2 Οκτωβρίου 2014

Ζητούμενο το «comeback» των επιχειρήσεων στη Θράκη




Στην περίπτωση της ‘φυγής’ των ελληνικών επιχειρήσεων προς Βουλγαρία, Τουρκία και Ρουμανία, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και εύγλωττα μαρτυρούν την ‘αιμορραγία’: Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια, ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία ανέρχεται σήμερα στις 9.000, ενώ το 2012 ο αριθμός τους κυμαινόταν στις 6.000. Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο έφυγαν άλλες 3.000 επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έστω και ως ύστατη προσπάθεια για τον ‘επαναπατρισμό’ κάποιων από τις επιχειρήσεις που αφού τα βρήκαν σκούρα στη χώρα μας λόγω κόστους εργασίας και φορολογίας μετακόμισαν - κυρίως σε ό,τι αφορά στην ΑΜΘ στη γειτονική Βουλγαρία- η νέα διοίκηση της περιφέρειας ανέλαβε μία πρωτοβουλία. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου πρότεινε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας με στόχο την υποβολή προτάσεων για την αναχαίτιση της φυγής των επιχειρήσεων προς τις γειτονικές χώρες, με την παράλληλη δημιουργία κινήτρων για την επιστροφή τους.
Προς την επίτευξη του στόχου αυτού μάλιστα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου καλέστηκαν και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων όλης της Περιφέρειας καθώς επίσης και εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων και κοινωνικών φορέων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Θράκης και συγκεκριμένα ο Νίκος Αγγελίδης πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ο Χριστόδουλος Τοψίδης πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και ο Στέλιος Μωραΐτης πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Αντίθετα στη συζήτηση δεν έδωσε το παρόν κανένας εκπρόσωπος εργατικού κέντρου της ΑΜΘ.

Κατά την εισήγηση του ο κ. Παυλίδης τόνισε: «Το θέμα της φυγής των επιχειρήσεων είναι τεράστιο, φάνηκε όμως η δραματικότητα του τώρα, στην περίοδο της κρίσης. Φάνηκε γιατί απογυμνωθήκαμε και από οτιδήποτε άλλο μας έχει απομείνει. Εδώ και πολλά χρόνια καταγράφεται το φαινόμενο να έχουμε τη μετακίνηση επιχειρήσεων κυρίως στην κατεύθυνση της Βουλγαρίας. Μάλιστα καταγράφεται και στη Ρουμανία, αλλά είχαμε επιχειρήσεις από τη Ρουμανία που πήγαν προς τη Βουλγαρία. Έχουμε μία αντίφαση, ενώ είμαστε όλοι στην ΕΕ: η είσοδος της Βουλγαρίας στην ΕΕ από κάποιο σημείο και μετά αποτέλεσε για εμάς νέο ισχυρό μειονέκτημα, δεδομένου ότι τα προϊόντα που παράγονται εκεί είναι made in Europe, έρχονται χωρίς να προσδιορίζεται η ταυτότητα, από επιχειρήσεις με ελληνική επωνυμία και οι λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις μετακινούνται εκεί είναι πολύ συγκεκριμένοι».

Ο κ. Παυλίδης πρότεινε η ομάδα εργασίας που θα συσταθεί, μέσα σε διάστημα 3 μηνών, να καταρτίσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων και διεκδικήσεων, το οποίο αφού θα εμπλουτιστεί και θα λάβει έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο, στη συνέχεια θα αποτελέσει έναν ‘μπούσουλα’ διεκδικήσεων για την περιφέρεια, με αποδέκτες τόσο το ελληνικό κράτος, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Φόβοι για δημιουργία ΕΟΖ 
Την άλλη όψη του νομίσματος περιέγραψε με παρέμβαση του ο Χρήστος Τρέλλης επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης λέγοντας ότι «το βαρύ πυροβολικό των επιχειρήσεων, δεν ήταν αυτές που έφυγαν, αλλά αυτές που έκλεισαν στην περιοχή μας». «Πολλές από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν έχουν παραρτήματα στη Βουλγαρία», απάντησε ο Γιώργος Παυλίδης. Πάντως η φυγή των επιχειρήσεων προς τα Βαλκάνια δεν είναι σημερινό φαινόμενο, αλλά είναι υπόθεση που ξεκίνησε 20 χρόνια πριν, είπε ο Φώτης Καραλίδης επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος τόνισε πως το ασταθές φορολογικό περιβάλλον της Ελλάδας, το απλήρωτο 12% λειτούργησαν αρνητικά για την παραμονή τους. Τέλος πρότεινε οι ομάδες εργασίες όχι απλώς να συσταθούν, αλλά να μετατραπούν σε διαρκείς επιτροπές που θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο προς το περιφερειακό συμβούλιο. «Το πρόβλημα της φυγής των επιχειρήσεων συνδέεται άρρηκτα με την εθνική πολιτική, άρα δεν μπορούν να κατατεθούν προτάσεις τοπικού χαρακτήρα», είπε εκ μέρους της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης ο Παντελής Λασκαρίδης. Τη διαφωνία του με τη σύσταση επιτροπών, ενώ η περιφέρεια διαθέτει Επιτροπή Ανάπτυξης εξέφρασε ο Βασίλης Τραιφόρος από την παράταξη Γνώση και Συνεργασία. «Γιατί να υπάρχει επιτροπή όταν υπάρχει αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης; Καταθέτω πρόταση οι ομάδες εργασίας που θα δημιουργούν, να συνεργαστούν με την επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας και τον αντιπεριφερειάρχη», είπε σχετικά. «Πρέπει το αθηνοκεντρικό κράτος να στραφεί προς την ΑΜΘ πρέπει όμως να δώσουμε το στίγμα μας και να παλέψουμε» ανέφερε από την πλευρά του ο Τέρενς Κουίκ της παράταξης «Μακεδονία Θράκη Ελλάδας μας». «Διαφωνώ γιατί πιστεύω ότι πίσω από αυτό κρύβεται η Ειδική Οικονομική Ζώνη, την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη, οι επιχειρήσεις έχουν μόνο θεό το χρήμα», τόνισε ο Χρήστος Τρέλλης. Υπέρ της σύστασης των ομάδων εργασίας τάχθηκε ο Χρήστος Κιτσόπουλος της Ελληνικής Αυγής λέγοντας πως σήμερα οι βιομηχανικές περιοχές είναι φαντάσματα λόγω της πολιτικής των κυβερνήσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κατερίνα Γεροστεργίου τάχθηκε υπέρ της πρότασης καθώς «είναι υποχρέωση μας να δούμε αυτό το θέμα, πιστεύουμε στη δύναμη της περιφέρειας». είπε. Παίρνοντας το λόγο ο περιφερειάρχης απάντησε στον Χρήστο Τρέλλη για την ΕΟΖ σημειώνοντας «έχω πει ότι για το θέμα της μορφής των ΕΟΖ οι οποίες έχουν συζητηθεί, έχω διαφωνήσει και υπάρχουν πολλές δηλώσεις μου».

Αγωνία των επιχειρηματιών
Προβληματισμένος παρακολούθησε τη συζήτηση ο Νίκος Αγγελίδης ο οποίος απευθυνόμενος στους περιφερειακούς συμβούλους είπε: «Αργήσατε! Η πρωτοβουλία αυτή έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα. Έχετε υπόψη σας ότι πάντοτε η Β. Ελλάδα αποτελούσε την αιχμή του δόρατος και της μεταποίησης και της εξαγωγικής προσπάθειας. Κάποια στιγμή οι εξαγωγές έφτασαν το 80% της χώρας και η μεταποίηση πάνω από το 52%. Τι συνέβη λοιπόν; Αυτή η περιοχή συνθλίβεται ανάμεσα σε χώρες οι οποίες χωρίς να βρίσκονται στο σκληρό νόμισμα του ευρώ, ασκούν οικονομικές πολιτικές που δημιουργούν ένα βασικό παράγοντα στον οποίο και οφείλεται το πρόβλημα: το διαφορετικό επιχειρηματικό περιβάλλον», ανέφερε. Από την πλευρά του ο Στέλιος Μωραΐτης χαιρέτησε την πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής. «Όλοι μαζί μπορούμε να συνθέσουμε προτάσεις για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους ανέργους, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα και γενικότερα την οικονομία».
(Mε στοιχεία από Χρόνο και Παρατηρητή)
Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου
http://www.gnomionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου