2 Σεπτεμβρίου 2014

Πλήρης διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις και τις προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) - Αλ. Τσίπρας προς ΣΕΤΕ: Τα έσοδα στον τουρισμό δεν φτάνουν στην πραγματική οικονομία

Αλ. Τσίπρας προς ΣΕΤΕ: Τα έσοδα στον τουρισμό δεν φτάνουν στην πραγματική οικονομία

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις, εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η αύξηση του τουρισμού θα έπρεπε να συνδέεται επαρκώς με τη διάχυση του τουριστικού εισοδήματος στην πραγματική οικονομία, την προστασία των εργασιακών σχέσεων και την αξιοπρεπώς αμειβόμενη απασχόληση, καθώς επίσης και με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής.

Σύμφωνα με το στρατηγικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό, προτεραιότητα είναι ο αναπροσανατολισμός του τουριστικού προτύπου και η ανασύνθεση του τουριστικού προϊόντος, προωθώντας ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στηρίζοντας καινοτόμες δράσεις. Κορμός θα είναι η μικρή και μεσαία επιχείρηση, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε προσιτές τιμές για το μέσο πολίτη και τη μέση οικογένεια και σεβασμό στο φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, επίσης, την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.


Πλήρης διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις και τις προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

Σε θερμοκρασία ιδιαίτερα... ψυχρή φέρεται να διημείφθη η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και το Προεδρείο του ΣΕΤΕ, ενώ δεν υπήρξε "καμία χημεία" ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, Ανδρέα Ανδρεάδη, όπως αφήνουν αν εννοηθεί πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις συνθήκες απασχόλησης και τις  αμοιβές τους, αλλά και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη σύνδεση των τουριστικών υπηρεσιών που παρέχουν με τις τοπικές οικονομίες και την τοπική παραγωγή. Ο χώρος της εστίασης και των καταλυμάτων αποτελεί κατά παράδοση βασική πηγή αδήλωτης εργασίας και εργασιακής εκμετάλλευσης, όπως καταγράφεται συχνά στο σχετικό ρεπορτάζ, ενώ οι Έλληνες ξενοδόχοι δεν προτιμούν να "αγοράζουν ελληνικά", αλλά φτηνά.


Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε στον ΣΕΤΕ ότι απορρίπτει το τουριστικό μοντέλο του «all inclusive» και των πεντάστερων ξενοδοχειακών μονάδων που αποκλείουν τη μέση Ελληνική οικογένεια εξαιτίας των ακριβών τιμών. Το ψυχρό κλίμα, πάντως, ήταν αναμενόμενο για όσους ασχολούνται με τις υποθέσεις του τουρισμού στη χώρα μας και γνωρίζουν τα προφίλ των δύο ανδρών. Ο κοσμοπολίτης και εξωστρεφής επιχειρηματίας Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από το 2011, έχει κατηγορηθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι εξασφάλισε οικοδομικές άδειες σε δασική έκταση της Χαλκιδικής και ότι είναι συνιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρίας που αναλαμβάνει δημόσια και ιδιωτικά έργα, ενώ φέρεται να αποτελεί ένα αρκετά συμπαθές πρόσωπο όχι μόνο σε υψηλά ιστάμενους κύκλους της ΝΔ και πρόσωπα του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ που ανέλαβαν τη διαχείριση κονδυλίων και σημαντικών αποφάσεων στα Υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης, αλλά και στους επιτελείς της Taskforce και της Τρόικα στην Ελλάδα, της οποίας είναι προνομιακός συνομιλητής.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν άλλωστε, ότι οι στενοί δεσμοί και η ανοιχτή επικοινωνία του Ανδρεάδη με τα στελέχη της task force και της Τρόικας στην Ελλάδα με στόχο την ενίσχυση της επιτυχίας εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών φαίνεται από τις παρακάτω ευνοϊκές ρυθμίσεις:
  1. την αναγνώριση του ΣΕΤΕ ως  θεσμικά ισοδύναμου κοινωνικού εταίρου (ν. 4144, φεκ 88 α') με δικαίωμα συμμετοχής στους πόρους του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ.Ε.Κ.Π.) του άρθρου 34 του ν.4144/2013 (πρώην ΛΑΕΚ) μετά και από προσωπική παρέμβαση του Μπομπ Τράα (εκπροσώπου ΔΝΤ μέχρι το καλοκαίρι του 2013)
  2. Η συμμετοχή του ΣΕΤΕ στους πόρους του ΛΑΕΚ διασφαλίζει την εισροή 1 εκατομμυρίου ευρώ σε ετήσια βάση,   
  3. την αυξημένη και ιδιαίτερη πρόσβαση στα προγράμματα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ για την ανεργία των νέων κατά την τρέχουσα με τη ρήτρα ν+2 περίοδο (2007-2013) όσο και την επόμενη (2014-2020) περίοδο (πχ. Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών, στον κλάδο του τουρισμού, Ωφελούμενοι: 10.000, Προϋπολογισμός: 39.000.000€ σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ),
  4. τον επηρεασμό (lobbying) υπέρ της εισαγωγής επιλεκτικού χαρακτήρα ρυθμίσεων για την αύξηση του αριθμού των μαθητευόμενων και άρα χαμηλότερα αμειβόμενων εργαζόμενων στα ξενοδοχεία (πχ. περιορισμός απαγόρευσης της πρακτικής άσκησης τις Κυριακές, να παραμείνουν τα μαγαζιά ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου, άρση του ανώτατου ορίου της υπ΄αριθμ.16802/667 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β 1345/31-8-2010)
  5. την πιο άμεση εμπλοκή/ συνεργασία του ΣΕΤΕ στα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας στον Τουρισμό με την ύπαρξη κοινών δράσεων κυρίως με τον νέο ΟΑΕΔ (πχ. Διατήρηση θέσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας για τα έτη 2012-2013 (Υ.Α. 24405/518/29-11-2012 (ΦΕΚ Β΄3211): διατήρηση 11.669 θέσεων εργασίας καθώς και τη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 79.473 θέσεις εργασίας, το διάστημα 2010-2013, μέσω 8 συνολικά προγραμμάτων, Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, Δράσεις Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης: Κατάρτιση ανέργων σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με θέματα τουρισμού (προϋπολογισμός/ ωφελούμενοι  45.400.000/ 3.600),
  6. την ένταξη του ΙΝΣΕΤΕ ως φορέα υλοποίησης στο σχεδιασμό για το νέο θεσμό της μαθητείας στα πλαίσια αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ και σε συνεργασία με τους Γερμανούς και τον Φούχτελ δεδομένης και της κεντρικής θέσης του κλάδου του Τουρισμού στην ελληνική οικονομία. http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου