3 Δεκεμβρίου 2014

Αντιδράσεις για τις συνενώσεις κλινικών στο ΠΓΝΑ

Νέα δεδομένα με δομικές αλλαγές προμηνύονται στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Για επιλεκτική εφαρμογή νόμου του 2012 κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης, καταγγέλλοντας την απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου για ενοποίηση κλινικών του ΕΣΥ με αυτές του Πανεπιστημίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΟΚΥΘ μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα να καταγγείλει την αυθαίρετη και επιλεκτική εφαρμογή του νόμου 1156/10-04-2012 από τον Διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου/ Φορέα Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, περί συγχωνεύσεων κλινικών. Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά ενοποιήσεις κλινικών, που δεν συνοδεύεται από μείωση κλινών, «στην παρούσα φάση», όπως σπεύδουν να τονίσουν οι γιατροί που αντιδρούν.

«Πιστεύουμε ότι η επιχειρούμενη συνένωση κλινικών θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την κατάργηση των κλινικών του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, είναι εναρμονισμένη με την πολιτική της μείωσης των δαπανών για την Υγεία, ενώ θα διαταράξει περεταίρω την λειτουργία του Νοσοκομείου αλλά και τις σχέσεις των ιατρών με τελικό αποδέκτη τους ασθενείς. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης του Διοικητή», σχολιάζεται στην ανακοίνωση των γιατρών.
Όπως επισημαίνουν, το επιχείρημα για προσπάθεια για μείωση του κόστους λειτουργίας του νοσοκομείου στην πραγματικότητα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, με σταδιακή μείωση του προσωπικού και τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση. Πάγια θέση των γιατρών του νοσοκομείου είναι η άσκηση πιέσεων προς το κράτος για προσλήψεις, επαρκή χρηματοδότηση και αναβάθμιση του νοσοκομείου και των υπηρεσιών του. Άλλωστε, πριν ακόμη υπάρξει η μετακίνηση στο κτίριο της Δραγάνας, υπήρχαν φωνές που επεσήμαναν πως οι ρόλοι ΕΣΥ και πανεπιστημίου θα έπρεπε να είναι διακριτοί, με το μεν πρώτο να παρέχει β’βάθμια περίθαλψη μέσα στον ιστό της πόλης και το δε πανεπιστήμιο να αναπτυχθεί ξεχωριστά, σε γ’βάθμιο επίπεδο, σε όλη τη βόρεια Ελλάδα και τα βαλκάνια.
Πολιτική υπονόμευσης καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου
Για μία συστηματική πολιτική υπονόμευσης του ΕΣΥ και του νοσοκομείου από την πλευρά της διοίκησης του ΠΓΝΕ κάνει λόγο σε παρέμβασή του ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου, με αναφορές τόσο στην απόφαση για τις συγχωνεύσεις, όσο και για τις μετακινήσεις γιατρών, όπως καταγγέλλεται. Ο Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης τμημάτων ή εργαστηρίων του ΕΣΥ και καλεί το Διοικητή του Π.Γ.Ν.Ε. να ανακαλέσει άμεσα το 24-11-2014 έγγραφό του προς τους Διευθυντές των Τμημάτων, όπου αναφέρεται στην «ενοποίηση κλινικών». Επισημαίνεται δε πως «τέτοιες μονόπλευρες ενέργειες δυναμιτίζουν το εργασιακό κλίμα σε μια εποχή κρίσιμη για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας
Επίσης του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου καλεί τον Διοικητή του ΠΓΝΕ να ανακαλέσει τις τελευταίες του αποφάσεις περί μετακινήσεων, να δρομολογήσει και να απαιτήσει την προκήρυξη μονίμων θέσεων ιατρικού προσωπικού άμεσα, και να σταματήσει την πολιτική υπονόμευσης των τμημάτων του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών κλινικών, σταματώντας τις αποσπάσεις του λιγοστού ιατρικού προσωπικού που έχει απομείνει. Ας μην λησμονεί ο Διοικητής ότι αυτή ακριβώς η πολιτική της διαρκούς κινητικότητας του ιατρικού προσωπικού προς άλλα
νομαρχιακά νοσοκομεία οδήγησε στην παραίτηση και τελικά στην απομάκρυνση του προκατόχου του».
Τα άλλα σημεία της παρέμβασης του Ιατρικού Συλλόγου:
«1. Διαφαίνεται αναμφισβήτητα μία συστηματική πολιτική υπονόμευσης του ΕΣΥ και του ΠΓΝΕ, από τη Διοίκηση του ΠΓΝ Έβρου, με συχνότατες αποσπάσεις ιατρικού προσωπικού, αποσπάσεις που γίνονται ακόμη και σε άλλες υγειονομικές περιφέρειες. Σας υπενθυμίζουμε ότι έως και τώρα έχουν γίνει αποσπάσεις μόνο από κλινικές του ΕΣΥ και όχι μόνο προς τα γειτονικά έστω Νοσοκομεία (Διδυμότειχο, Κομοτηνή, Ξάνθη) άλλα και σε Νοσοκομεία της Αθήνας και της Κεντρικής Μακεδονίας (ΓΝΝ Βέροιας). Οι παραπάνω μετακινήσεις λαμβάνουν τη μορφή εκτοπίσεων καθώς πραγματοποιούνται παρά τη θέληση των ιατρών, παραβιάζοντας κατάφωρα συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα.
2. Είναι προφανές ότι με μετακινήσεις ιατρών από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο δεν πρόκειται να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας ιδιαίτερα της περιοχής μας.
Η μόνη λύση που υπάρχει στο πρόβλημα των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού είναι απλή: η προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν στα Νοσοκομεία. Εφόσον γίνει προκήρυξη μονίμων θέσεων ιατρών ΕΣΥ στο ΠΓΝΕ (Αλεξανδρούπολη – Διδυμότειχο) και μέχρι να
ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους, μπορούν και πρέπει να καλυφθούν όλα τα υπάρχοντα κενά με επικουρικούς ιατρούς, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία και με συντομότατες διαδικασίες.
Είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε προσωρινές μετακινήσεις, μόνο εφόσον έχει ήδη δρομολογηθεί (με δημοσίευση σε ΦΕΚ) η κάλυψη των θέσεων με προκήρυξη μονίμων και επικουρικών ιατρών σύμφωνα με τα παραπάνω, και οπωσδήποτε μόνο προς τα γειτονικά νοσοκομεία.
3. Η ανωτέρω πρακτική δημιουργεί μία «πλασματική» υποστελέχωση των τμημάτων του ΕΣΥ, η οποία ευνοεί και τελικά οδήγησε στην τελευταία μονόπλευρη απόφαση του Διοικητή του Π.Γ.Ν.Ε. με την οποία καταργεί την επιστημονική και διοικητική αυτοτέλεια όλων των τμημάτων του ΕΣΥ, που λειτουργούν στο Νοσοκομείο εδώ και 30 χρόνια».
Αναμένεται απάντηση της Διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Ανακοίνωση του Συλλόγου Ειδικών Γιατρών ΕΣΥ του ΠΓΝΑ
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις εξέδωσε και ο Σύλλογος Ειδικών Γιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Σημειώνει ότι η επίκληση εφαρμογής του οργανισμού είναι λανθασμένη, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός αναφέρεται μόνο σε πανεπιστημιακές κλινικές, η δε λειτουργία των Τμημάτων του ΕΣΥ διέπονται από διαφορετικό οργανισμό, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει μεταβληθεί και εξακολουθεί να ισχύει.
Επί εφαρμογής αυτού, οι γιατροί του ΕΣΥ (Συντονιστές Διευθυντές, Διευθυντές, επιμελητές), πολλοί από τους οποίους έχουν προσφέρει επί δεκαετίες στον πληθυσμό της περιοχής θα τεθούν υπό άλλη Διεύθυνση και καθεστώς. Η προαναφερόμενη απόφαση μόνο κάποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί και δεν προσφέρει κανένα όφελος και κυρίως οικονομικό, διότι δεν μεταβάλλεται ο αριθμός των γιατρών, κλινών, και εφημεριών. Αντίθετα, εκτός των άλλων επιπτώσεων θα προκαλέσει και διαταραχή στις σχέσεις μεταξύ γιατρών, με συνέπειες τη δυσλειτουργία του Νοσοκομείου.
Είναι γνωστό ότι όλοι οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία της Θράκης είναι υπερ της διατήρησης του ΕΣΥ με το ισχύον καθεστώς στο Νοσοκομείο Αλεξ/πολης. θεωρούμε ότι η δημιουργία παρόμοιων προβλημάτων στη σημερινή εποχή και κυρίως στην ακριτική μας περιοχή κάθε άλλο παρά ωφέλιμη είναι» τονίζουν και ζητούν την ανάκληση της απόφασης
Δευτεραίος: Στόχος η μείωση προσωπικού
Ανήσυχος για το μέλλον της υγείας και του ιατρικού κλάδου στην περιοχή, εμφανίστηκε μιλώντας στο «ράδιο Μάξιμουμ» ο πρόεδρος της ΕΙΝΟΚΥΘ γιατρός Σάββας Δευτεραίος. Όπως ανέφερε, ότι ίσχυε μέχρι τώρα, προς χάρην οικονομίας, δεν θα υφίσταται. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί για παράδειγμα μια τεράστια κλινική, σημαίνει ταλαιπωρία, ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να δουμε πρόσληψη γιατρού με βάση και τις μειώσεις των προϋπολογισμών. Φτιάχνοντας κλινικές μεγαθήρια κλινικές στοχεύουν στο να μειωθεί το προσωπικό, να μειωθεί το κόστος ώστε να μην προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας. Ένα μεγαθήριο που στηρίζει όλη την περιοχή, τη στιγμή που μετακινούνται γιατροί, χρειάζεται ενίσχυση με νέους. Τώρα αυτό πρέπει να το ξεχάσουμε. Όλα αυτά είναι και προπομπός ιδιωτικοποιήσεων παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Το χειρότερο είναι ότι βάζουν απέναντι τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους πανεπιστημιακούς και αυτό δεν είναι το θέμα μας.
Της Κικής Ηπειρώτου, Γιωργου Πανταζίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου