3 Νοεμβρίου 2014

Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της τουριστικής ανάπτυξης

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες Τεχνολογίες στην Υπηρεσία του Τουρισμού» πραγματοποιήθηκε χθες στην Αλεξανδρούπολη. Το συνέδριο διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου Joint Tourism Initiative Targeting Heritage / Κοινή τουριστική πρωτοβουλία, που στοχεύει στην πολιτιστική κληρονομιά και ακρωνύμιο JTI TARGET, του Προγράμματος Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα - Βουλγαρία 2007-2013.
 
Το έργο επικεντρώνεται στην προώθηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Haskovo, Kardzhali και Smolyan και στοχεύει στη βελτίωση της ελκυστικότητας της τουριστικής δραστηριότητας της περιοχής επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες για την προώθηση ολόκληρης της περιοχής.
Το συνέδριο είχε ως στόχο την ανάλυση των προοπτικών και των σύγχρονων τάσεων στον τουρισμό, την προσέγγιση επιτυχημένων πρακτικών, καθώς και την ανάδειξη του ρόλου των νέων τεχνολογιών στον τομέα του τουρισμού. Καταξιωμένοι εισηγητές της ακαδημαϊκής κοινότητας και του τουρισμού μίλησαν για το θεματικό πολιτιστικό τουρισμό, το ρόλο του ψηφιακού marketing και τις σύγχρονες τάσεις του διαδικτυακού και mobile marketing στον τουρισμό, τον τρόπο σχεδιασμού της τουριστικής πρακτικής σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
«Όχι στα λάθη του παρελθόντος»
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κούτουλα, σύμβουλο τουριστικού μάρκετινγκ και καθηγητή στο πανεπιστήμιο Πατρών, στο παρελθόν, έχουν γίνει αρκετές αστοχίες στον τρόπο που οι εμπλεκόμενοι σχεδίαζαν το τουριστικό προϊόν της εκάστοτε περιοχής. Λάθη, που μπορεί να αποτελέσουν οδηγό στην προσπάθεια σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, σε βάθος χρόνου.
«Στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετές αστοχίες στον τρόπο που σχεδιάζονταν η ανάπτυξη του τουρισμού μιας περιοχής. Μπορούμε λοιπόν να επωφεληθούμε από την προηγούμενη εμπειρία και με αφορμή τη νέα θητεία των αυτοδιοικητικών, να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε σωστά και αποτελεσματικά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Έχουμε ως συμμάχους τα σύγχρονα εργαλεία του τουριστικού σχεδιασμού και του μάρκετινγκ. Δεν θα πρέπει ο σχεδιασμός μας να αφορά, όπως παλιά, ένα χρονικό ορίζοντα 6 μηνών, αλλά να μελετούμε και να σχεδιάζουμε σε βάθος χρόνου, έχοντας μία ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θέλουμε να είναι η περιοχή μας σε 5 χρόνια από σήμερα, ώστε να κάνουμε βήματα προς αυτόν τον στρατηγικό στόχο. Χωρίς τέτοιο σχεδιασμό, δυστυχώς, θα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις».
 
Χρήση τεχνολογιών και βίζα
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να γνωρίσουν οι πολίτες των περιφερειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τόσο τη δική τους περιοχή κι τις ομορφιές της όσο και των γειτόνων.
«Πολλά χρόνια μείναμε σε οικονομική αδράνεια, δηλαδή στα ίδια, στα ίδια, στα ίδια. Κι αν δείτε το εισόδημα, το ΑΕΠ της περιοχής από το 2011 και μετά καταρρέει. Καταρρέει με ρυθμό τουλάχιστον 1,5-2 φορές από την υπόλοιπη Ελλάδα της κρίσης. Άρα, λοιπόν, πρέπει να βρούμε νέα εισοδήματα. Και βεβαίως το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα εργαλείο. Αυτό όμως δε σημαίνει τίποτα. Πρέπει να το πιστέψουμε όλοι μας, να δουλέψουμε όλοι μας, έχουμε συγκεκριμένους στόχους, καθαρούς στόχους, σε πολλά επίπεδα πρέπει να κινηθούμε, όχι σε ένα, σε δεκάδες, σε εκατοντάδες επίπεδα, να εκμεταλλευτούμε την κάθε ευκαιρία, το κάθε πλεονέκτημα, να εξαλείψουμε την κάθε αδυναμία και το κάθε μειονέκτημα».
 
Η πρόταση για βίζα 72 ωρών
Ο κ. Παυλίδης έκανε ειδική αναφορά στην πρότασή του αναφορικά με τη βίζα των 72 ωρών, πρόταση την οποία, όπως είπε, στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αύξησης της τουριστικής κίνησης είναι η βίζα των 72 ωρών. Να τονίσω πως πρόκειται για βίζα, άρα δεν παραβιάζεται η συνθήκη Σένγκεν, επιπλέον στους Κήπους όπου θα δίνεται θα υπάρχουν ηλεκτρονικοί έλεγχοι, επομένως πρόσωπα που είναι ανεπιθύμητα για χ λόγους, δεν θα μπορούν να έρχονται. Θα ανοίξουμε τις πόρτες μας σε οικονομικές δυνατότητες οι οποίες θα είναι τεράστιας σημασίας. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και να το υποστηρίξει όλη η κοινωνία. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους προς αυτή την κατεύθυνση διάφορα κόμματα, μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Που σημαίνει ότι πιθανότητα να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και στις επόμενες εκλογές. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση σήμερα πρέπει να το υλοποιήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου