9 Σεπτεμβρίου 2014

Έλλην πτυχιούχος, άνεργος!


Έτσι  ορίζεται ο νέος που για είκοσι περίπου χρόνια μάθαινε γράμματα! Από το νηπιαγωγείο μέχρι πέρυσι που απεφοίτησε από το Πανεπιστήμιο! Μου έδειχνε τις φωτογραφίες και διέκρινες την αγωνία των γονιών ,να σταθεί καλά στο πρώτο του ποίημα, να του ταιριάξει η στολή του μπουρλοτιέρη, αργότερα  να παίξει καλά πιάνο, με το χέρι της μητέρας να γυρνάει σελίδα ,να  κρατάει το εξαπτέρυγο στην εκκλησία, να παρελαύνει ως σημαιοφόρος, να ομιλεί ως έφηβος βουλευτής, να είναι νικητής  στο διαγωνισμό μαθηματικών, να μπαίνει και να βγαίνει αριστούχος στο Πανεπιστήμιο!
Αυτός ο νέος ,έφτασε με το πτυχίο στο χέρι ,αφού πέρασε από πολλές  πόρτες  σε αυτή του πολιτικού γραφείου του Χ βουλευτή ,για να ερωτηθεί  ο Ψ δήμαρχος  ,  αν μπορεί να γίνει κάτι! Δυστυχώς , δείχνουν όλοι ότι μπορούν να προσπαθήσουν για το καλύτερο ,γι αυτό και ένα τηλέφωνο ,ένα βιογραφικό είναι απαραίτητα ,γιατί πώς να το κάνουμε θα τον διώξεις έτσι χωρίς το «φοντάν» της υποσχεσιολογίας!
Και μετά μου λες ότι επιβάλλεται να αιτιολογηθούν τα δεδομένα! Συμφωνώ ,αναγνώστη μου, αλλά πώς; Κάποιοι έχουν ευθύνη για την κατάντια μας αλλά ποιοι; Το γνωρίζεις; Κι επειδή !Πώς να αντιπαλέψεις με το «θηρίο» που υπερδανείστηκε  και δανείστηκες κι εσύ και δανειστήκαμε από τα αγέννητα τούτης της χώρας !
Κάθε τέτοια εποχή ,Έλληνες  εσμέν, τα ταβερνάκια γεμίζουν από χαρούμενες συντροφιές χάριν της επιτυχίας του νεαρού υποψηφίου! Μια ευχή: Καλή σταδιοδρομία! Διαβάζω και ένα κομμάτι από τις ευχές σου Γιώργο Παναγιωτόπουλε, περιφερειακέ διευθυντή εκπαίδευσης  Δυτ. Ελλάδας . «Η εισαγωγή σας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειάς σας αλλά και την ανταμοιβή σας για τον επίπονο και ωραίο αγώνα που δώσατε. Η επιτυχία σας, δείχνει ότι η πορεία προς τη γνώση είναι μεν επαχθής, ωστόσο ο τελικός προορισμός αποζημιώνει και με το παραπάνω για τους κόπους και τις θυσίες».
Ως  εδώ, γιατί τέτοιες ωραίες ευχές δεν θα έχουνεφεξής, την ευκαιρία να ακούσουν οι νέοι! Μια τετραετής ανάπαυλα, πλην όμως ποικιλοτρόπως πληρωμένη.
Μου είπες πτυχιούχε άνεργε νέε μου, ότι οι πολιτικοί δείχνουν να ενδιαφέρονται αρχικά και έπειτα ,επειδή ενδιαφέρονται για πολλούς σε έχουν ξεχάσει και ψάχνεις τη μία διέξοδο: εξωτερικό! Εγώ φυσικά απορώ, πώς δεν έχουμε κινητοποιηθεί ,αφού τα πάντα  γύρω καταρρέουν, ακυρώνονται «πεθαίνουν»! Σου δίνω την απάντηση :ψάξε γύρω σου και δες πόσες δεκαετίες κάποιοι παραμένουν στον πολιτικό θώκο, πότε  και πόσα χρόνια εργάστηκαν, για να μπορέσουν να  σε καταλάβουν; Γιατί λοιπόν να νοιάζονται για την επαγγελματική σου αποκατάσταση; Γιατί να ασχολούνται με άλλα πλην της επιδίωξης τους να αναγνωριστούν ,να χειροκροτηθούν ,να επανα-ψηφιστούν;
Ιδού το πρόβλημα! Ενδιαφέρον για το άτομό τους ,αδιαφορία για τα άτομα ,για την κοινωνία, γιατί  στη δική τους οικογένεια όλοι «εργάζονται», άρα το «πτυχιούχος άνεργος νέος»,  αποκτά κι ένα άλλο χαρακτηριστικό: από απολίτικη  οικογένεια! Γιατί αναγνώστη μου ,ο πολιτικός που δικαιούται γραφεία, οικονομικές ελαφρύνσεις, εξασφάλιση εργασίας οικείων προσώπων, προστασία πάλι από συγγενικό περιβάλλον ,δεν μπορεί να σε βοηθήσει! Αξιοκρατία λέγεται αυτό το «νεποτ-ίστικο» σύστημα ,το ευνοιοκρατικό ,που  χρέωσε τη χώρα και εξευτέλισε τους Έλληνες !
Ψάξε σου είπα «και βρες πολιτικά τερτίπια, τεχνάσματα  ,για να δεις πόσα ανεχόμαστε εμείς που σε άλλους καιρούς θα τους στέλναμε στο σπίτι τους !Πρωτογενές πλεόνασμα! Πόση αλαζονεία πρέπει να διαθέτεις για να το παρουσιάζεις στο λαό από τον οποίο το άρπαξες! Και μου είπες για να ενισχύσεις την άποψή μου ότι ο πατέρας σου ,που βγήκε σε σύνταξη τον Αύγουστο του 2013 πήρε τη μισή περίπου σύνταξη ως το Μάιο του 2014 και θα πάρει το εφάπαξ το 2015!Κι αν «αποδημήσει» λέω εγώ ,εσείς  θα πάρετε ολόκληρο το ποσό ή θα τα υφαρπάξει το «κοινωνικό» κράτος! Αυτά τα χρήματα των συνταξιούχων που τα κρατούν για να τα περικόψουν τα ονομάζουν «πλεόνασμα»!
Μετά από αυτά, σου είπα κοίταξε να σταθείς μόνος σου!  Έχουμε ανάγκη από κελευθοποιούς!

Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά

Εκπαιδευτικός, συγγραφέας, κριτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου