Με την τραγική είδηση για τον πνιγμό δύο ανθρώπων σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που τις τελευταίες μέρες ‘σαρώνουν’ όλη τη βόρεια Ελλάδα, οι καταστροφές που για πολλοστή φορά έχουν σημειωθεί στον Έβρο και που έχουν περιοριστεί σε εκτάσεις, δρόμους, οικοσκευές και ζωικό κεφάλαιο, δίχως να απειληθεί ανθρώπινη ζωή, χαρακτηρίζονται σχεδόν ως ένα μικρό θαύμα.
Τα τραγικά συμβάντα που έγιναν χθες γνωστά, αφορούν στην πρώτη περίπτωση έναν 44χρονο άνδρα που αγνοούνταν από το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας Θεσσαλονίκης. Ο 44χρονος βρέθηκε πνιγμένος στον Γαλλικό Ποταμό, ο οποίος έχει φουσκώσει επικίνδυνα από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο άνδρας προσπάθησε να διασχίσει πεζός το χείμαρρο και παρασύρθηκε. Σχεδόν την ίδια ώρα που εντοπίστηκε ο παραπάνω αγνοούμενους, είχε ολοκληρωθεί δεύτερη επιχείρηση της ΕΜΑΚ, αυτή την φορά στο νομό Κιλκίς. Μεταξύ των οικισμών ‘Ασπρος και Κοκάρτζα, βρέθηκε νεκρός 49χρονος, ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία, επέβαινε σε ταξί, που οδηγούσε 42χρονος υπήκοος ΠΓΔΜ και το οποίο έφερε πινακίδες της γειτονικής χώρας. Το όχημα έπεσε σε «φουσκωμένο» αρδευτικό κανάλι, στην προσπάθειά του οδηγού να διασχίσει αγροτικό δρόμο. Ο οδηγός κατάφερε να απεγκλωβιστεί από το όχημα και ειδοποίησε τις Αρχές. Αμέσως στήθηκε επιχείρηση για τη διάσωσή του 49χρονου, κατοίκου Αγιονερίου Κιλκίς, που βρέθηκε τελικά νεκρός τις πρωινές ώρες…
Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα έχασαν δύο ακόμη άτομα τη ζωή τους, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Το πρωί του περασμένου Σαββάτου στη Νέα Σάντα Κιλκίς βρέθηκε νεκρός 77χρονος αγρότης, ο οποίος προσπάθησε με το τρακτέρ του να διασχίσει την κοίτη ενός χειμάρρου, όμως το όχημα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και ανατράπηκε. Τρεις μέρες αργότερα, την περασμένη Τρίτη, 63χρονος που οδηγούσε αυτοκίνητο παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σχολαρίου - Λαγκαδικίων Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.
Σε διαρκή ετοιμότητα ο Έβρος
Σε διαρκή και αυξημένη ετοιμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ και οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα οποιοσδήποτε κίνδυνος προκύψει από την αύξηση της στάθμης του νερού στον ποταμό Έβρο.
Σε διαρκή και αυξημένη ετοιμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ και οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα οποιοσδήποτε κίνδυνος προκύψει από την αύξηση της στάθμης του νερού στον ποταμό Έβρο.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, η στάθμη του νερού, σε όλος το μήκος του ποταμού Έβρου, συνεχίζει να βρίσκεται σταθερά πάνω από τα έξι μέτρα θέτοντας ολόκληρο το μηχανισμό της Περιφέρειας σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να ελεγχθεί κάθε πιθανός κίνδυνος καταστροφών εντός κατοικημένων περιοχών.
Ο κ. Πέτροβιτς επισήμανε ακόμα ότι προτεραιότητα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου είναι ν’ αποτραπεί οπουδήποτε ενδεχόμενο να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές από τυχόν πλημμύρες σε οικισμούς, «για το λόγο αυτό παρακολουθούμε ολόκληρο το 24ωρο τα αναχώματα ώστε να παρέμβουμε άμεσα όταν και όποτε υπάρξει ανάγκη», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης.
Να σημειωθεί, ότι από το μεσημέρι της Τετάρτης πολλές περιοχές του Έβρου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη, ενώ το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο ενημερώνοντας του πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και κυρίως οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων που βρίσκονται κοντά στις κοίτες των ποταμών Έβρου και Άρδα.
Ζημιές για τους παραγωγούς
Σε ετοιμότητα, προκειμένου να καταγράψουν το μέγεθος των καταστροφών, βρίσκονται υποκαταστήματα του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν σημειωθεί καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και αγροτικές εγκαταστάσεις.
Καλλιέργειες βαμβακιού, χειμερινά σιτηρά, καλαμπόκια και κηπευτικά προϊόντα (όπως λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο και κουνουπίδι) καταστράφηκαν από την κακοκαιρία, ιδιαίτερα στη Θράκη.
«Αν και τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν έχουν ακόμα κοπάσει, λόγω και των εισερχόμενων νερών στα εδάφη της χώρας μας από τη Βουλγαρία, οι εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει στη Θράκη υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν συνολικά τις 80.000 στρέμματα» δήλωσε ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη Θανάσης Παναγός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πεδιάδα του ποταμού Ερυθροποτάμου-Διδυμότειχου έχουν πλημμυρίσει περί τα 25.000 στρέμματα βαμβακιοού. Διευκρίνισε ακόμα ότι στη Θράκη σπάρθηκαν φέτος περί τα 540.000 στρέμματα με βαμβάκι, εκ των οποίων τα 200.000 εντοπίζονται στον Έβρο.
Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου