21 Νοεμβρίου 2014

Δημοκρατία έχουμε, δημοκρατικοί πολίτες είμαστε;

 
Απορίες εύλογες σε χαλεπούς καιρούς που οι φαύλοι ,με τα φαύλα έργα ,επέφεραν τη φαυλότητα και ξεχάσαμε πως είναι το εθνικό κράτος! Λέω ξεχάσαμε γιατί ετεροκαθοριζόμενοι ,πουλάμε εξυπνάδες ότι τάχα όλα βαίνουν καλώς, όταν μας ανακοινώνονται  συνεχείς περικοπές μισθών και συντάξεων!
Το πολύ κράτος, κάνει κακό ,όταν δεν είναι αυτό που θα ήθελε να είναι. Τι θα φάμε, τι θα πιούμε, τι θα δώσουμε στα παιδιά μας τι και τι ….και τι ….έλεγχος για τα πάντα διπλοέλεγχοι αλλά, εκεί που μας παίρνει!  Κάποτε ο μπάρμπα Μανώλης  χτυπούσε τα μικρά ζώα, γάτες ,σκυλάκια, εκείνα μπορούσε !Μια φορά σήκωσε το πόδι του να κλωτσήσει ένα μεγαλόσωμο σκυλί κι εκείνο τον άρπαξε από το μπατζάκι του παντελονιού και τον τραβούσε .Έπεσε και χτύπησε άσχημα .Το σκυλί στεκόταν από πάνω του μέχρι που τον μάζεψαν οι περαστικοί. Όσα χρόνια έζησε δεν ακούμπησε ζωντανό!
Τώρα ,τα όργανα του κράτους ,ελέγχουν αν η γιαγιά πλήρωσε 80 ευρώ φόρο για να σωθεί η Ελλάδα! Αδυνατούμε να παρουσιάσουμε τον δημοκρατικό εαυτό μας γιατί η ίδια η δημοκρατία νοσεί! Νοσεί γιατί δεν πειθαρχούμε και αυτό συμβαίνει γιατί δεν προλαβαίνουμε τις πολλές αλλαγές, δεν κατανοούμε την πτώση μας και αντιδρούμε .Η πολιτική εξουσία σε συνεργασία με την τέταρτη εξουσία με τους παραθυρόπληκτους και τις τηλεπερσόνες ,αποδίδοντας σήμερα ευθύνες στον ένα ,αύριο στον άλλο, κρατούν δέσμιο του καναπέ τον πολίτη ,για να παρακολουθήσει ώρες ατέλειωτες πολιτικολογίες, ελπίζοντας στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του!
Δημοκρατία έχουμε ,αλλά δημοκρατικοί πολίτες δεν είμαστε γιατί μας στερήσατε το δικαίωμα λόγου ! Μιλάτε μοναχά εσείς οι πολιτικοί μέσω των μέσων  ,κόβοντας στα δικά σας μέτρα το ύφασμα για το δικό μας ρούχο! Ως πότε!
Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά
Εκπαιδευτικός,συγγραφέας,κριτικός

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος00:47

    Υπάρχει Δημοκρατία? Δυστυχώς πρόκειται μόνο για βιτρίνα, και τα ΜΜΕ έχουν αναλάβει ρόλο διακοσμητή αυτής της βιτρίνας. Είναι ευθύνη του καθενός από εμάς να πατήσει το κουμπί OFF για να καθαρίσει η σκέψη μας και να μπορέσουμε να δούμε τι υπάρχει πίσω απο αυτή. Θα κατανοήσουμε πολλά προβλήματα και θα διακρίνουμε οτι έχουνε την ίδια ρίζα. Πηγάζουν από ένα αλλόκοτο οικονομικό μοντέλο. Αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται σε καθεστώτα ολοκληρωτικά όσο και σε δημοκρατικά και υοθετήτε απο όλα τα κόμματα ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού. Στοχεύει στη μεγιστοποίηση του κέρδους και στηρίζεται στον ανταγωνισμό. Βλέπουμε λοιπόν την αντίφαση. Η Δημοκρατία στοχεύει στην ανάπτυξη του ανθρώπου και τις κοινωνίας του ενώ το οικ. σύστημα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τις οικονομίας και στο κέρδος. Η Δημοκρατία εστιάζει στην εμπιστοσύνη, την συνεργασία, την αλληλεγγύη ενώ το οικ. σύστημα καλλιεργεί την αντιπαλότητα και τον εγωισμό μέσο του ανταγωνισμού, ο οποίος αποτελεί βασικό του κίνητρο.
    Καθώς το μοντέλο αυτό προ υπήρχε της σύγχρονης Δημοκρατίας έχει αναπτύξει δική του δυναμική και αλλιώνει όχι μόνο το δημοκρατικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιήται αλλά ακόμα και τον ίδιο τον άνθρωπο, αφού καλλιεργεί συμπεριφορές ξένες προς την φύση του. Η αποξένωση αυτή μοιάζει να είναι βαθιά ριζωμένη, και έτσι αντί ο άνθρωπος να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και κάθε δραστηριότητας καταλήγει να υπηρετεί αυτός με προθυμία ένα σύστημα ανίκανος να συνειδητοποιήσει τη δυσμενή του κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή