12 Οκτωβρίου 2014

«Θα δώσουν πνοή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Έβρου οι 13 προτάσεις μας για ενίσχυση της δοκιμαζόμενης επιχειρηματικότητας»

Η οικονομική κρίση έχει επιδράσει αρνητικά στο τζίρο και την κερδοφορία των επιχειρήσεων του Έβρου, τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόφορος Τοψίδης, επισημαίνοντας ότι προβλήματα των μικρομεσαίων τοπικών επιχειρήσεων επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια τόσο από την εσωτερική οικονομική κρίση όσο και από τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τις επιχειρήσεις των γειτονικών χωρών και του παραεμπορίου..
Στη συνέντευξη του, που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, υπογραμμίζει ότι η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου την τελευταία τριετία εστίασε τις δράσεις της στην αντιμετώπιση των πλέον καίριων και κρίσιμων προβλημάτων που ανέκυψαν ένεκα της οικονομικής ύφεσης, προκειμένου να συγκρατηθεί όσο το δυνατόν η διακοπή δραστηριοτήτων και η απώλεια θέσεων εργασίας στην περιοχή μας.
Πόσο επηρέασε τον τζίρο και την κερδοφορία των επιχειρήσεων του Έβρου η οικονομική κρίση 2010-2014;
-Αναμφίβολα η παρούσα οικονομική κρίση είναι από τις πλέον ισχυρές που έχουν καταγραφεί στην νεοελληνική οικονομική ιστορία. Η κρίση αυτή είναι ισχυρή διότι διαθέτει ευρύ πλάτος και σημαντικό βάθος. Τα μεγέθη αυτά έχουν επηρεάσει το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας. Τόσο τα μεγάλα, όσο και τα μεσαία και μικρά εταιρικά σχήματα, έχουν δεχθεί τον αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης, ο οποίος προέκυψε από την ραγδαία υποχώρηση της ζήτησης. Η ενεργός ζήτηση από τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιορίσθηκε σε σημαντικό βαθμό, συρρικνώνοντας το ΑΕΠ της οικονομίας μας, το οποίο και μειώθηκε συσσωρευτικά κατά 30% περίπου τα τελευταία πέντε χρόνια. Η υποχώρηση αυτή αναπόφευκτά επηρέασε τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, όλων των μεγεθών, επιδρώντας αρνητικά στο τζίρο και στην κερδοφορία τους. Το φαινόμενο αυτό είχε καθολικό χαρακτήρα, και παρουσιάσθηκε τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Έτσι, και οι επιχειρήσεις της περιοχής μας, ανεξαρτήτως μεγεθών, παρουσίασαν μειωμένους τζίρους και σημαντικά περιορισμένη την κερδοφορία τους, όπου σε πολλές περιπτώσεις καταγράφηκαν ζημίες. Το μέγεθος αυτής της αρνητικής επίδρασης εκτιμάται ότι είναι ανάλογο με αυτό της υπόλοιπης επικράτειας, με εξαίρεση τα αστικά κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, όπου εκεί το φαινόμενο των αρνητικών επιδράσεων είναι εντονότερο.
-Ποιες ήταν οι ενέργειες της διοίκησης του ΕΒΕΑ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων ένεκα της ύφεσης (πτώση κατανάλωσης, έλλειψη ρευστότητας, έλλειψη πρώτων υλών κλπ) αλλά και την προώθηση των επενδύσεων, της καινοτομίας και των εξαγωγών;
-Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου την τελευταία τριετία εστίασε τις δράσεις της στην αντιμετώπιση των πλέον καίριων και κρίσιμων προβλημάτων που ανέκυψαν ένεκα της οικονομικής ύφεσης, προκειμένου να συγκρατήσουμε όσο το δυνατόν τη διακοπή δραστηριοτήτων και την απώλεια θέσεων εργασίας στη περιοχή μας. Έτσι, αφενός αναζητήσαμε νέους τρόπους αύξησης της καταναλωτικής κίνησης και κατ’ επέκταση της ρευστότητας στη περιοχή μας και αφετέρου προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε την απώλεια εισοδημάτων μέσω του παραεμπορίου και του ανταγωνισμού με τις γείτονες χώρες, οι οποίες απορροφούν σημαντικό κομμάτι της καταναλωτικής δύναμης του νομού. Επιλέξαμε τη συνέργεια με ομόλογα επιμελητήρια του εξωτερικού αλλά και με παράλληλες δράσεις προβολής του τουριστικού μας πακέτου, ώστε να προσελκύσουμε σημαντικό αριθμό επισκεπτών κυρίως από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό τη περιοχή μας δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Με την αναβάθμιση της εμπορικής έκθεσης Αλεξανδρούπολης και τη συμμετοχή μας σε άλλες εκθέσεις τόσο της ευρύτερης περιοχής της Θράκης όσο και του εξωτερικού επιδιώξαμε την προβολή των τοπικών προϊόντων αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών, τα οποία θεωρούμε ανταγωνιστικά και με δυνατότητες διείσδυσης στην αγορά. Ήδη από το έτος 2012 με αφορμή την εμπορική έκθεση ξεκινήσαμε συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εμπορίου με κοινές δράσεις σε προβολή προϊόντων, συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση μέσω ημερίδων και συνεδρίων των μελών μας. Η συνέργεια αυτή συνεχίζεται πλέον με τον φορέα «Invest in Greece».
Στο ίδιο πλαίσιο καταφέραμε να οργανώσουμε Β2Β συναντήσεις επιχειρηματιών της περιοχής μας με επιχειρηματίες του εξωτερικού, από χώρες με αγορές – στόχους, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις απέδωσαν καρπούς και σημαντικές συνεργασίες που ευελπιστούμε ότι θα δώσουν νέα προοπτική στις εξαγωγές.
Με μια σειρά από ημερίδες και συνεχή ενημέρωση από τους ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες του Επιμελητηρίου προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε με τη μέγιστη δυνατή εγκυρότητα και ταχύτητα όλη τη πληροφόρηση που αφορά τα μέλη μας κατά κλάδους, ώστε να αξιοποιήσουν και αυτοί με τη σειρά τους τις νέες τεχνογνωσίες αλλά και τις σύγχρονες καλές πρακτικές.
Στο πνεύμα αυτό επιδιώξαμε και πετύχαμε να φέρουμε σε επαφή την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της περιοχής μας με τον επιχειρηματικό κόσμο, ώστε οι τελευταίοι να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό νέες τεχνολογίες, καινοτόμες πρακτικές και τελικά να καταστήσουν τις επιχειρήσεις τους ακόμη πιο ανταγωνιστικές στο σύγχρονο περιβάλλον.
Τέλος, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε συνεργατικά σχήματα (clusters) σε προϊόντα όπως το μετάξι και το ελαιόλαδο προκειμένου να διεκδικήσουν συνολικά μια θέση στις μεγάλες αγορές.
-Πόσο συμβάλει (θετικά ή αρνητικά) στην λειτουργία των επιχειρήσεων η θέση τους στην ακριτική μας περιοχή και η γειτνίασή της με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βουλγαρία, Ρουμανία) και με την Τουρκία;
-Η ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής μας θέσης έχει διττή σημασία για την επιχειρηματικότητα της περιοχής. Προφανώς σε συνδυασμό με τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών έχει μια πολύ αρνητική και επικίνδυνη πλευρά, την οποία πλέον διαπιστώσαμε τόσο σε επίπεδο απώλειας του καταναλωτικού κοινού που επιλέγει τις αγορές των όμορων χωρών όσο και των επιχειρήσεων που επέλεξαν να μεταναστεύσουν σ’ αυτές λόγω του ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος και του χαμηλού λειτουργικού κόστους.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά παρατηρείται μια σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης από τους κατοίκους των γειτονικών χωρών, η οποία έχει βοηθήσει καταρχήν τις επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών. Είναι πλέον στο χέρι μας να μετατρέψουμε τη γειτνίαση αυτή από αρνητικό παράγοντα σε συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας, καταλαμβάνοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του τουριστικού ρεύματος αλλά και προωθώντας τις εξαγωγές μας στα προϊόντα που εκδηλώνεται ενδιαφέρον και ήδη έχουν διεισδύσει στις αγορές αυτές.
-Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του Έβρου;
-Τα προβλήματα των μικρομεσαίων τοπικών επιχειρήσεων επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια τόσο από την εσωτερική οικονομική κρίση όσο και από τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τις επιχειρήσεις των γειτονικών χωρών και του παραεμπορίου που συνδέεται με αυτές. Εξαιτίας των αισθητά χαμηλότερων τιμών ακόμη και στα βασικά βιοτικά αγαθά η τοπική οικονομία πλήττεται από συστηματική εκροή συναλλάγματος και συνεπακόλουθη πτώση των τζίρων των επιχειρήσεών μας. Πέραν αυτού όμως οι ευνοϊκότεροι φορολογικοί συντελεστές και το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος οδήγησε πλήθος επιχειρήσεων στην μετανάστευση προς τις όμορες χώρες Βουλγαρία και Τουρκία, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα το ποσοστό ανεργίας και μείωσε την εσωτερική καταναλωτική δύναμη.
Πέραν τούτου τα χρόνια και γενικότερα προβλήματα της περιφέρειάς μας, δηλαδή το υψηλό κόστος ενέργειας και μεταφορών, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις υποδομών και την οικονομική κρίση, επιδεινώνουν την ύφεση και ωθούν πλέον μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων μας στον αφανισμό.
Φυσικά τις τοπικές επιχειρήσεις απασχολούν και προβλήματα που προέκυψαν από την οικονομική ύφεση γενικά στη χώρα, όπως η αδυναμία χρηματοδότησης από τα τραπεζικά ιδρύματα προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθιστώντας αδύνατη την προμήθεια των πρώτων υλών και κατ’ επέκταση δυσχεραίνοντας τη παραγωγική διαδικασία.
-Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί η Πολιτεία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της απασχόλησης;
Το Επιμελητήριο Έβρου, αντιλαμβανόμενο τις επιδράσεις της οικονομικής κρίσης, έχει επεξεργασθεί ένα σύνολο προτάσεων με σκοπό την υποβοήθηση και την ενίσχυση της δοκιμαζόμενης επιχειρηματικότητας. Οι προτάσεις μας επανειλημμένα έχουν τεθεί στους φορείς της Πολιτείας (Γραφείο Πρωθυπουργού, Υπουργεία Οικονομίας & Οικονομικών, Ανάπτυξης, Μακεδονίας και Θράκης, Περιφέρεια ΑΜΘ, πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές). Είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικότερα προτείνεται :
1. Η επιδότηση του τιμολογίου του ηλεκτρικού ρεύματος, ή εναλλακτικά την παροχή μειωμένου τιμολογίου στις βιοτεχνικές, βιομηχανικές, και εμπορικές επιχειρήσεις της ακριτικής περιοχής μας.
2. Ο περιορισμός του κόστους μεταφοράς , μέσω της :
i. Μείωσης των τελών κυκλοφορίας για τα Φ.Ι.Χ και Φ.Δ.Χ. που η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στην Π.Ε. Έβρου.
ii. Επιστροφή (μερική ή ολική) του φόρου στα καύσιμα κίνησης για μια συγκεκριμένη ποσότητα, ανά όχημα κατ΄ έτος. (πχ. επιστροφή του φόρου για 1000 λίτρα ανά όχημα, σε ετήσια βάση)
3. Ο περιορισμός του κόστους εργασίας, με άμεσο και αυξημένο τρόπο, δηλαδή μέσω της θεσμοθετημένης μείωσης των καταβεβλημένων εισφορών, για τις όλες επιχειρήσεις που απασχολούν εργατικό δυναμικό την περιοχή της Π.Ε. Έβρου.
4. Η θεσμοθέτηση μειωμένων φορολογικών συντελεστών έτσι ώστε η Π.Ε. Έβρου να εξισωθεί φορολογικά με τις άλλες γειτονικές οικονομίες (Τουρκία, Βουλγαρία), όπου οι φορολογία των επιχειρήσεων είναι σε μεγάλο βαθμό χαμηλότερη.
5. Η χορήγηση μιας συγκεκριμένης χρονικής περίοδος όπου η φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων (παντός τύπου) που είναι εγκατεστημένες στην Π.Ε.Έβρου να είναι μηδενική (αφορολόγητη περίοδος),
6. Η θεσμοθέτηση επιμέρους χρηματοδοτικών κινήτρων όπως επιχορήγηση κεφαλαίου εγκατάστασης και λειτουργίας, μέσω ειδικών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, για επενδύσεις που αφορούν τον τουρισμό, και συγκεκριμένα τις επιμέρους θεματικές ενότητες του, που σχετίζονται με την δική μας Περιφερειακή Ενότητα, όπως τον ιαματικό τουρισμό, τον θρησκευτικό τουρισμό, τον ιατρικό τουρισμό, τον συνεδριακό τουρισμό, και τον αγροτουρισμό.
7. Ιδιαίτερα χρηματοδοτική ενίσχυση στην δημιουργία και λειτουργία μεταποιητικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στην μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων (σκόρδο, όσπρια, σιτηρά κ.α.) και κτηνοτροφικών προϊόντων (αλλαντικά, γαλακτοκομικά, ζωοτροφές κ.α.) που παράγονται στη οικονομία του Έβρου. Η ενίσχυση αυτή δύναται να περιλαμβάνει την επιχορήγηση κεφαλαίων, επιτοκίου, αφορολόγητης περιόδου και μη μισθολογικού κόστους.
8. Χορήγηση φορολογικών κινήτρων και επιχορηγήσεων για επενδυτικά σχέδια που ουσιαστικά αυξάνουν την βιώσιμη απασχόληση.
9. Νομοθετική ρύθμιση και τροποποίηση με στόχο την βιώσιμη ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, με την ταυτόχρονη αποποινικοποίηση σε αναλογία με ότι ισχύει σε άλλα Ταμεία ασφάλισης ελευθέρων επαγγελματιών (επιστημονικά επαγγέλματα).
10. Την διευθέτηση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, και την οριστική κατάργηση της ανάκτηση επιδότησης επιτοκίου.
11. Την συγκρότηση επιμέρους χρηματοδοτικών προγραμμάτων μέσω του νέου ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της αγροτικής και κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας.
12. Την εφαρμογή ειδικών προγράμματα απασχόλησης νέων ανέργων για τις επιχειρήσεις της υπαίθρου και των περιφερειακών αστικών κέντρων. Όπως επίσης και εξειδικευμένα προγράμματα για τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τις μεταποιητικές μονάδες.
13. Την ενίσχυση των εξωστρεφών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με την υποστήριξη προσαρμοσμένων χρηματοδοτικών εργαλείων εγγυοδοσίας και πιστώσεων.
Με τον συνδυασμό των ανωτέρων ενεργειών και δράσεων, καθώς επίσης και με την σημαντική ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση στην περιφέρεια θα βρίσκουν περισσότερο πρόσφορο έδαφος.
Του Γιαννη Λασκαρακη
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου