9 Οκτωβρίου 2014

Όχι στον ΕΝΦΙΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την αντίθεσή του στην επιβολή του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη φημολογούμενη σύνδεση της είσπραξής του με την περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση εξέδωσε ομόφωνα στην τελευταία συνεδρίασή του το Περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ.

Το ψήφισμα πρότεινε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Χρήστος Τρέλλης, βρίσκοντας σύμφωνους τους περιφερειακούς συμβούλους, με προτάσεις για κινητοποιήσεις, με κλείσιμο καταστημάτων και παρέμβαση της Ένωσης Περιφερειών κεντρικά.

Ωστόσο, ακόμη και για ένα θέμα στο οποίο όλοι φάνηκαν, τουλάχιστον στην ουσία του, να συμφωνούν, δεν έλειψαν οι εντάσεις, όταν ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κων/νος Ζαγναφέρης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το εάν θα έπρεπε να διατηρηθεί ή να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ο προβληματισμός αυτός πυροδότησε την έντονη αντίδραση (και για πολλούς αδικαιολόγητη) του επικεφαλής της παράταξης «Μακεδονία Θράκη Ελλάδα μας» Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με τον «Χρόνο», ο κ. Ζαγναφέρης στην τοποθέτησή του, ανέφερε: «Τόσο σε περιφερειακά συμβούλια, όσο και στη βουλή, όλοι μας ερχόμαστε και στηρίζουμε αποφάσεις που περιέχουν λαϊκισμό. Εγώ ρωτάω ευθέως τον κ. Κουίκ, μιλάει για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ή για αλλαγές; Το κράτος, στον τομέα του ακινήτου, στήριζε τη φοροδιαφυγή και την εφάρμοζε. Πολύ απλά όταν ένας είχε ένα οικόπεδο και έπαιρνε αντιπαροχή 10 διαμερίσματα, τα έπαιρνε αφορολόγητα. Είναι δίκαιο αυτό να τον απαλλάσσουμε και να μην πληρώσει τίποτα;» Στο ερώτημα του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης ο κ. Κουίκ εξερράγη λέγοντας «και ως περιφερειακός σύμβουλος και ως βουλευτής επικρατείας των ΑΝΕΛ λέω ότι εκείνοι που τα έχουν θα πληρώσουν. Εάν η κυβέρνηση έχει βάλει σκοπό να λιώσει τον Έλληνα εγώ λέω όχι». Ο κ. Κουίκ ανέβασε και άλλο τους τόνους απευθυνόμενος στον εμβρόντητο Κ. Ζαγναφέρη και λέγοντας του, «οι τσάμπα μαγκιές δεν περνούν, μαζέψου!».

Τελικώς, το ψήφισμα που υιοθετήθηκε έχει ως εξής: 
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκφράζει την αντίθεση του στο νέο Νόμο που μονιμοποιεί και διευρύνει το ειδικό τέλος (ΕΝΦΙΑ) γιατί κανένας πολίτης και καμιά οικογένεια -πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων - δεν θα μπορεί να πληρώσει τους πολλαπλούς φόρους που επιβάλλονται.
Ο ΕΝΦΙΑ ισοπεδώνει την ακίνητη περιουσία πλήττοντας ιδιαίτερα την πρώτη κατοικία και τη μικρή ιδιοκτησία, που με κόπο αποκτήθηκε. Ιδιαίτερα δε η φορολόγηση των αγροτεμαχίων λειτουργεί ως σοβαρό αντικίνητρο στην επιβίωση του αγροτικού κόσμου.
Επιπλέον θεωρούμε απαράδεκτη την επιχειρούμενη προσπάθεια να συνδεθεί η Περιφερειακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, ειδικά την ώρα που τα οικονομικά των Περιφερειών και των Δήμων όλης της Χώρας βρίσκονται κυριολεκτικά σε δεινή κατάσταση».
Ψήφισμα και για τον ΤΑΡ
Το θέμα εισήγαγε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτης Καραλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τον TAP σημαντικό θέμα για την περιφέρεια και τη χώρα, ζητώντας να επιβεβαιωθεί η αρνητική θέση της Περιφέρειας στο θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λόγω της αλλαγής της διοίκησης.
Βέβαια όπως ανέφερε, ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης έχει ήδη υπογράψει την έγκριση των όρων, όμως υπάρχουν ακόμα ενστάσεις για την όδευση του αγωγού, τόσο στα Τενάγη, όσο και στην ανατολική πεδιάδα της Καβάλας.
Παρόλα αυτά, όπως γράφει το «Ελεύθερο Βήμα», ζήτησε να επαναβεβαιωθεί η απόφαση, με την προσθήκη της άρνησης της περιφέρειας για διάβαση από γη υψηλής παραγωγικότητας γενικότερα, όχι μόνο τα Τενάγη, να ζητηθεί να βρεθεί από το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, την Κοινοπραξία του TAPκαι το ΥΠΕΚΑ η ωφελιμότερη για την περιοχή διαδρομή αλλά και να στηριχθεί από την Περιφέρεια όποιος σύλλογος θελήσει να προσφύγει κατά της έγκρισης της ΑΕΠΟ του αγωγού.
Σκεπτικοί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό για τον αγωγό εμφανίστηκαν όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ζητώντας στην πλειοψηφία τους περισσότερα ανταποδοτικά αλλά και αλλαγή όδευσης.
Στην εισήγηση του κ. Καραλιδη όμως διαφώνησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος, σημειώνοντας πως στην συζήτηση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το Συμβούλιο είχε καταλήξει ομόφωνα στην αρνητική γνωμοδότηση της μελέτης, με τα όσο είχαν ειπωθεί τότε να εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα.
Για αυτό και κατέθεσε την πρόταση να διατυπώσουν ξανά την άποψη όπως την είχαν διατυπώσει και πριν.
Με τις δύο προτάσεις να έχουν κατατεθεί, αμέσως ανέκυψαν διαφωνίες για το πώς θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για αυτές, με τη συζήτηση να είναι αρκετά ζωηρή και έντονη παρά το περασμένο της ώρας και τελικά να αποφασίζεται, αφού ούτως η άλλως όλοι συμφωνούσαν με την αρχική αρνητική γνωμοδότηση, να ψηφίσουν πρώτα για το αν θα πρέπει να προστεθούν οι τρεις προτάσεις του κ. Καραλίδη σε αυτή.
Έτσι στην ονομαστική (μετά από αίτημα του επικεφαλή της παράταξης «Μακεδονία Θράκη Ελλάδα μας» Τέρενς Κουίκ) ψηφοφορία που ακολούθησε, επικράτησε οριακά με 20 ψήφους υπέρ, 18 κατά και μια παρών η εισήγηση του κ. Καραλίδη, με συμβούλους της συμπολίτευσης, κυρίως από την Καβάλα και τη Δράμα, να περνούν «απέναντι» και να ψηφίζουν με την αντιπολίτευση, η οποία ψήφισε σύσσωμη υπέρ.
Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου