22 Αυγούστου 2014

Π. Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει συνολική φορολογική μεταρρύθμιση μετά την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ


«Εμάς μας ενδιαφέρει να πετύχουμε ένα ποσοστό φορολογικών εσόδων του ελληνικού δημοσίου στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου και αντίστοιχά ένα ποσοστό δημοσίων δαπανών, έτσι ώστε αυτό να μεταφράζεται και σε αντίστοιχες παροχές».

Αποσπάσματα συνέντευξης του Πάνου Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο «ΒΗΜΑ FM» σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και την υπερφολόγηση των πολιτών:
  • Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το φορολογικό ζήτημα, κυρίως υπό το πρίσμα του ΕΝΦΙΑ αφού είχαμε και πριν από λίγο τις ανακοινώσεις για εξόφληση σε 6 δόσεις. Ως ΣΥΡΙΖΑ προτείνετε την κατάργηση του φόρου ακινήτων και την αντικατάσταση με τι ακριβώς; Ποια είναι η πρότασή σας;
Το θέμα της φορολογίας, το οποίο βγήκε με έναν έντονο τρόπο και πολύ δικαιολογημένα με αφορμή τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και είναι κάτι που απασχολεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, δεν πρέπει κανένας σοβαρός πολιτικός χώρος -και έτσι κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ από τη δική του πλευρά- να το βλέπει αποσπασματικά. Δεν ξέρω αν είδατε και τα σημερινά στοιχεία που βγήκαν για αυτήν την εκτίναξη των φορολογικών εσόδων το πρώτο εξάμηνο. Εσόδων που προέρχονται από την υπερφορολόγηση.
Έχουμε, λοιπόν, την υπερφορολόγηση της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου και ιδιαίτερα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Ταυτόχρονα, έχουμε τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος εκ των πραγμάτων οδηγεί στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας. Έχουμε μια υφεσιακή πολιτική και μια πολιτική που έχει δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια δραματικής μείωσης των εισοδημάτων και ταυτόχρονα την παρουσίαση της αύξησης ενός πρωτογενούς πλεονάσματος. Όλα αυτά είναι η πιστοποίηση μιας ισοπεδωτικής, υφεσιακής πολιτικής η οποία έχει οδηγήσει τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας στα όριά της. Πλέον, αυτό το μνημονιακό μίγμα είναι ισοπεδωτικό και εκρηκτικό.
Η αντιπρόταση, λοιπόν, η δική μας είναι αυτή που θεωρεί ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ συγκεκριμένα θα πρέπει να συνοδευτεί με μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση. Πρώτα απ’ όλα, αυτή η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την επαναφορά ενός αφορολόγητου ορίου εισοδήματος το οποίο αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι στις 12.000 ευρώ. Με βάση τα σημερινά μεγέθη θα πρέπει να επανέλθει το αφορολόγητο όριο των 12.000. Δεύτερον, το ακίνητο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο από το πρώτο τετραγωνικό, ανεξαρτήτως αν ένα ακίνητο καλύπτει ανάγκες πρώτης κατοικίας ή αν είναι μια τρίτη ή τέταρτη κατοικία. Θα πρέπει και εκεί να υπάρχει αφορολόγητο όριο. Όλα αυτά ως κριτήρια ήταν εκτός της φορολογικής ρύθμισης με τον ΕΝΦΙΑ. Γι’ αυτό και οδηγηθήκαμε σε αυτές τις καταστάσεις.
Εμείς έχουμε πει για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός περιουσιολογίου το οποίο θα αποτελεί την πραγματική φωτογραφική απεικόνιση του πλούτου που κατέχει ο καθένας, δηλαδή των περιουσιακών στοιχείων του καθένα και μπορεί να αφορά ακίνητα, μετοχές και διάφορες άλλες αξίες. Με βάση αυτό, η πολιτεία μπορεί από την πλευρά της να ελέγξει το πόθεν έσχες όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Αυτό θα μπορούσε να είχε ήδη γίνει. Το γεγονός ότι παραμένει ανεφάρμοστο θεωρώ ότι συνιστά μια βαρύτατη πολιτική ευθύνη εκ μέρους των αρμοδίων.  
Από εκεί και πέρα, όταν εμείς μιλάμε για φορολογία των ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προηγούμενες επισημάνσεις ασφαλώς έχουμε κατά νου και στοχεύουμε στη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονα λαμβάνουμε υπόψη το σύνολο του πλούτου που κατέχει ο καθένας για να διαμορφώσουμε ένα όριο πάνω από το οποίο πρέπει να αρχίσει μια κλιμακωτή φορολόγηση. Το οποίο όριο αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω που βρίσκεται, αν και ενδεικτικά θα μπορούσα να σας αναφέρω, αλλά έχει μια σχετική αξία γιατί διαφορετικά το είχαμε προσδιορίσει πριν από δυο χρόνια που είχαμε καταθέσει αυτή την πρόταση και διαφορετικά τώρα. Γιατί έχουμε μια ραγδαία απομείωση αξιών, μείωση εισοδημάτων, κλπ.
Πρώτα απ’ όλα, λοιπόν, εμάς μας ενδιαφέρει να πετύχουμε ένα ποσοστό φορολογικών εσόδων του ελληνικού δημοσίου στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου και αντίστοιχά ένα ποσοστό δημοσίων δαπανών, έτσι ώστε αυτό να μεταφράζεται και σε αντίστοιχες παροχές. Γιατί προφανώς αν δεν έχει έσοδα το δημόσιο δεν θα μπορεί να έχει και καλή υγεία, αξιόπιστη παιδεία ή σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Όλα αυτά που τώρα είναι στο στόχαστρο αυτής της πολιτικής.
Εμείς θα θέσουμε το όριο, παρόλο που ο κόσμος θυμάται ότι ο κ. Σαμαράς δεν του είχε μιλήσει για τον ΕΝΦΙΑ. Είχε μιλήσει για το Ζάππειο 1, Ζάππειο 2. Η παρούσα κυβέρνηση εξαπάτησε τον κόσμο, όπως τον εξαπάτησε και η προηγούμενη του κ. Παπανδρέου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είναι σε μια φάση όπου θέλει να είναι συγκεκριμένος και σαφής ακριβώς για να δεσμεύεται ο ίδιος στον κόσμο και ο κόσμος να ξέρει ότι αυτό που ψηφίζει στις εκλογές, αυτό θα συναντήσει και την επόμενη μέρα ως κυβερνητική πρόταση και προοπτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρκούντως σαφής. Και σας λέω ότι εμείς θέλουμε να αποκαταστήσουμε μια άλλη σχέση με της πολιτικής με την κοινωνία και αυτή ξεκινάει από την αποκατάσταση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Δεν χωρούν αμφισημίες. Ούτε μπαγαποντιές και ψέματα.
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου