Περισσότερη εσωτερική υποτίμηση, μείωση του εργοδοτικού κόστους μέσα από περικοπές των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να αποκλείονται και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων προτείνει η έκθεση των ελεγκτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπό την ομάδα του Πολ Τόμσεν η οποία «συνοδεύει» την απόφαση που ελήφθη την προηγούμενη Πέμπτη για εκταμίευση της δόσης των 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων η έκθεση καταγράφει χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. ευρώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 προβλέπει η έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιοτητα σήμερα. Ακόμα προβλέπει δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,7 δισ. ευρώ το 2016 και 1,8 δισ. ευρώ το 2017 αν και δεσμεύεται να το υπολογίσει επακριβώς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η έκθεση επιβεβαιώνει οτι έρχεται τσουνάμι νέων αντεργατικών μέτρων (όπως λ.χ. να εισαχθεί στην ελληνική νομοθεσία ο θεσμός του lock out) τα οποία αποδίδει στην κακή λειτουργία του Δημοσίου και φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία, κάνοντας λόγο για "κόπωση προσαρμογής".Ειδικά για το Δημόπσιο τονιζει πως πρεπει να γινουν 2.000 απολύσεις στο α' 3μηνο 2015 πέρα από τις 11.000 του 2014, με πρόβλεψη στοχων για τα επομενα έτη.