“ΟΧΙ” ΣΤΟ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΗΚΕ |
Να σταματήσουμε να την βλέπουμε την μειονότητα ως δεξαμενή άντλησης ψήφων.
Να αρχίσει μια ανοικτή πολιτική και σ’ αυτούς τους πολίτες να μην φτιάχνονται παράγοντες - φύλαρχοι επηρεάζοντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην μια ή την άλλη κατεύθυνση
Πριν τις εκλογές είχα διαισθανθεί τι θα συμβεί και είχα ζητήσει και προς την ηγεσία του κόμματος και προς τα περιφερειακά όργανα να γίνει μια κοινή τοποθέτηση, μια έκκληση προς τους πολίτες της μειονότητας γιατί πρέπει να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς λυπούμε δεν έγινε αποδεκτό.
|
Ο Δημήτρης Χαρίτου είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης |
Δεν επέλεξαν τις αυτοδιοικητικές ή τις εθνικές εκλογές αλλά τις ευρωεκλογές για να στείλουν μηνύματα, να δείξουν την δύναμή τους, την καθολική συμπόρευση κάτω από ένα επιβαλλόμενο στόχο, να υπακούσουν σε κελεύσματα προξενείου και παρακράτους, ψευτομουφτήδων κλπ αφήνοντας τους πάντες άφωνους.
Το ΚΙΕΦ-DEB έκανε την δική του πρόβα τζενεράλε με απόλυτη επιτυχία. Το φαινόμενο εκ των υστέρων το καταδικάζουν όλοι, ενώ πιάστηκαν στον ύπνο…
Ο Τάκης Χαρίτου σημαίνων στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακός σύμβουλος φιλοξενήθηκε στο «Χρόνο» και τοποθετήθηκε για το ζήτημα που καίει την περιοχή, που ηλέκτρισε το κλίμα της συμβίωσης, μια και πάλι είδαμε να ορθώνονται τείχη, να απομονώνονται από κόμματα και να διεκδικούν στο κενό τον τουρκισμό τους και μια σειρά διεκδικήσεων για βακούφια, εκλογές μουφτή κλπ αποκομμένοι από τα σύγχρονα και πιεστικά προβλήματα της κοινωνίας και της Ευρώπης.
|
«Παρότι έγινε μια προσπάθεια εκτροχιασμού δεν μπορούν να φέρουν καθολικό πισωγύρισμα ούτε να δημιουργήσουν το κλίμα που θα θέλαν και αν οι πολίτες αισθάνθηκαν μια ανησυχία όφειλαν οι πολιτικοί παράγοντες και το πολιτικό σύστημα με ψυχραιμία και σοβαρότητα να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και όχι να ρίξουν λάδι στην φωτιά. Ανησυχώ για τους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που έχοντας στασίδι στα μεγάλα αθηναϊκά Μέσα αξιοποίησαν την ευκαιρία όχι για να θέσουν σοβαρά ζητήματα της περιοχής ανέβασαν τους τόνους, ενώ οι ίδιοι βαρύνονται. Η χώρα ρίχθηκε στα βράχια εξ αιτίας τους, εξ αιτίας των πολιτικών τους, διετέλεσαν ως λειτουργοί σε κρίσιμα υπουργεία και είναι υποκριτικό να εμφανίζονται τώρα ως σωτήρες…
Και αυτό ποια σχέση έχει με το DEB το γυρίζουμε και πάλι στην πολιτική.
-Κάποια στιγμή θα χρειαστεί πέρα από την προσπάθεια άντλησης ψήφων να διαμορφώσουμε μια άλλη σχέση με την μειονότητα και την πλειονότητα. Δεν θα την βλέπουμε μόνο ως δεξαμενή άντλησης ψήφων. Αυτό δεν αναιρεί και τις δικές μας ευθύνες ως αριστερά. Δεν εξαιρώ κι εμάς. Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές που θα ενώσουν την κοινωνία. Πιστεύουμε ότι να υπάρξει ένα πρόγραμμα ισότιμης συμμετοχής όλων και κυρίως της νέας γενιάς, ένα σχέδιο κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας και της περιοχής.
Δεν είδα το DEB κ. Χαρίτου να έχει ως προμετωπίδα του την ανεργία, την προοπτική στην ευρωπαϊκή ένωση, τι θα γίνει με τους μουσουλμάνους επαγγελματίες, δεν λέει τίποτα γι όλα αυτά…
-Δεν νομίζω να είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι ενδιαφέρονται γι’ αυτά τα ζητήματα. Η βαθιά κρίση που έχει πλήξει και τους συμπολίτες μας, η οργή και ο θυμός χρησιμοποιήθηκε για να εκτραπεί η ψήφος τους σε άλλες κατευθύνσεις για να βγάλουν άλλα συμπεράσματα. Εμείς θέλουμε ένα ειλικρινή διάλογο και θα τον επιδιώξουμε αύριο ως κυβέρνηση αριστεράς με σοβαρότητα για να εδραιωθεί η ασφάλεια στην περιοχή μέσα από σύμπνοια.
Πως θα δημιουργηθεί κάτι τέτοιο; Άφαντος ο Αχμέτ Χατζηοσμάν δίνουμε γραμμή για deb, απών ο Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο Ιλχάν Αχμέτ ανοιχτά υπέρ του κόμματος αυτού, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ βουλευτής της Ξάνθης που επέμενε να καρατομήσουν την Σαμπιχά Σουλεϊμάν έβαλε τον υπεύθυνο του γραφείου του υπ. Ευρωβουλευτή, αλλά δεν τον στήριξε και κατευθύνθηκε στο DEB… Δεν σας ενοχλούν όλα αυτά;
-Σαφέστατα. Θα έπρεπε να υπάρχει μια πιο ουσιαστική συζήτηση στον κόσμο της μειονότητας ώστε να υπάρχουν αντιστάσεις στην επιρροή των γνωστών κύκλων που δυστυχώς αλωνίζουν μέσα στην μειονότητα και αυτό λυπεί τον κόσμο της αριστεράς. Κάποια στιγμή θα μιλήσουμε όλοι δίχως υποκρισία με δημόσιο διάλογο. Να αρχίσει μια ανοικτή πολιτική και σ΄ αυτούς τους πολίτες να μην φτιάχνονται παράγοντες που να φέρονται σαν φύλαρχοι επηρεάζοντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην μια ή την άλλη κατεύθυνση ώστε να χειραφετηθεί και αυτό το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για να δέχεται λιγότερες επιρροές και να σκέφτεται ότι στην ελληνική πραγματικότητα μπορεί να λύσει τα μεγάλα προβλήματα απασχολούν την κοινωνία μικρά ή μεγάλα. Είδαμε όμως και οι εμφανιζόμενοι ως «εθνικοί σωτήρες» να ζητούν στήριξη βάση του θρησκευτικού φρονήματος, την χριστιανική ψήφο. Γνωρίζετε πολύ καλά ποιος το έκανε και τι ευνοεί την περιοχή.
Καλώς τα καυτηριάζετε όλα αυτά. Περιμένω να δω την δική σας λογική και την λογική του κόμματος. Αύριο ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ θα είναι στο δικό σας ψηφοδέλτιο;
-Πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση για όσα έχουν συμβεί, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τη στάση τους. Πριν τις εκλογές είχα διαισθανθεί τι θα συμβεί και είχα ζητήσει και προς την ηγεσία του κόμματος και προς τα περιφερειακά όργανα να γίνει μια κοινή τοποθέτηση , μια έκκληση προς τους πολίτες της μειονότητας γιατί πρέπει να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς λυπούμαι δεν έγινε αποδεκτό και γι αυτό πρέπει να ξανασκεφθούμε πως πρέπει να δούμε όλα αυτά τα προβλήματα της περιοχής με ένα ανοιχτό δημόσιο τρόπο».
Συνέντευξη Δήμος Μπακιρτζάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου