10 Οκτωβρίου 2014

Κρουαζιέρα Γερμανών στη Σαμοθράκη


Μια διαφορετική επίσκεψη δέχεται σήμερα η Σαμοθράκη, αφού ένα (έστω) μικρό γκρουπ Γερμανών τουριστών θα βρεθεί στο νησί για περισσότερο από 7 ώρες. Η παρουσία των τουριστών εντός του Οκτωβρίου και εκτός, φυσικά, τουριστικής περιόδου, αποτελεί ένα θετικό βήμα για το νησί της Θράκης, αφού θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η επιλογή της Σαμοθράκης, ως έναν από τους σταθμούς της κρουαζιέρας των Γερμανών, έγινε από τους ίδιους χωρίς οποιαδήποτε μεσολάβηση τρίτων και κυρίως, της ιδιοκτήτριας εταιρείας του κρουαζιερόπλοιου Panorama II, της Variety Cruises.

Το γκρουπ προέρχεται από την περιοχή της πρώην πρωτεύουσας της Γερμανίας, της Βόννης και αποτελείται από 38 άτομα. Η κρουαζιέρα τους, αφορά το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο με σταθμούς στην Ελλάδα (Πάτμο, Θεσσαλονίκη και Σαμοθράκη) αλλά και στα κοντινά παράλια της Τουρκίας, όπως το Κουσάντασι. Αν παρατηρήσουμε τους προγραμματισμένους προορισμούς των Γερμανών θα διαπιστώσουμε το κοινό στοιχείο των περιοχών, το οποίο δεν είναι άλλο από τον Χριστιανισμό.

Η Πάτμος είναι το νησί της Αποκάλυψης, στο γειτονικό Κουσάντασι, σύμφωνα με τις πηγές, έμεινε η Παναγία με τον Ιωάννη, η Θεσσαλονίκη είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του Βυζαντίου με έντονα αναπτυγμένο το θρησκευτικό στοιχείο, ενώ, τέλος, η Σαμοθράκη αποτελεί τον πρώτο σταθμό του Αποστόλου Παύλου σε έδαφος εκτός της Ασίας, δηλαδή την Ευρώπη. Σε συνδυασμό μάλιστα με την παρουσία ενός αρκετά δραστήριου καθολικού ιερέα ονόματι Wolfgang Picken, στο γκρουπ, μπορούμε, εν πολλοίς, να εντάξουμε την κρουαζιέρα στο ευρύτερο πλαίσιο αυτού που χαρακτη-ρίζουμε «θρησκευτικό τουρισμό». Κάτι τέτοιο ενισχύεται και από το γεγονός της τέλεσης καθολικής θείας λειτουργίας σε όλους τους σταθμούς της αιγαιοπελαγίτικης κρουαζιέρας. Έτσι και στην Σαμοθράκη κατόπιν συνεννόησης με τους υπευθύνους του Δήμου του νησιού θα τους παραχωρηθεί η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στην Χώρα, ώστε να προσευχηθούν για μία ώρα.

Δεν έγινε γνωστό αν θα επισκεφθούν το Στασίδι του Αποστόλου Παύλου, αλλά φαντάζει αδύνατο να μην συμβεί για τους λόγους που αναφέρθηκαν πριν.

Εν τω μεταξύ, στον προβληματισμό μας, για το αν θα μπορέσει να «δέσει» το κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, η απάντηση από την εταιρεία ήταν ιδιαίτερα πειστική. Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό, αλλά πολυτελές κρουαζιερόπλοιο (το οποίο μπορεί να πλεύσει και ως ιστιοφόρο) με δυνατότητα φιλοξενίας έως 49 άτομα στις 25 καμπίνες που διαθέτει. Η κρουαζιέρα με το Panorama II είναι 8ήμερης διάρκειας και έχει ξεκινήσει από τις 5 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 12 Οκτωβρίου.
Της Κικής Ηπειρώτου
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου