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος την παραχώρησε στην Τουριστική Επιχείρηση (ΤΙΕΔΑ), πρώην ΔΗΤΕΑ, μαζί με ολόκληρο τον χώρο του Κάμπιγκ, της Πλάζ, του Κινηματογράφου και των λοιπών εγκαταστάσεων. Πριν τρία χρόνια περίπου  ο χώρος του πάρκου κυκλοφορικής αγωγής μισθώθηκε, κατόπιν διαγωνισμού, σε ιδιωτική  επιχείρηση για να τον εκμεταλλευθεί, έναντι μισθώματος.    Για τις ανάγκες της εκμετάλλευσης αυτής ο εκμισθωτής, με τη συναίνεση της ΤΙΕΔΑ, κατασκεύασε επτά ξύλινες κατασκευές (οικίσκους) και άλλαξε τη χρήση δύο υπαρχόντων κτηρίων σε «αναψυκτήρια».
Στις 27-4-12 επιχειρείται  η νομιμοποίηση της αλλαγής χρήσης των κατασκευών εξ σκυροδέματος, οι οποίες ρυμοτομούνται από το υπάρχον ρυμοτομικό με το δρόμο των 10 μέτρων.
Στις 28-11-2012 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης υποβάλλει στο ΥΠΕΚΑ φάκελο για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, με την οποία ο δρόμος μεταξύ του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής και του ζαχαροπλαστείου Μέλισσα, μειώνεται σε 4 μέτρα.
Στις 20-5-2013 η εκμισθώτρια παραχωρεί δωρεάν στη  ΤΙΕΔΑ τους επτά ξύλινους οικίσκους για τις ανάγκες  της Τουριστικής Επιχείρησης του Δήμου
Στις 18-6-2013 κλιμάκιο τεχνικών της Πολεοδομίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης εκτελεί αυτοψία στο χώρο και διαπιστώνει αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από χώρο «Διοικητηρίου» σε χώρο «αναψυκτηρίου» και αυθαίρετη τοποθέτηση επτά ξύλινων κατασκευών.
Για τα αυθαίρετα αυτά η Πολεοδομία του Δήμου επιβάλλει πρόστιμο ανέγερσης 11.040 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 1840 ευρώ και απαιτεί την κατεδάφισή τους. Ουδέποτε βέβαια πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο η επιβολή αυτού του προστίμου.
Στις 12-7-2013 ο εκμισθωτής υποβάλλει ένσταση εναντίον της επιβολής του προστίμου, υποστηρίζοντας ότι την ευθύνη για τις αυθαιρεσίες την έχει η ΤΙΕΔΑ και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.
Μετά από αυτά είναι φανερό ότι η επιχειρούμενη τροποποίηση έχει σκοπό την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών, η οποία δεν μπορεί να γίνει όσο αυτές ρυμοτομούνται, βρίσκονται δηλαδή μέσα στο δρόμο. Γι αυτό μειώνεται ο δρόμος κατά 6 μέτρα, δωρίζοντας στο ΤΑΙΠΕΔ γη κοινόχρηστη 700 μ2 και δύο κτίσματα εμβαδού 80 μ2 περίπου.
Όλα τα άλλα είναι φτηνές δικαιολογίες, στις οποίες δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος εμπλέκει και τους χωροτάκτες των υπηρεσιών του….
Και όμως ο κ. Λαμπάκης μας κρύβει ότι το ΥΠΕΚΑ δεν ενέκρινε την τροποποίηση, διότι έκρινε τι δεν υπάρχουν πολεοδομικοί λόγοι και ζήτησε αναλυτικές επεξηγήσεις, επισημαίνοντας ότι μειώσεις προκηπίων απορρίπτονται από το ΣτΕ.
Αυτό όμως που προκαλεί γέλια είναι το «επιχείρημά» του ότι δεν έχει σημασία που χαρίζουμε δημοτική γη στο ΤΑΙΠΕΔ, εφ’ όσον πάλι «πράσινο» θα είναι (μέχρι βέβαια να αποφασίσουν διαφορετικά οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες). …. Τότε ας χαρίσει και αυτός την αυλή του σπιτιού του στον γείτονα., αφού πάλι «πράσινο» θα είναι…
Γ.Λ
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου