9 Δεκεμβρίου 2014

Ζητούμενο η συνύπαρξη ΕΣΥ-Πανεπιστημίου για την Υγεία του Έβρου


Την απόφαση της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης να υλοποιήσει για λόγους λειτουργικούς και οικονομίας κλίματος, την συγχώνευση των κλινικών του ΕΣΥ με τις πανεπιστημιακές κλινικές, αιτιολόγησε ο Διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Λαζόπουλος, ενώ την ανάκληση της απόφασης της διοίκησης ζήτησαν γιατροί, εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων που συμμετείχαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο κτίριο του Επιμελητηρίου Έβρου.
Η απόφαση για την συγχώνευση, η οποία πάρθηκε και κοινοποιήθηκε στους γιατρούς του ΕΣΥ πριν από λίγες ημέρες, αφορά την εφαρμογή υπουργικής απόφασης του 2012. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Διοικητή, για την εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης, ενώ σχεδιάζουν να κινηθούν νομικά, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση, η οποία, σύμφωνα με την άποψή τους, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, μπροστά στα οποία, το όποιο οικονομικό όφελος, θα είναι ελάχιστο. Επισημάνθηκε ακόμη πως εκ του νόμου, οι ρόλοι μεταξύ γιατρών του ΕΣΥ και πανεπιστημιακών είναι συγκεκριμένοι και διακριτοί, τόσο ως προς το αντικείμενό τους, όσο και αναφορικά με τη σχέση εργασίας τους και πως δεν θα πρέπει να διαταραχθούν.
Παρών στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρης Βαρνάβας, ο Πρόεδρος της Ιατρικής κ. Αλέκος Πολυχρονίδης και η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αντιπρύτανης κ. Τούλα Πιπερίδου. Παρέστη επίσης ο πρώην διοικητής του ΠΓΝΕ κ. Νίκος Ραπτόπουλος, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης και εκπρόσωποι των κομμάτων.
Βαρνάβας: «Κανένα όφελος»
Ο κ. Βαρνάβας, επέκρινε την Κυβέρνηση για την πολιτική της στην στελέχωση των Νοσοκομείων , τονίζοντας ότι στο διάστημα 2011-2012 οι συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις από το ΕΣΥ ανήλθαν στους 1453 γιατρούς και στο 2013 υπολογίζονται σε 800. Έναντι αυτών έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις για 953 νέους γιατρούς ΕΣΥ, ενώ εκκρεμούν οι κρίσεις για 1400 θέσεις.
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υπόσχεται την πραγματοποίηση 2500 προσλήψεων γιατρών το 2015. Καμία από τις υπεσχημένες προσλήψεις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, αφού καμία δεν έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει στο ΠΓΝΑ, ανέφερε πως «η αναστάτωση σε ένα Νοσοκομείο, όπως είναι αυτό του μεγέθους της Αλεξανδρούπολης, δε συμφέρει ούτε τους γιατρούς και νοσηλευτές ούτε τους πολίτες και φορείς που περιμένουν υπηρεσίες υγείας αξιόπιστες και δωρεάν. Για τις συγχωνεύσεις είπε ότι δεν επιτυγχάνεται ούτε οικονομία ούτε καλύτερη λειτουργία. «Μόνο προβλήματα μεγάλα, τα οποία θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην περίθαλψη των πολιτών».
Ο κ. Χρήστος Λίμας, εκ των Νοσοκομειακών γιατρών, που πρωτοστατεί στην ενημέρωση της κοινωνίας και των φορέων, για την άρνησή των γιατρών του ΕΣΥ να δεχθούν την συγχώνευση των κλινικών, είπε ότι το πρόβλημα αυτό δεν αφορά τους ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν ποιότητα στην περίθαλψη, ανεξάρτητα από το οργανωτικό σχήμα των κλινικών. Επισήμανε ότι η συγχώνευση πραγματοποιήθηκε χωρίς μελέτη και χωρίς διαβούλευση και ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του νοσοκομείου και στην υγεία των πολιτών.
Εκπρόσωποι των κομμάτων που πήραν το λόγο εκφράστηκαν υπέρ της διατήρησης των κλινικών του ΕΣΥ και κατά των καταργήσεων-συγχωνεύσεων. Από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Φώτης Αδαμάκης τόνισε την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του ΕΣΥ, χαιρετισμό σε παρόμοιο πνεύμα από το ΠΑΣΟΚ απέστειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ δήλωσαν αμετακίνητοι στη θέση τους για ενίσχυση του ΕΣΥ, με παράλληλη αναφορά στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στη λειτουργία του νοσοκομείου και την εξυπηρέτηση των ασθενών αυτή η συγχώνευση.
Εναντίον της συγχώνευσης και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο νομικό κομμάτι της υπόθεσης, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε μια αποδυναμωμένη διάταξη, λόγω καθυστερημένης υλοποίησης». Πρότεινε να γίνει διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς και το δικηγορικό σύλλογο.
Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Δραγουμάνης, γενικός γραμματέας της ΕΙΝΟΚΥΘ, σημείωσε πως «δεν είναι δυνατό να καταργηθούν οι κλινικές ΕΣΥ. Οι γιατροί του ΕΣΥ είναι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και όταν μια πολιτεία θέλει να σχεδιάσει πολιτικές υγείας, μόνο σε μια τέτοια σχέση εργασίας μπορεί να βασιστεί».
Η θέση της διοίκησης
Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΠΓΝΕ Δημήτρης Λαζόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι Νοσοκομείο θέλουμε και στο ότι όλοι οι γιατροί, οι Πανεπιστημιακοί και οι Νοσοκομειακοί, αποτελούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην ευρεία έννοιά του και ότι θα πρέπει να δώσουν όλοι μαζί την μάχη, με συνεργασία, συναίνεση, υψηλό αίσθημα ευθύνης για καλύτερες υπηρεσίες υγείας του πληθυσμού αυτής της περιοχής, διότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εξυπηρετεί όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ το μίγμα των ασθενών περιλαμβάνει και τους νοσηλευόμενους μετανάστες. «Υπάρχουν συνθήκες που οδηγούν σε μια καλύτερη μέρα, σε μια ανάπτυξη, αρκεί να δουλέψουμε σε συγκεκριμένους τομείς και στόχους. Η δουλειά βασίζεται σε πόρους ανθρώπινους και υλικούς και πρέπει με γρήγορους ρυθμούς να προχωρήσουν οι προσλήψεις που περιμένουν την έγκρισή τους από το υπουργείο». Αναφέρθηκε στην ανάγκη για καλύτερη αξιοποίηση του ελλιπούς προσωπικού και στην προσπάθεια για την αντικατάσταση του παλιού μηχανολογικού ιατρικού εξοπλισμού, που τον αποκάλεσε «κειμήλια».
Περιέγραψε την έλλειψη ορθολογισμού που επικρατεί με τις διπλές κλινικές, οι οποίες λειτουργούν με 4 κρεβάτια, ενώ ο μέσος όρος που συνηθίζεται σε μεγάλα Νοσοκομεία του εξωτερικού είναι μεγαλύτερος των 20 κλινών. Τόνισε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με τις διπλής κλινικές, που βρίσκονται απέναντι, αλλά οι γιατροί της μιας δεν εξυπηρετούν τους ασθενείς της άλλης, αλλά και με τις τρεις χειρουργικές κλινικές που βρίσκονται στον ίδιο όροφο. Περιέγραψε τα οφέλη που εκτιμάται ότι θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις των κλινικών, τόσο στα οικονομικά του νοσοκομείου, το οποίο από οικονομικής απόδοσης βρίσκεται στην τελευταία θέση, με συντελεστή -1, όσο και στην εξυπηρέτηση των ασθενών.
Εκ μέρους της Ιατρικής Σχολής μίλησε ο κ. Αλέκος Πολυχρονίδης, ο οποίος επισήμανε ότι η απόφαση για την συγχώνευση των κλινικών λήφθηκε με βάση το νόμο και ότι στη δημοκρατία τους νόμους δεν τους εφαρμόζουμε επιλεκτικά, δηλαδή μόνο όσους μας αρέσουν. Τόνισε επίσης τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία του νοσοκομείου λόγω της διάσπασης. Υπέρ της συγχώνευσης, αλλά με συναίνεση και με επιστημονικά κριτήρια τάχθηκε η αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Τούλα Πιπερίδου.
Ιατρικός Σύλλογος Έβρου: «Διακριτοί οι ρόλοι ΕΣΥ-πανεπιστημίου»
Η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου τόνισε ότι ο σύλλογος περιλαμβάνει στις τάξεις του, ιατρούς όλων των επαγγελματικών κατηγοριών, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, νοσοκομειακούς γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς ιατρούς.
Αναφέρθηκε στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίο όπως τόνισε αποτελούν τον βασικό πυλώνα της δημόσιας δωρεάν υγείας και είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν σκοπό την εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής σχολής, την προαγωγή της υγείας μέσω της εκπαίδευσης και έρευνας και συμμετέχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης. Οι εργασιακές τους σχέσεις δεν είναι αποκλειστικά πλήρους απασχόλησης.
Στο θέμα της συγχώνευσης το Δ.Σ. είναι αντίθετο στην κατάργηση τμημάτων ή εργαστηρίων του ΕΣΥ και επιθυμεί τη διατήρηση των τμημάτων του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών κλινικών με τους διακριτούς ρόλους τους. Τόνισε ότι η υγειονομική κοινότητα χρειάζεται ενότητα ο χώρος της δημόσιας υγείας δεν αποτελεί πεδίο για πειραματισμούς και για λογιστικές πρακτικές.
Κάλεσε τέλος τα ενδιαφερόμενα μέρη ΕΣΥ και Πανεπιστήμιο να συνεργασθούν με αξιοπρέπεια και αλληλοσεβασμό ώστε αυτό να αποβεί προς όφελος των ασθενών για την καλύτερη και αποδοτικότερη παροχή υγείας.
Ο πρώην Διοικητής του νοσοκομείου κ. Νίκος Ραπτόπουλος, τόνισε στην παρέμβασή του την άρνησή του να εφαρμόσει την υπουργική απόφαση, κατά την διάρκεια της θητείας του, διότι ήταν πρόχειρη και δεν συμφωνούσε με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του γιατρού κ. Ασκητή, ο οποίος περιέγραψε πως οι δύο ΩΡΛ κλινικές του νοσοκομείου, ενώθηκαν με γραπτή συμφωνία των δύο διευθυντών από δική τους πρωτοβουλία
Λαζόπουλος προς Πανεπιστημιακούς: Εσείς υπογράφετε
Εν τω μεταξύ με έγγραφο που απέστειλε ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Λαζόπουλος, από τις 5 Δεκεμβρίου, στους 12 Διευθυντές των Πανεπιστημιακών κλινικών, με θέμα την λειτουργία των Κλινικών του νοσοκομείου, τους γνωρίζει ότι «το σύνολο των διοικητικών ή άλλων πράξεων, πρέπει να έχουν την έγκριση και να φέρουν την υπογραφή σας»
http://www.gnomionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου