20 Δεκεμβρίου 2014

Εξωστρέφεια 12 μήνες τον χρόνο - Στόχος η σύνδεση Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης με Λήμνο και Λαύριο

Με στόχο την ανάδειξη της Περιφέρειας ΑΜΘ, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας, σε έναν ελκυστικό και πολυποίκιλο τουριστικό προορισμό αριστείας και για τους 12 μήνες του χρόνου, η νέα διοίκηση της Περιφέρειας παρουσίασε προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής για το 2015.
 
Σχεδιασμός της περιφέρειας, σύμφωνα με τα όσα εισηγήθηκε στο σώμα ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, είναι να συμμετάσχει σε τουλάχιστον 17 εκθέσεις – έχει ήδη αποφασιστεί η συμμετοχή της περιφέρειας στις εκθέσεις του Μάντσεστερ και του Λονδίνο- σε Ελλάδα και Εξωτερικό από τις 32 που παρουσιάστηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο με την τελική επιλογή να τελεί υπό την αίρεση έγκρισης από τον ΕΟΤ.
Στην εισήγησή του ο κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, αφού τόνισε πως στόχος θα πρέπει να είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο για τον τουρισμό, μια και είμαστε η μοναδική περιφέρεια που προσφέρει τέτοια διάχυση φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, τόνισε πως πρώτος στόχος της Περιφέρειας είναι ο ενδοπεριφερειακός τουρισμός και η δημιουργία καταναλωτικής συνείδησης, ενώ δεύτερος στόχος είναι η προβολή στην υπόλοιπη Ελλάδα μπαίνοντας ξανά στις επιλογές τους. Στόχος όμως είναι όμως και ο εξωτερικός τουρισμός, πρωτίστως από τις βαλκανικές χώρες, προβάλλοντας την εγγύτητα του Αιγαίου, αλλά και των ειδικών μορφών τουρισμού και παροχών που προσφέρει η Περιφέρεια 12 μήνες το χρόνο σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και τη γαστρονομία.
Σημαντικό μέτρο είναι και η υιοθέτησης της πρότασης του κ. Περιφερειάρχη για χορήγηση βίζας 72ώρων στα Ελληνοτουρκικά σύνορα (κάτι που έχει γίνει για νησιά του Ν. Αιγαίου) και η άρση της απαγόρευσης διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από την Ελληνο-βουλγαρική συνοριακή διάβαση της Νυμφαίας, ανοίγοντας αγορές συνολικού πληθυσμού άνω των 100.000.000 κατοίκων.
Ένας ακόμη στόχος είναι να αυξηθεί ο σχολικός τουρισμός από αυτές τις χώρες προς την περιοχή μας, η ενίσχυση των αεροδρομίων και των λιμένων για την αύξηση επισκεπτών προωθώντας τις ειδικές μορφές τουρισμού με 12μηνη δυνατότητα εξυπηρέτησης, αξιοποιώντας όλα τα μοναδικά στοιχεία φύσης, πολιτισμού, τοπικής γαστρονομίας και οινοποίησης.
Με το υλικό που έχει η Περιφέρεια σήμερα στη διάθεση της να είναι περιορισμένο, παλαιό, χωρίς συγκεκριμένη στόχευση, σημείωσε ο κ. Αμοιρίδης, χρειάζεται άμεσο εκσυγχρονισμό, ανακατεύθυνση στο ζητούμενο αποτέλεσμα και διανομή με παράλληλες δράσεις και διαπροσωπικές επαφές με τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που κατευθύνουν την τουριστική κίνηση. Χρειάζεται καθορισμός συνθήματος ανά ειδική ομάδα και χώρα.
Παράλληλα θα γίνουν στοχευμένες εκδηλώσεις σε πόλεις του εξωτερικού (Κωνσταντινούπολη, Σόφια, Βελιγράδι, Βουκουρέστι και δευτερεύουσες στις ίδιες χώρες και επιλογή από Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), φιλοξενία και δημόσιες σχέσεις διαμορφωτών κοινής γνώμης, διοργάνωση σεμιναρίων με εξειδικευμένους επιμορφωτές, που θα απευθύνονται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, για αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος και παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών συμβούλων και μελετών.
Την ίδια ώρα θα διοργανώσουν και θα εκτελέσουν δράσεις σε συνεργασία με Δήμους, φορείς, συλλόγους, για τη δημιουργία και εγκαθίδρυση των βάσεων για την ανάπτυξη συγκεκριμένων προϊόντων ειδικών μορφών τουρισμού. (Θρησκευτικός, Αρχαιολογικός, Ιστορικός-στρατιωτικός, φυσιολατρικός, γαστρονομικός κ.λ.π.).
Άλλα μέσα προώθησης είναι διαφημιστική καμπάνια σε ΜΜΕ τόσο έντυπα όσο και ηλεκτρονικά, καμπάνια μέσω αθλητικών συλλόγων, χάρτες, εξειδικευμένα έντυπα που θα απευθύνονται σε στοχευμένες ομάδες στόχους (π.χ. ποδηλασία, άτομα τρίτης ηλικίας προβολή υποδομών κλπ), αλλά και δημιουργία εντύπων και οπτικοακουστικού υλικού με στόχευση το σχολικό-εκπαιδευτικό τουρισμό για Ελλάδα αλλά και με μετάφραση για Βουλγαρία, Ρουμανία , Τουρκία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ρωσία κα (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Βουλγαρικά, Σέρβικα, Ρουμάνικα, Τούρκικα, Ρώσικα).
 
Στόχος η σύνδεση Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης με Λήμνο και Λαύριο
Ο κ. Αμοιρίδης σημείωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ασκηθούν πιέσεις για την αναβάθμιση των μεταφορικών αξόνων της περιφέρειας και συγκεκριμένα την εντατικοποίηση των αεροδρομικών δρομολογίων στα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, η μείωση της τιμής των εισιτηρίων και η έλευση αεροπορικών συνδέσεων και εταιρειών με πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενώ στη δια θαλάσσης σύνδεση της περιφέρειας τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της θαλάσσιας σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη, Λήμνο και Λαύριο και της Θάσου με την Καβάλα ούτως ώστε να μπορέσει να ενισχυθεί ο τουρισμός κρουαζιέρας με τον παράλληλο εξοπλισμό και διαμόρφωση των μαρινών για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής.
 
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Για ασάφεια, προχειρότητα και αδυναμία έκφρασης της διοίκησης μίλησε ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης «Κοινωνική Συμμαχία» κ. Φώτης Καραλίδης, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για την τουριστική προβολή, με βάση και τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες της Περιφέρειας, ενώ σημείωσε πως η δική του παράταξη ως διοίκηση ξεκίνησε το θέμα της βίζας των 72 ωρών.
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Μορφίδης της Ριζοσπαστικής Ανατροπής ΑΜΘ μίλησε για ανάγκη να δοθεί έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη της ΑΜΘ, για να ξεφύγουμε από το μαρασμό στον οποίο έχουμε πέσει τα τελευταία χρόνια.
Εξέφρασε όμως την άποψη πως η εισήγηση δεν στέκεται στο ύψος αυτής της παραδοχής, απορρίπτοντάς την ως ασαφή και χαρακτηρίζοντάς την «ευχολόγιο»
Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο κ. Χρήστος Τρέλλης σημείωσε πως καλές είναι οι σκέψεις, αλλά για να πραγματοποιηθούν χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις, όταν οι υποδομές δεν είναι συνδεδεμένες, τονίζοντας πως όπως κατατίθεται δεν είναι ρεαλιστική για αυτό και την καταψήφισε.
Τέλος ο κ. Βασίλης Τραϊφόρος της παράταξης «Γνώση και Συνεργασία» μίλησε για αποσπασματική προσέγγιση και κείμενο το οποίο δεν διαφωτίζει για την τουριστική ανάπτυξη. Τελικά η πρόταση υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τους ΡΙΖΑ ΑΜΘ, Λαϊκή Συσπείρωση, Γνώση και Συνεργασία και Ελληνική Αυγή να ψηφίζουν κατά.
(Με πληροφορίες από το Ελεύθερο Βήμα και τον Παρατηρητή της Θράκης)
Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου