5 Νοεμβρίου 2014

Κι όμως, εδώ αθλούνται παιδιά…

Όταν δέχθηκα πριν μέρες την καταγγελία μητέρας αθλήτριας του στίβου για την υπάρχουσα κατάσταση στο κλειστό προπονητήριο του Φώτης Κοσμάς, αμέσως θέλησα να επισκεφθώ το χώρο και εκτός του ρεπορτάζ να θυμηθώ στιγμές από το εφηβικό παρελθόν μου, που έζησα εκεί.
 
Ιδού λοιπόν η μαρτυρία. Τοίχοι εμποτισμένοι με υγρασία και μούχλα, σοβάδες στο πάτωμα, σκουριές σε όργανα του, χώροι βρώμικοι, θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές κατά τη διάρκεια του χειμώνα … Αυτήν την εικόνα, τη διόλου κολακευτική που περιγράφουμε, τη συναντά κανείς στο εσωτερικό του κλειστού γυμναστηρίου στίβου που βρίσκεται εντός του σταδίου «Φώτης Κοσμάς», πίσω από την κεντρική εξέδρα.

Ο χειμώνας χτυπά την πόρτα μας και προβλέπεται ψυχρός και ιδιαίτερα «άγριος», σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες, ενώ ήδη βιώσαμε βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες. Για τους συλλόγους της Αλεξανδρούπολης και τους δεκάδες αθλητές, μικρούς και μεγάλους που δραστηριοποιούνται με τον κλασικό αθλητισμό, το γυμναστήριο «Δημ. Μπουλμπουτζής» - πήρε το όνομά του από έναν σπουδαίο άνθρωπο του στίβου - αποτελεί τη μοναδική όαση για τις προπονήσεις τους.

Καθημερινά, γυμνάζεται εκεί μεγάλος αριθμός μικρών και μεγάλων, αλλά πρωτίστως παιδιά μέλη των ομάδων στίβου της περιοχής όπως του ΜΓΣ Εθνικού και του Πρωτέα, των βετεράνων στίβου, αλλά και των μεμονωμένων αθλητών υγείας. Και δυστυχώς, οι συνθήκες που βιώνουν στο μικρό, ούτως ή άλλως, κλειστό γυμναστήριο στίβου κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι . Ιδιαίτερα δε όταν οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει εδώ και χρόνια είναι ελάχιστες, το ίδιο και οι προσπάθειες συντήρησής του. Αποτέλεσμα, τα παράπονα των υπευθύνων των διοικήσεων, αλλά και των γονιών των μικρών αθλητών να είναι ολοένα και συχνότερα.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια της καταγγέλουσας μητέρας «είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση που επικρατεί στο κλειστό προπονητήριο. Πριν δεκαετίες τρέχαμε σαν αθλήτριες και από τότε δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Κάθε απόγευμα «στοιβάζονται» μέσα περίπου 200 παιδιά από 5 χρονών και άνω, κάθε χρόνο ως γονείς διαμαρτυρόμαστε στο σωματείο και στο Δήμο, αλλά δεν βλέπουμε κάτι δραστικό. Ξέρουμε ότι τα σωματεία πιέζουν το Δήμο αλλά δεν έχει γίνει ακόμη παρέμβαση για να βελτιωθεί η κατάσταση. Είναι θέμα δημόσιας υγείας, ασφάλειας από ατύχημα, θέρμανσης».
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και απόρροια της κατάστασης που περιγράφεται, είναι ότι πολλές μητέρες σταματάνε τα παιδιά από αυτήν τους την ενασχόληση το χειμώνα και τα επιτρέπουν να επιστρέψουν στο στίβο την Ανοιξη όταν και οι προπονήσεις γίνονται και πάλι σε ανοιχτούς χώρους.

Σε επικοινωνία μας με τους υπεύθυνους στίβου του Εθνικού, οι οποίοι και μας είπαν ότι «το πρόβλημα είναι γνωστό στο Δήμο και στις υπηρεσίες του και έχουμε υποσχέσεις για άμεση επέμβαση με εργασίες συντήρησης. Γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση του Δήμου, την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, την έλλειψη υλικών. Όμως πρέπει να βρεθούν τρόποι να βελτιωθούν οι συνθήκες, μιας και ο στίβος παραμένει στην περιοχή ένα από τα κορυφαία σπορ, με την μεγαλύτερη παράδοση σε επιτυχίες».

Τα τελευταία χρόνια ο στίβος έχει προσελκύσει εκατοντάδες παιδάκια όλων των ηλικιών, αλλά και πολλούς ενήλικες , μιας και το άθλημα είναι πολύ οικονομικό, αλλά και παρεμβατικό πάνω στην υγεία. Είναι ανεπίτρεπτο, εν έτει 2014, παρά την όποια οικονομική στενότητα που να δεχτούμε ότι υπάρχει αφού ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτεία, να αθλούνται σε αυτές τις συνθήκες. Αξίζει κάτι καλύτερο στη νέα γενιά της πόλης.
του Γιώργου Πανταζίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου