1 Αυγούστου 2014

Ο Έλληνας… Stradivari ζει ανάμεσά μας!

              Δημήτρης Λιούσης

Είναι κατασκευαστής χειροποίητων βιολιών, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, συνδυάζοντας τελειότητα ήχου και κομψότητας και έχει ήδη καταφέρει να ξετρελάνει τους καλλιτεχνικούς κύκλους με τα δημιουργήματά του.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Λιούση, τον κατά κόσμον αποκαλούμενο Stradivari της Ελλάδας, ο οποίος ζει και εργάζεται στην ακριτική Αλεξανδρούπολη...

Ο κ. Λιούσης ασχολείται με το σχεδιασμό και την κατασκευή χειροποίητων βιολιών, τα τελευταία 35 χρόνια, διανύοντας μια σημαντική πορεία επιμόρφωσης σε Ιταλία και Γερμανία, όπου και απέκτησε την ανάλογη τεχνογνωσία σε επίπεδο κατασκευής, ακουστικής και βερνικιού, καθώς διαθέτει και τους ανάλογους τίτλους σπουδών. Επιπλέον, δαπανά αρκετό χρόνο καθημερινά για τη μελέτη ανάλογων βιβλίων και διατηρεί επαφές με τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά κέντρα βιολιού στην Ευρώπη, τόσο στην Κρεμόνα της Ιταλίας, όσο και στο Μίττενβαλντ της Γερμανίας, αλλά και με τους περίφημους κατασκευαστές βιολιών Μοράσι και Κάντουσερ.


«Το βιολί είναι το πάθος μου. Ένας καλός κατασκευαστής είναι αυτός, που δε σταματά να ψάχνει ποτέ την τελειότητα», μας είπε ο Δ. Λιούσης. Αυτό είναι και το βασικό του κίνητρο, μια συνεχής, αδιάκοπη αναζήτηση της τελειότητας στο δημιούργημα, μια τελειότητα που θα ανάγει το όργανο σε πραγματική οντότητα. «Για την κατασκευή ενός χειροποίητου βιολιού, απαιτείται χρόνος, κόπος, υπομονή και επιμονή, αλλά και αληθινό ψυχικό δέσιμο με το δημιούργημα. Ο αψεγάδιαστος ήχος είναι η αληθινή επιβράβευση της συνολικής προσπάθειας», τόνισε ο ίδιος.


Οι μουσικοί καλλιτεχνικοί κύκλοι, δέχθηκαν με μεγάλη έκπληξη τα βιολιά Λιούση, αφού αυτά διαθέτουν θεσπέσια ανατομική προσαρμογή στο σώμα του βιολιστή, αλλά και λαμπρότητα ήχου, χαρακτηριστικά, τα οποία δύσκολα αναπτύσσονται στον κόσμο της κατασκευής χειροποίητων οργάνων.

Ο Δημήτρης Λιούσης είναι το αγαπημένο παιδί των επιφανών Ελλήνων βιολιστών, αν και ζει μακριά από το μεγάλο αστικό κέντρο της Αθήνας. Πάντα βρίσκεται χρόνος για να τον επισκεφθούν στο εργαστήριό του.


Ιδιαίτερη συνεργασία ανέπτυξε με το βιρτουόζο βιολιστή, Γιώργο Κόρο, ο οποίος με την πρώτη του επαφή με τα βιολιά Λιούση, επιβεβαίωσε την εξαίσια κατασκευή τους. «Για πρώτη μου φορά, γνώρισα έναν άνθρωπο καλλιτέχνη – κατασκευαστή βιολιών και αφού δοκίμασα δέκα βιολιά του, λέω ότι είναι Α' κατηγορίας και από ήχο έχουν όλα τα χαρίσματα. Είναι ένας τέλειος κατασκευαστής και όχι απλά επισκευαστής…», είχε ο ίδιος δηλώσει.

Κατόπιν, τα βιολιά Λιούση, σχολιάστηκαν και από τον επιφανή βιολιστή Νίκο Χατζόπουλο, ο οποίος επίσης κατέχει βιολί Λιούση, παραθέτοντας την ακόλουθη δήλωση σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης:

«Nicos Chatzopoulos B: Η περιγραφή του πώς κατασκευάζεται ένα βιολί είναι σωστότατη. Πάνω από όλα όμως Ήταν, Είναι και θα είναι ο κατασκευαστής. Έχω την τιμή να κατέχω ένα βιολί ΛΙΟΥΣΗ καί παίζοντας μαζί του, ανακαλύπτω πόσο μεγάλη σημασία έχει η τεχνική να εκφράζεται μέσα από ένα τέλειο όργανο. Δημήτρη μου έχεις από εμένα προσωπικά, τα συγχαρητήρια μου και έχεις κάθε λόγο και δικαίωμα να αισθάνεσαι υπερήφανος για τα βιολιά σου!!!!».

Δημήτρης Λιούσης
Στο Μουσείο Stradivari, Cremona Ιταλίας

Τέλος, βιολιά Λιούση κατέχει και ο βιολιστής, Κώστας Βελής, καθώς και άλλοι επιφανείς του είδους.

Δημήτρης Λιούσης
Η πορεία του κ. Δ. Λιούση, βέβαια, δε σταματά μόνο στον μουσικό, επαγγελματικό κύκλο. Τα καλλιτεχνήματά του αποτελούν δυναμικό των σπουδαστών σε ωδεία αλλά και στο ΤΕΙ Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Ηπείρου.

Μεγαλύτερη επιτυχία όλων, στη μακρόχρονη πορεία του, είναι η είσοδος ενός βιολιού Λιούση σε μουσική ορχήστρα του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον.

Πρόσφατα, η κατασκευαστική του τελειότητα επικυρώθηκε από Γερμανούς ειδικούς εκτιμητές στο Düsseldorf της Γερμανίας.

Η μικρή κοινωνία της Αλεξανδρούπολης, ανέδειξε ένα τεράστιο ταλέντο και περιμένει με ανυπομονησία τα επόμενα βήματα του κατασκευαστή Λιούση, ευχόμενη καλή συνέχεια.
Πηγή: polispost.com (Μαριλένα Γαλανάκη)
http://www.alexpolisonline.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου