8 Νοεμβρίου 2014

Κρατική παρέμβαση για την προστασία των αλιέων ζητά ο δήμος Αλεξανδρούπολης

«Η Αθήνα κουκούλωσε το περιστατικό, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό». Τάδε έφη ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφερθείς στο επεισόδιο μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και ελληνικής μηχανότρατας, που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή.
 
Ο δήμαρχος πρότεινε στο σώμα την έκδοση ενός ψηφίσματος, στο οποίο θα καταδικάζεται η κατάσταση που επικρατεί στο θαλάσσιο χώρο της περιοχής εδώ και χρόνια, ζητώντας παράλληλα την ουσιαστική προστασία των αλιέων, από το ελληνικό κράτος. Από την πλευρά του, παρών ως εκπρόσωπος των ψαράδων ο Δημήτρης Σαρίκας, ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτησή του, τόσο για τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, όσο και για το τοπίο που εδώ και χρόνια έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι το επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής, όταν ο κυβερνήτης ακταιωρού της τουρκικής Ακτοφυλακής ζήτησε από τον καπετάνιο ελληνικής μηχανότρατας να σταματήσει για έλεγχο. Ο καπετάνιος απάντησε πως δεν έχει περάσει την οριογραμμή και έχει ενημερώσει ήδη το Λιμενικό. Παράλληλα, ανέφερε πως δεν πρόκειται να σταματήσει και θα κατευθυνθεί προς Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ψαράδων, η τουρκική ακταιωρός μπήκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και επιχείρησε με διάφορους ελιγμούς να παρεμποδίσει το ελληνικό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν δύο Έλληνες και τέσσερις Αιγύπτιοι. Κατά τους ελιγμούς η ακταιωρός χτύπησε στην αριστερή πλευρά της πλώρης την μηχανότρατα με αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημιές. Στο σημείο έσπευσε σκάφος του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, ωστόσο όταν έφτασε διαπιστώθηκε πως η τουρκική ακταιωρός είχε εξαφανιστεί.
Το πλήρωμα της μηχανότρατας έδωσε κατάθεση στο Λιμεναρχείο για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού και εξετάστηκε από τα στίγματα που κατεγράφησαν εάν το επεισόδιο ξεκίνησε εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Την επόμενη ημέρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία στη ΔΕΛΤΑ τηλεόραση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι το σκάφος όταν κάλεσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ήταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα αλλά από την πορεία του φαίνεται ότι είχε μπει στα τουρκικά χωρικά ύδατα για περίπου μισό μίλι ή και παραπάνω.
 
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Το περιστατικό της περασμένης Παρασκευής και οι δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη αποτελούν ‘κόκκινο πανί’ για τους αλιείς που όπως καταγγέλλουν, εδώ και χρόνια, εργάζονται υπό ένα καθεστώς τρομοκρατίας, την στιγμή που οι Έλληνες επαγγελματίες, όπως ανέφερε ο κ. Σαρίκας «έχουν εδώ και 30 χρόνια να παραβιάσουν τα διεθνή ύδατα, αφού ο στόλος της Τουρκίας είναι πια δυσθεώρητος».
Ο ίδιος σημείωσε πως το τελευταίο συμβάν δεν μπορεί να αγνοηθεί, όπως και οι ισχυρισμοί του υπουργού, σημειώνοντας πως υπάρχει πρόθεση από τους αλιείς να κινηθούν δικαστικά εναντίον του κ. Βαρβιτσιώτη. «Μας εξέπληξε δυσάρεστα ο κύριος υπουργός, λέγοντας ότι παραβιάσαμε εμείς τα διεθνή ύδατα. Μας αφήνει έτσι βορά στις διαθέσεις των Τούρκων», ενώ τόνισε πως «θέλουμε να σταθεί το ελληνικό κράτος στο πλευρό μας. Θέλουμε να ψαρεύουμε με ασφάλεια, κι όχι να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία για τα ψάρια».
Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπάκης επισήμανε πως το κράτος οφείλει να παρέμβει και να προστατεύσει τη ζωή και τις περιουσίες των ελλήνων ψαράδων, αλλά και την εθνική κυριαρχία της χώρας μας, σχολιάζοντας ωστόσο πως αν όντως κάποιος βρεθεί να παρανομεί, τότε να γίνονται συλλήψεις.
Για τον συντονισμό των ενεργειών προς την κατεύθυνση έκδοσης του ψηφίσματος και με τη συμμετοχή άλλων εμπλεκόμενων φορέων, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στις 11.30 σύσκεψη στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης. Να σημειωθεί πως την στήριξή του στα αιτήματα των αλιέων εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε Τώρα» Νίκος Τζανίδης, ο οποίος ωστόσο δήλωσε πως η παράταξή του είναι εναντίον της έκδοσης ψηφισμάτων.
Της Κικής Ηπειρώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου