Απαγόρευση χρήσης ύδατος από λίμνες και ποτάμια
Τη Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014, ένα φράγμα συγκράτησης αποβλήτων του μεταλλείου χαλκού-χρυσού Mount Polley στη Βρετανική Κολομβία (Καναδάς) κατέρρευσε, απελευθερώνοντας 5 εκατ. κυβικά μέτρα αποβλήτων στα ρέματα της περιοχής. Η ποσότητα αυτή είναι ίση με 2000 Ολυμπιακών διαστάσεων πισίνες. Το πλάτος του ρέματος που πρώτο δέχθηκε τα απόβλητα αυξήθηκε από 1,5 μέτρο σε 45 μέτρα (!) και τα υγρά απόβλητα γρήγορα έφτασαν μέχρι τη λίμνη Quesnel. Δείτε το βίντεο, είναι πραγματικά τρομακτικό.
Οι αρχές επέβαλαν απόλυτη απαγόρευση χρήσης του νερού από τις λίμνες και τα ποτάμια της περιοχής, που είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη. Οι κάτοικοι που φωτογράφισαν νεκρά ψάρια να επιπλέουν στη λίμνη τα νερά της οποίας έχουν πάρει χρώμα «γαλακτώδες πράσινο» κάνουν λόγο για απίστευτη καταστροφή. Ο πρόεδρος της εταιρείας Imperial Metals ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι η εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη για το ατύχημα του οποίου τα αίτια «δεν γνωρίζει». Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βρετανικής Κολομβίας, η Imperial Metals είχε προειδοποιηθεί επανειλημμένως ότι η στάθμη του νερού πίσω από το φράγμα ήταν επικίνδυνα υψηλή. Άρα η κατάρρευση δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία», η εταιρεία είχε γνώση της επικινδυνότητας του φράγματος και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Μεταλλείο παρόμοιο με τις Σκουριές
Το Mount Polley είναι ένα μεταλλείο πορφυρικού χαλκού-χρυσού, είναι δηλαδή ένακοίτασμα παρόμοιο με τις Σκουριές. Τα τέλματα εμπλουτισμού του Mount Polley που διέρρευσαν στα ποτάμια και τις λίμνες είναι τα τέλματα των Σκουριών που θα είναι αποτεθειμένα στους χώρους απόθεσης αποβλήτων του Καρατζά και του Λοτσάνικου, πίσω από θηριώδη φράγματα ύψους 150 μέτρων, σε έδαφος με ιδιαίτερα μεγάλες κλίσεις.Τι έχουν μέσα αυτά τα τέλματα; Επειδή εκεί είναι Καναδάς και όχι Ελλάδα και οι μεταλλευτικές εταιρείες έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τις ποσότητες των επικίνδυνων αποβλήτων που αποθέτουν, μαθαίνουμε ότι τα απόβλητα που παρήγαγε κατά το 2013 Imperial Metals Corp. από το μεταλλείο χαλκού-χρυσού του Mount Polley περιείχαν πολλές χιλιάδες τόνους τοξικών ρύπων.
Παρόμοια θα είναι η σύσταση των αποβλήτων και από το πορφυρικό κοίτασμα των Σκουριών:
- Αρσενικό (και τις ενώσεις του) 406 τόνους
- Μόλυβδο (και τις ενώσεις του) 177 τόνους
- Nικέλιο (και τις ενώσεις του) 326 τόνους
- Βανάδιο (και τις ενώσεις του) 5,047 τόνους
- Ψευδάργυρο (και τις ενώσεις του) 2,169 τόνους
- Κάδμιο (και τις ενώσεις του) 6 τόνους
- Κοβάλτιο (και τις ενώσεις του) 475 τόνους
- Φώσφορο (ολικό) 41.640 τόνους
- Χαλκό (και τις ενώσεις του) 18.413 τόνους
- Aντιμόνιο (και τις ενώσεις του) 14 τόνους
- Μαγγάνιο (και τις ενώσεις του) 20.988 τόνους
- Υδράργυρο (και τις ενώσεις του) 3 τόνους
- Σελήνιο (και τις ενώσεις του) 46 τόνους
Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο στη Χαλκιδική; Η Eldorado Gold λέει ότι θα κάνει «ξηρή απόθεση» των αποβλήτων και ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα καταστροφικής αστοχίας των δυο φραγμάτων των 150 μέτρων ύψος, που θα είναι πρωτοφανή τεχνικά έργα για τα Ελληνικά δεδομένα. Η επικινδυνότητα των φραγμάτων αυτών στη συγκεκριμένη θέση και με τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί αναδεικνύεται σε καταγγελία που αποστείλαμε στις 25/9/2013 στην αρμόδια για την έγκριση της Τεχνικής Μελέτης των φραγμάτων Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ, Διαβάστε την καταγγελία στο: Φράγματα αποβλήτων της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές: Τεχνικά έργα ή «ατυχήματα έτοιμα να συμβούν»; Τα φράγματα αυτά με τα 66 εκατ. τόνους αποβλήτων εμπλουτισμού, θα είναι μια μόνιμη απειλή για την κατάντι περιοχή και τον κόλπο της Ιερισσού. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο, η αρμόδια τεχνική υπηρεσία αρνείται να εγκρίνει την κατασκευή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου