26 Νοεμβρίου 2014

Ικανοποίηση, αλλά και επιφυλάξεις για τις εξαγγελίες Χρυσοχοΐδη

Στάση αναμονής κρατούν οι δήμαρχοι του Έβρου, για την περιοχή ευθύνης των οποίων ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα έργα από τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, κατά την παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη, την περασμένη Παρασκευή.
Αναμφίβολα, ο πλέον κερδισμένος δήμος από τις ανακοινώσεις Χρυσοχοϊδη, είναι ο δήμος Αλεξανδρούπολης, τόσο για τη χρηματοδότηση ολόκληρου του περιφερειακού δακτυλίου, όσο και για την απομάκρυνση των σιδηροδρομικών γραμμών από την ‘καρδιά’ της Αλεξανδρούπολης,
ένα πρόβλημα χρόνιο και δισεπίλυτο. Από την άλλη, νέα δεδομένα δημιουργεί και η ηλεκτροκίνηση στο σιδηρόδρομο, σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, από Στρυμόνα έως Ορμένιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης δήλωσε «ο πιο ευτυχισμένος δήμαρχος του πλανήτη», καθώς, όπως τόνισε «απεδείχθη πως υπάρχει τελικά ηθική πολιτική, η οποία επιδιώκεται από κάποιους κεντρικούς πολιτικούς, κι ένας απ’ αυτούς είναι ο κ. Χρυσοχοϊδης». Ο κ. Λαμπάκης στάθηκε ιδιαίτερα και στην ενωτική διάθεση των φορέων της περιοχής που διεκδίκησαν, όπως σημείωσε, και πέτυχαν. «Η Αλεξανδρούπολη αποκτά εθνικό χαρακτήρα και εθνική εμβέλεια με όσα ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν. Αναμένουμε με αγωνία την υλοποίησή τους».
 
Οι εξαγγελίες για τη Σαμοθράκη
Σε ό,τι αφορά τη Σαμοθράκη, ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος είχε βρεθεί πριν από λίγους μήνες στο νησί, επέμεινε στην αναγκαιότητα της δημιουργίας αεροδρομίου, λέγοντας χαρακτηριστικά, όπως γράφει το σάιτ pamemprosta.org: «Έχουμε εντάξει ήδη με τον κ. δήμαρχο τη μελέτη του αεροδρομίου. Την ενέταξα εγώ προσωπικά γιατί πιστεύω ότι η τύχη και η μοίρα του νησιού θα αλλάξει ριζικά με ένα αεροδρόμιο το οποίο θα μπορεί να υποδέχεται τα σημερινά Q400 δηλαδή 76 ως 78 θέσεων αεροπλάνα, που θα δώσει τη δυνατότητα στο νησί να αποκτήσει μια άλλη δυνατότητα επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο είτε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και θα του δώσει επίσης δυνατότητα να φιλοξενήσει πολύ μεγάλες δραστηριότητες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα της επέκτασης του λιμανιού της Καμαριώτισσας, για το οποίο κάλεσε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης να ‘τρέξει’ τις σχετικές μελέτες.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας σημείωσε πως το ενδιαφέρον του υπουργού είναι πολύ σημαντικό, τόσο για το νησί, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, εκτιμώντας ότι το αεροδρόμιο, από ένα όνειρο που ήταν εδώ και χρόνια, υπάρχουν πλέον πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα.
Επίσης, εστίασε στο θέμα του λιμανιού, όχι μόνο για την αναγκαία επέκτασή του, αλλά και για την επιβεβλημένη σύνδεσή του και με άλλα λιμάνια.

Επιφυλακτικός Πουλιλιός
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός, σχετικά με όσα είπε ο υπουργός για το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής. Μιλώντας στον Maximum FM, ο κ. Πουλιλιός σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είμαι επιφυλακτικός για όλα», κάνοντας αναφορά στην ανάγκη της μετατόπισης της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή του Πυθίου, ειδάλλως το έργο της ηλεκτροκίνησης δεν θα έχει τύχη υλοποίησης.

ΚΚΕ: «Ψέμα ολκής»
Η επιτροπή ΑΜΘ του ΚΚΕ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση αναφορικά με την επίσκεψη και τις εξαγγελίες Χρυσοχοϊδη στον Έβρο. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται τα εξής:
«Προσπαθούν να καλλιεργήσουν προσδοκίες στο λαό της περιοχής ότι τάχα έχει να κερδίσει από τα έργα του 5ου ΚΠΣ και του ΠΕΠ της ΠΑΜΘ ότι η ανάπτυξη που αυτά μπορούν να τροφοδοτήσουν – στο βαθμό που θα το κάνουν – ότι θα είναι προς όφελος των λαϊκών οικογενειών.
Πρόκειται για ψέμα ολκής. Το ζήτημα που τίθεται είναι Δημόσια Έργα από ποιόν και για ποιόν.
Η πείρα από τα προηγούμενα ΚΠΣ λέει ότι κερδισμένοι βγήκαν συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί – κατασκευαστικοί – μονοπωλιακοί όμιλοι ντόπιοι και ξένοι.
Τα έργα που κατασκευάστηκαν όπως η Εγνατία Οδός κ.ά. τα ξαναπληρώνουμε με τα χαράτσια – διόδια που επέβαλαν.
Η εκτέλεση των έργων μέσω ΣΔΙΤ σημαίνει παράδοσή τους για 50 και 100 χρόνια σε μονοπωλιακούς ομίλους αν και κατασκευάζονται με λεφτά από το υστέρημα του ελληνικού λαού.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έχει βγάλει στο σφυρί για ξεπούλημα μια σειρά από δημόσια κτίρια και υποδομές όπως τα αεροδρόμια Αλεξ/πολης και Χρυσούπολης, τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξ/πολης, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.ά.»
Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου