21 Αυγούστου 2014

Σαμοθράκη το πανέμορφο Δρυοδάσος Μαρτίνη

Δρυοδάσος Μαρτίνη


Πάνω από τα Θέρμα βρίσκετε ένα από τα ομορφότερα σημεία της χώρας μας, το Δρυοδάσος Μαρτίνη με τις υπεραιωνόβιες βελανιδιές. Είναι το μοναδικό πρωτογενές δάσος που υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου. Το δάσος βρίσκεται στις παρυφές του όρους Σάος, που έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Από εκεί διέρχεται το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε6 (μόνο για τους μυημένους στην ορειβασία) που οδηγεί στην κορυφή του όρους, γνωστή ως Φεγγάρι που σύμφωνα με την παράδοση ο Όμηρος επέλεξε αυτό το σημείο, για να τοποθετήσει τον θρόνο του Ποσειδώνα για να παρακολουθήσει τον Τρωικό Πόλεμο. Θα ανηφορίσετε το σχετικά εύκολο μονοπάτι και σε υψόμετρο 530μ. Θα συναντήσετε το δρυοδάσος Μαρτίνη, το οποίο καταλαμβάνει σημαντική έκταση στην περιοχή μεταξύ των υψομέτρων 530-1.100 μ. Το μονοπάτι στη συνέχεια διέρχεται μέσα από το δρυοδάσος και κατευθύνεται προς το Φεγγάρι.
Πρόκειται για ένα προστατευόμενο και σπερμοφυές δάσος δρυός (Quercus dalechampii) με τα περισσότερα δέντρα να είναι ηλικίας άνω των 100 ετών, ωστόσο υπάρχουν πολλά υπεραιωνόβια δέντρα ηλικίας άνω των 300 ετών. Η υγεία καθώς και η ποιότητα των κορμών των δέντρων είναι καλή, αλλά η αναγέννηση ανύπαρκτη, καθώς από το παρελθόν μέχρι και σήμερα βρίσκεται υπό την πίεση της έντονης βόσκησης των κατσικιών. 

                                                               Δρυοδάσος Μαρτίνη

Ανηφορίζοντας προς το δάσος, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα ακολουθήσετε ένα ευχάριστο μονοπάτι με συντροφιά τα αρώματα του θυμαριού και της ρίγανης που αφθονούν στη διαδρομή. Φθάνοντας στο δάσος, θα συναντήσετε ένα υπέροχο, δροσερό, ενδοδασογενές περιβάλλον δρυός όπου μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα κάτω από την κομοστέγη του, λόγω έλλειψης θάμνων, και να θαυμάσετε τις ιστορικής αξίας υπεραιωνόβιες δρύες, που αποτελούν μοναδικό λείψανο τέτοιας βλάστησης στο χώρο του Αιγαίου. Ακόμα, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την υπέροχη θέα προς το Θρακικό πέλαγος και τις βόρειες και βορειοανατολικές κλιτύες του νησιού.
Ευχαριστούμε για την παραχώρηση των φωτογραφιών το διαδικτυακό ιστότοπο Samothraki (ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ)
http://goo.gl/4FbGvk 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου