3 Σεπτεμβρίου 2014

Θέλησαν να ξαναγίνουν παιδιά! Και έζησαν για τρεις μέρες σαν παιδιά

Θέλησαν να ξαναζωντανέψουν παλιές ιστορίες και να τις ξαναζήσουν! Ο λόγος για την Ένωση παλαιών προσκόπων Αλεξανδρούπολης, που αποφάσισε να διοργανώσει μια Προσκοπική κατασκήνωση, (Τζαμπορέτο στη προσκοπική ορολογία), το τελευταίο τριήμερο του Αυγούστου, στον χώρο του Κατασκηνωτικού Κέντρου των Προσκόπων στα Δίκελλα της Μάκρης για παιδιά – Προσκόπους ηλικίας 37 μέχρι 97 ετών! Για αυτό και έχει καθιερωθεί να λένε «μια φορά Πρόσκοπος, για πάντα Πρόσκοπος».
Παρά τα πολλά τους χρόνια, τα άσπρα τους μαλλιά αλλά και τα ακόμη περισσότερα κιλά τους, αρκετοί συμπολίτες μας, όλοι τους παλαιοί πρόσκοποι, έζησαν ένα τριήμερο στη φύση, στα αντίσκηνα και κάτω από τον έναστρο ουρανό, ξαναθυμήθηκαν τα νεανικά τους χρόνια, αυτοεξυπηρετούμενοι, αδελφωμένοι και διασκεδάζοντας τα βράδια γύρω από τη παραδοσιακή τους προσκοπική πυρά! Μα πάνω από όλα ξανάφεραν στη μνήμη τους παλιές και ευχάριστες στιγμές που ζήσανε μαζί στον Προσκοπισμό. Ξανάγιναν παιδιά! Πρόσκοποι και Λυκόπουλα, όπως παλιά.
Το πρόγραμμα γεμάτο από δράσεις, από γυμναστική το πρωί, καθαριότητα, μαγείρεμα, επιθεωρήσεις, επάρσεις και υποστολές σημαίας, προσευχή, περιπάτους, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, προσκοπικές κατασκευές, αστρονομία το βράδυ και πολύ ψυχαγωγία. Και όλα αυτά με αστείρευτο νεανικό κέφι και χαρά. Και με ωραία πορτοκαλί μπλουζάκια και καινούργια μαντήλια στο λαιμό και εννοείται βέβαια με τα κοντά τους παντελονάκια! Το απόγευμα του Σαββάτου ήταν η μεγάλη έκπληξη για τους περίπου 20 κατασκηνωτές που διανυκτέρευαν στη κατασκήνωση. Πάνω από εκατό παλαιοί Πρόσκοποι και παλαιοί Οδηγοί, καταξιωμένα μέλη όλοι τους της τοπικής κοινωνίας, αλλά και βαθμοφόροι του τοπικού προσκοπισμού, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Προέδρου της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Αλεξανδρούπολης Σταύρου Μπαμπάλα, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, γεύθηκαν το βραδινό φαγητό που με δεξιοτεχνία και περίσσια μαστοριά ετοίμασαν οι κατασκηνωτές και στη συνέχεια έλαβαν μέρος στη παραδοσιακή πυρά της τελετής λήξης, όπου η συγκίνηση από τις αναμνήσεις ήταν έντονη σε όλους τους παρευρισκόμενους. Ανάμεσά τους και ο συντοπίτης μας Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, που άφησε για μερικές ώρες τις σκοτούρες της διπλωματίας και της πολιτικής και ξανάγινε το Λυκόπουλο των παιδικών του χρόνων. Η κατασκήνωση έληξε την Κυριακή το μεσημέρι, με το τραγούδι του αποχαιρετισμού και την υπόσχεση όλων των κατασκηνωτών αλλά και την ευχή να είναι γεροί και να ξανανταμώσουν και πάλι του χρόνου στην δεύτερη κατασκήνωση παλαιών Προσκόπων της πόλης μας, με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων κατασκηνωτών ώστε να αποτελέσει και αυτή η εκδήλωση ένα ακόμη μόνιμο θεσμό του Προσκοπισμού στη πόλη μας.
του Γιωργου Πανταζιδη
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου